Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI U HRVATSKOJ

Otvoren regionalni znanstveni centar za učenike s Newton sobama

Foto: Grad Ludbreg
1/3
03.04.2024.
u 09:52

Riječ je o prvim učionicama u Hrvatskoj uređenima po uzoru na slične sobe u Norveškoj, čija je posebnost, uz ostalo, i simulator letenja

U Ludbregu je jučer otvoren centar LORI, regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području. Učenici i nastavnici, ne samo iz Varaždinske županije, dobili su suvremeno uređeni centar u kojem će nova znanja i vještine iz matematike, kemije, biologije i fizike stjecati na dinamičan i praktičan način u Newton sobama kakve ima samo 15 država u svijetu. Riječ je o prvim učionicama u Hrvatskoj uređenima po uzoru na takve sobe u Norveškoj, a čija je posebnost simulator letenja.

– Postali smo ekipa koja je motivirana za drugačiji rad s djecom, koja preuzima inicijativu i traži rješenja i u zajedničkom se radu zabavlja – rekla je Željka Marković-Bilić, ravnateljica LORI-ja. Ukupna vrijednost projekta je 2,950.302 eura, a provodi ga kao nositelj Grad Ludbreg uz financijsku podršku EU fondova i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Partneri su Varaždinska županija te OŠ Sveti Đurđ, OŠ Ludbreg, OŠ Veliki Bukovec, First Scandinavia i Međimursko veleučilište. – Projekt nije vrijedan samo financijski već i kao nova faza razvoja grada koji prepoznaje značaj obrazovanja.

Ovaj centar primjer je kreativnosti, inovacije, smjelosti i razmišljanja izvan kutije – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić. Centar LORI Ludbreg s Newton sobama rađen je prema norveškom principu. – Naš je cilj poticati djecu da se bave znanošću na način da je učinimo privlačnom na njima jednostavan i zabavan način. Kad smo krenuli u stvaranje Newton soba, željeli smo stvoriti održiv koncept praktične znanosti, a to se uspijeva uz povezivanje s nacionalnim kurikulumima – istaknuo je Per-Arild Konradsen, predsjednik i osnivač First Scandinavije.

VEZANI ČLANCI: 

Newton sobe su mjesta učenja kroz zabavu, znanja kroz eksperimentiranje, otkrića kroz praktično rješavanje problema. – Ne zamjenjuju školu, nego nadopunjuju školski program i iskustvo – kazala je Vesna Šerepac, ravnateljica uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. LORI se nalazi na lokaciji "Starog mlina" u Ludbregu, čime je započela i revitalizacija tog nekadašnjeg industrijskog kompleksa. Newton sobe smještene su u dvije novouređene zgrade, a opremljene su za izvođenje ukupno devet obrazovnih modula iz STEM, odnosno IKT područja, namijenjenih učenicima u rasponu od 10 do 18 godina.

– Nakon dvije godine stigli smo do cilja, ali zapravo tek sad startamo, jer pravi start će biti kada u ove prostore dođu učenici. Osim što je ovdje smješten simulator letenja, podsjećam da smo prije dva tjedna u sklopu naše Strojarske i prometne škole pustili u rad simulator vožnje za cestovna vozila, prije godinu i pol dana u sklopu Elektrostrojarske škole otvorili Zvjezdarnicu, a u sklopu Prezentacijskog centra Gaveznica u Lepoglavi planiramo postaviti znanstveni kutak u kojem će se nalaziti i svemirska vaga. Cilj svih naših investicija je pripremiti učenike za zanimanja budućnosti. Mi moramo biti spremni pružiti im znanja i vještine potrebne da postanu tržišno konkurentni – rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak. Projekt u Ludbregu jedan od četiri pilot-projekta koji se trenutačno provode u Hrvatskoj. – Za nas u ministarstvu projekt LORI nije samo još jedan u nizu projekata, već predstavlja mjesto okupljanja za razvoj novih talenata – istaknuo je Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

FOTO Svjetski poznati rodan Klepetan ima novu družicu

1/18
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije