Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisak

Otvoren prvi centar industrijske baštine u RH vrijedan 30 milijuna kuna

Sisak: Otvorenje info centra industrijske baštine - Holandska kuća
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/18
06.12.2019.
u 23:17

Sisak je zahvaljujući industrijskom razvoju na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće, a posebno nakon Drugog svjetskog rata, postao jedan od industrijskih motora razvoja Hrvatske, naglasila je prilikom otvorenja gradonačelnica Kristina Ikić Baniček

Uz spektakularni vatromet otvoren je u petak navečer HoKu, prvi info-centar industrijske baštine u Republici Hrvatskoj. HoKu je smješten u tzv, Holandskoj kući, zaštićenom spomeniku kulture, i u njoj će od sada biti predstavljena  bogata industrijska baština grada Siska. 

Projekt je to Grada Siska i partnera ukupne vrijednosti 29,3 milijuna kuna, od kojih je 19,9 milijuna bespovratnih kuna dobiveno iz europskih fondova i koji bi kroz očuvanje industrijske i kulturne baštine trebao biti temelj razvoju kulturnog turizma kao specifičnog oblika turističke ponude. 

Sisak je zahvaljujući industrijskom razvoju na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće, a posebno nakon Drugog svjetskog rata, postao jedan od industrijskih motora razvoja Hrvatske, naglasila je prilikom otvorenja gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

- Sisak je tada zbog svojeg magnetizma industrijskog centra privlačio velik broj radnika i stručnjaka koji su ovdje odlučili stvoriti svoj dom i Sisak su učinili još boljim mjestom za život i rad. No, ne možemo pobjeći niti od činjenice da je tranzicija i promjena globalnih ekonomskih odnosa koja je započela krajem osamdesetih, a svoj je neslavni vrhunac u Hrvatskoj dobila i kroz rat u kojem je Sisak pretrpio značajne štete i ljudske gubitke, temeljito izmijenila Sisak. No, naš industrijski i radnički duh nije time bio slomljen, niti će ga slomiti oni koji bi sada radi kratkoročnih ciljeva htjeli ugasiti neke od preostalih većih industrijskih pogona, poput naše rafinerije. Holandska kuća je kao informativni i interpretacijski centar industrijske baštine svjedok tih vremena. Ona je također i svjedočanstvo naše suvremenosti, jer Hrvatska je danas članica Europske unije, a Holandska kuća je sufinancirana s gotovo 20 milijuna kuna europskog novca.– istakla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Posjetiteljima su se prilikom otvorenja obratili i državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl te ravnatelj Gradskog muzeja Sisak i voditelj Holandske kuće Vlatko Čakširan te Alma Trauber, ravnateljica Gradske galerije Striegl, koja će se također useliti u objekt.

Posjetitelji Holandske kuće, koja nosi naziv prema zgradi iz 19. stoljeća u kojoj se i nalazi, moći će pomoću 3D mapiranog animiranog prikaza upoznati 35 lokacija sisačke industrijske baštine, od prvog industrijskog objekta, pivovare pa sve do električne centrale, tzv. Munjare, Rafinerije nafte te niza drugih lokacija i objekata. U Holandskoj kući bit će smještene i Gradska galerija Striegl i Zbirka Kraker – jedna od najvrednijih zbirki radioaparata, gramofona i ploča sisačkog kolekcionara Velimira Krakera. Partneri Grada Siska u provedbi ovog vrijednog projekta bili su Gradski muzej Sisak, Gradska galerija Striegl, Turistička zajednica grada Siska i Lučka uprava Sisak.

Osim uređenja Holandske kuće, projekt interpretacije industrijske baštine obuhvatio je i hortikulturno uređenje unutar zaštićene Arheološke zone Segestica – Sisica na javnoj zelenoj površini u Rimskoj ulici koja povezuje rijeku Kup, javno putničko pristanište i brod Biokovo s Holandskom kućom. 

Nakon otvorenja posjetitelji su razgledali Zbirku Kraker, izložbu Marka Tadića „The Speculative View“, izložbu radova iz Kolekcije Marinko Sudac i performans Philipa Cornera dok su u glazbenom dijelu nastupili Omar Sound Selection i Le Chocolat Noir/Fiume.

VIDEO Sisak: Mirno okupljanje ispred devastiranog spomenika poginulim braniteljima:

Komentara 12

I1
ing-12345
08:31 08.12.2019.

Ovo je strašno. U Hrvatskoj više nema industrije zahvaljujući HDZ-u, SDP-u i HNS-u pa sada ovi zločinci otvaraju muzeje industrije.

BA
Barbasmora
08:40 07.12.2019.

Skoro sva hrvatska industrija izgleda zavrsila u muzeju...siromasni balkan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije