Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Most poručio:

'Alarmantno je stanje u zdravstvu Sisačko-moslavačke županije, prijeti kolaps'

Most
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/4
19.11.2019.
u 14:19

Ines Strenja, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku istaknula je kako nema nikakve strategije županije u sprječavanju daljnjih gubitaka i restrukturiranja poslovanja bolnice u Sisku.

Članovi Savjeta za zdravstvo Mosta NL danas su u Sisku i upozorili na, kako kažu, alarmantno stanje u zdravstvu Sisačko-moslavačke županije koja prijeti kolapsom cijelog zdravstvenog sustava u ovoj županiji. Stoga traže hitnu sjednicu Županijske skupštine na kojoj bi se donijela rješenja koja bi to spriječila.

"Ova županija troši 65 % svog proračuna na zdravstvo, gotovo 580 milijuna kuna godišnje, a manjak se samo gomila. Opća bolnica Sisak ostvarila je lani 27,5 milijuna kuna  manjka, dok je preneseni manjak iz 2017. Iznosio 78,8 milijuna kuna. Stoga je odlučeno da se idućih 10 godina iz proračuna svake godine pokriva po 11 milijuna kuna tog manjka, a velike nedospjele obveze prema dobavljačima prijete obustavi rada bolnice", rekla je dr.sc. Ines Strenja, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku istaknuvši kako nema nikakve strategije županije sprječavanja daljnjih gubitaka i restrukturiranja poslovanja bolnice u Sisku.

Napomenula je i kako općim gubicima zdravstvenog sustava u Sisačko-moslavačkoj županiji pridonosi i to je, suprotno preporukama, i dalje postoje tri doma zdravlja, sa sjedištima u Petrinji, Kutini i Sisku, umjesto da sve bude jedan Dom zdravlja, kao u većini županija.

"To znači da imate tri umjesto jednog ravnatelja, tri pomoćnika ravnatelja, zamjenika, itd. Sve to triplicira troškove zdravstvene administracije koje onda plaćaju privatni koncesionari", ističe dr. Strenja.

Dr. Igor Bekavac, koordinator Savjeta za zdravstvo, istaknuo je da OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku  konstantno gubi gravitacijsko područje i sada se svega 43 posto pacijenata iz županije liječi u ovoj bolnici, a ostali izvan županije.

"K tome, i raste pojavnost tuberkuloze u ovoj županiji gdje je gotovo dvostruko viša od hrvatskog prosjeka, a među najvišima u RH (HR 9,1), kao i stopa prijave gripe i to 137 oboljelih. Nema ni ozbiljne analize visoke stope mortaliteta dojenčadi (7,4) također gotovo dvostruko veće od hrvatskog prosjeka (HR 4,2), kao i stope smrtnosti novorođenčadi više nego dvostruko većeg od prosjeka od čak 15,5 (HR 6,8). Posebno zabrinjava činjenica što županijska vlast skriva važne epidemiološke podatke jer već treću godinu zaredom u zimskim mjesecima počinje epidemija svraba u Sisku i protegne se do proljeća. Epidemija se širi vrtićima i školama, ugroženi su i štićenici doma za stare i nemoćne osobe", rekao je Bekavac.

Županijski vijećnik Petar Ćosić je dodao kako se, uz sav manjak, lani Opća bolnica Sisak dodatno dugoročno zadužila za 40 milijuna kuna, zbog izgradnje Središnjeg bolničkog paviljona i osiguravanje vlastite likvidnosti.

"Ni to nije bilo dovoljno, pa se na zadnjoj sjednici Županijske skupštine odlučuje da se ovaj dug, povećan za još 6 milijuna kuna, stavi na teret decentraliziranih sredstava u razdoblju 2020. - 2035. Dakle, županija ova sredstva „otima“ od primarne zdravstvene zaštite koja treba riješiti 80 posto zdravstvenih potreba naših građana i daje ih bolnici koja se guši u dugovanjima i gubicima. Ovo je samo uvod u kolaps županijskog zdravstvenog sustava koji će se iduće godine završiti s neviđenim debaklom politike vladajućih kroz prekoračenja roka radova Središnjeg bolničkog paviljona i značajnim povećanjem iznosa za radove što može iznositi i više od 150 milijuna kuna. Budući da je županija iscrpila sve moguće izvore financiranja gubitaka i dugova, i udarila na primarnu zdravstvenu zaštitu kao „čuvara sustava“, želimo pitati župana kako sve ovo riješiti a da ne dođe do potpunog sloma sustava te kako povećati gravitacijsko područje bolnice", ističe Ćosić pojašnjavajući zahtjev za sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine.

"Župan i Upravni odjel za zdravstvo moraju izaći u javnost s konkretnim mjerama, posebice onih za popunu timova u Mreži javne zdravstvene službe, te poboljšavanje uvjeta rada u depriviranim područjima", zaključuje Ćosić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije