Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otkupljivač mandarina dobio kaznu od 350.000 kuna zbog odnosa prema dobavljačima

Tvrtka je u sezoni otkupa 2018. godine svojim dobavljačima mandarina nametnula više nepoštenih trgovačkih praksi
04. veljače 2021. u 16:21 0 komentara 1978 prikaza
Harvesting mandarin oranges in Abkhazia
Foto: DMITRY FEOKTISTOV/Newscom/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u četvrtak je izvijestila da je zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) kaznila otkupljivača mandarina, tvrtku Jasenska iz Opuzena, s 350 tisuća kuna.

Nisu imali maske Policija zatekla vlasnika i još šest gostiju u kafiću u Vukovaru. Bit će sankcionirani

Kako se navodi u objavi na internetskim stranicama Agencije, postupak je Agencija pokrenula po službenoj dužnosti, a radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi pri otkupu mandarina.

Nakon provedenog upravnog postupka, AZTN je utvrdio da je Jasenska, iskorištavajući značajnu pregovaračku snagu, u sezoni otkupa 2018. godine svojim dobavljačima mandarina nametnula više nepoštenih trgovačkih praksi u smislu ZNTP-a.

Tako primjerice javno objavljeni opći uvjeti otkupa Jasenske nisu sadržavali odredbe o uvjetima i rokovima plaćanja, rokovima isporuke i mjestu isporuke mandarina, dakle nisu bili sastavljeni u skladu s odredbama Zakona.

AZTN je utvrdio i da je Jasenska poslovala s pet dobavljača mandarina izabranih metodom uzorka, na temelju ugovora u kojima nije bilo sadržano jasno određenje o cijeni i/ili načinu određivanja, odnosno izračuna cijene, prema kojem bi na jasan i nedvojben način bilo moguće utvrditi na temelju kojeg se pojedinog parametra kvalitete izračunava cijena poljoprivrednog proizvoda, koja je osnova za izračun cijene i kako se obavlja njezina korekcija.

Također,  ti ugovori nisu sadržavali ni jasno određenje o uvjetima i rokovima isporuke mandarina u sezoni njihova otkupa 2018., prema kojima bi na jasan i nedvojben način bilo moguće utvrditi uvjete i rokove isporuke.

PROMETNI RECIDIVISTI Kažnjen sa 30.000 kuna jer je vozio iako mu je vozačka poništena zbog negativnih bodova

"S obzirom na to da je riječ o odredbama koje, između ostalih obveznih odredbi moraju biti sadržane u ugovorima u pisanom obliku između dobavljača i otkupljivača, kao i da je riječ o odredbama koje moraju biti jasne i razumljive, opisani propusti Jasenske te predstavljaju nepoštene", ističu iz AZTN-a.

Napominju i kako su utvrdili i da je Jasenska sklapanjem i provedbom ugovora o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda s pet metodom odabranih dobavljača mandarina, na temelju kojih je preuzimala nesortirane i nedozrele mandarine radi njihove obrade i pripreme za tržište, iako to ni na koji način nije bilo regulirano ni tim ugovorima, ni ugovorima o proizvodnji i isporuci poljoprivrednih proizvoda, u biti odgodila stvarni trenutak isporuke mandarina, čime je prebacila rizik poslovanja na dobavljače te je na taj način nametnula nepoštenu trgovačku praksu.

Također, obustavom otkupa mandarina, odnosno njihovim nepreuzimanjem u osam dana sezone otkupa 2018., a bez da su razlozi za nepreuzimanje mandarina bili prethodno utvrđeni ugovorima, svim svojim dobavljačima mandarina nametnula nepoštene trgovačke prakse.

POKRENUTA PETICIJA VIDEO Prestroga kazna? Nogom u glavu udario snjegovića pa gorko požalio

AZTN je uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, Jasenskoj izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 350 tisuća kuna, smatrajući da je izrečena upravno-kaznena mjera razmjerna učinjenim povredama te da ima odvraćajući učinak, kako za samog počinitelja, tako i za ostale adresate ovoga zakona.

Pored zabrane daljnjih postupanja koja su utvrđena nepoštenim trgovačkim praksama, Jasenskoj je AZTN kao mjeru otklanjanja protupravnih postupanja naložio dostavu dokaza o usklađivanju poslovanja s odredbama ZNTP-a.

Mali Lošinj
IMA I POZITIVNIH PRIMJERA
Ovaj račun koji nam je poslao čitatelj zaista spada u kategoriju Vjerovali ili ne. Pogledajte koliko je platio kavu!
PROMO
Ventilacija - neophodna kod stanova ili kuća s novim prozorima te za domove s vlagom i plijesni
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.