Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL U ŠKOLI

U maneštri s grahom kuhinjski moljci

varivo
Foto: Thinkstock
07.03.2019.
u 10:12

Crvi u tanjurima školaraca ličinke su moljaca, rezultat je analize Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Crvi u tanjurima školaraca ličinke su moljaca, rezultat je analize Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, nakon što je riječkim školarcima ovoga tjedna na njihovo zaprepaštenje serviran ručak “obogaćen” crvićima, koji su plutali i migoljili se u maneštri od graha i ječma sa suhim mesom. Gotovo jelo koje je za 90-ak djece u produženom boravku u OŠ Dolac od ove školske godine, kao najpovoljniji ponuđač na natječaju, priprema konoba Blato 1902 u vlasništvu Marice Bačić, neka su djeca, prema kazivanju roditelja, i konzumirala s neželjenim sadržajem, a nakon dolaska kući i povraćala te se tužila na bolove u trbuhu. Škola je, pak, nakon što su mališani alarmirali djelatnike, “bez odgode suspendirala suradnju s dobavljačem ručkova, tvrtkom Blato 1902”, te počela istragu, objavljeno je na internetskim stranicama škole.

Roditelji ogorčeni

– Škola je promptno reagirala pozvavši Nastavni zavod za javno zdravstvo, čiji su djelatnici odmah izašli na teren i uzeli uzorak hrane na ispitivanje – priopćili su iz škole, ispričali se roditeljima te istaknuli kako su obavijestili i dobavljača i iskazali mu svoju zabrinutost i nezadovoljstvo, a on se obvezao “na obeštećenje”.

No roditelji mališana su ogorčeni.

– Govoriti o naknadi štete za ručak podjednako je alarmantno kao i naći crva u hrani. O kakvom je obeštećenju potrebno razgovarati kada je zdravlje djece ugroženo? Što se još mora dogoditi da razgovaramo o onome što je ključno? – pitaju u priopćenju poslanom portalu Riječanin. Takve situacije, upozoravaju, ne traže toleranciju i razumijevanje, već odlučnu i urgentnu reakciju škole, nadzornih i pravnih institucija napominjući kako istog trenutka treba prekinuti suradnju s konobom, na čiju se hranu djeca kontinuirano žale. Ne učini li se to, roditelji prijete inspekcijom Blatu te negativnim publicitetom i tužbom protiv škole kao suodgovorne za ugrožavanje zdravlja djece. Ravnateljica Osnovne škole Dolac, Dunja Kučan Nikolić, jučer nije odgovarala na naše pozive. Iz škole je tek poručeno kako sve piše na njihovim web-stranicama.

‘Neprikladno’ za prehranu

Za uzorak s nađenim ličinkama kuhinjskog moljca koji im je dostavljen u staklenoj tegli od 350 grama, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a kažu kako je “neprikladan za prehranu ljudi prema članku 10. Zakona o hrani”. Za ličinke kuhinjskih moljaca koji se mogu naći u suhoj hrani, brašnu, riži, grahu, ječmu..., epidemiolozi kažu kako najvjerojatnije nisu štetni za ljudsko zdravlje ako je hrana termički obrađena. Direktorica Blata 1902. Marina Kapor, jučer je kazala kako oni još čekaju detaljnu analizu epidemiologa te izrazila žaljenje zbog neugodnosti koju su prouzročili roditeljima, djeci, školi...

– Škola je očekivano s nama privremeno prekinula suradnju i ne zamjeramo joj – istaknula je Kapor objašnjavajući kako je svjesna koliko je ružno ličinke moljaca vidjeti u hrani, no ona ipak nije zdravstveno neispravna.

– Još uvijek istražujemo što se zaista dogodilo, tražili smo od svih naših dobavljača analizu zdravstvene ispravnosti namirnica koje su sačinjavale sporni ručak. Svu hranu nabavljamo od provjerenih dobavljača, poštujemo sve rokove trajanja hrane, uvjete skladištenja... tako da nam nije jasno što se moglo dogoditi. Baš taj dan i kod nas su, neposredno prije izlaska jela iz kuhinje, bili u kontroli hrane iz Nastavnog zavoda PGŽ-a i nalaz je bio negativan – priča Kapor.

Ističe kako je Blato već 30 godina u ugostiteljskom biznisu, da se nikada nešto slično nije dogodilo te da su uglavnom su dobivali pohvale.

>> Liječnik djevojčici iz nosa izvukao crva

Ključne riječi

Komentara 39

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
00:05 07.03.2019.

Niste vi djeco bili gladni..Reko bi moj djed...

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
00:12 07.03.2019.

Čemu frka, prava frka bi bila da su dobili meseko iz Polanda ?

AN
Antonio1952
20:32 06.03.2019.

Crvi su buducnost prehrane, jos ako su dobro pripremljeni, za moljce ne znam, tamo je malo bjelancevina, a puno krila. Treba djecu pripremat za buducnost kad ce se sve jesti kao u Aziji i Africi. Rijecani su korak ispred ostalih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije