Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA SPOMENA O VETU

Otkriveno što stoji u Milanovićevom pismu za Stoltenberga: 'Tražim da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost'

Milanović u vojarni u Delnicama položio vijenac za poginule pripadnike Specijalnih postrojbi HV-a
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
20.05.2022.
u 21:42

Većina državnika nije svjesna izborne nejednakosti u BiH i kako to može imati ozbiljne posljedice i sigurnosnu krizu ako koincidiraju s ostalim rastućim političkim tenzijama, piše

Predsjednik Zoran Milanović poslao je pismu glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu vezano uz stavljanje veta na članstvo Finske i Švedske, a otkriveno je i što je stajalo u tom pismu. 

U pismu, kojeg je Dnevnik Nove TV dobio na uvid, stoji kako Švedska i Finska imaju snažno partnerstvo s NATO-om te da su zahtjevom odabrali novi strateški pravac kako bi osigurali zaštitu nacionalnih sigurnosnih interesa zbog ruske agresije, no u pismu nema spomena o vetu. 

Stoji i kako je Hrvatska uvijek dijelila zajedničku zabrinutost zbog ranjivosti istočnog krila NATO-a te da aktivno sudjeluje u misijama poput one u Afanistanu, zbog čega očekuje od ''saveznika da čuju našu zabrinutosti i kad god je to moguće te da nas podrže u tome''. 

Milanović je i pojasnio složenu situaciju u BiH koja direktno utječe na Hrvatsku, a piše i kako je BiH država čija stabilnost ovisi o ''jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, kako je to je definirano u Daytonskom/Pariškom sporazumu. Hrvatskoj, koja dijeli preko 1000 kilometara granice s BiH u vitalnom je interesu da ima stabilnog susjeda, a da pogoršanje situacije tamo, ugrožava i našu sigurnost''.

-  Bili smo jako razočarani što međunarodni medijatori nisu bili uspješni oko postizanja dogovora oko izmjena izbornog zakona. Kao rezultat toga, BiH je raspisala izbore prema pravilima koja su diskriminatorna i protustavna i prema njihovom najvišem sudu - piše u pismu Milanovića te se dodaje kako ''većina državnika nije svjesna izborne nejednakosti u BiH i kako to može imati ozbiljne posljedice i sigurnosnu krizu ako koincidiraju s ostalim rastućim političkim tenzijama''. 

- Dok razmatramo aplikaciju Finske i Švedske, tražim da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost zbog nepostojanja izborne reforme u BiH. Nije prekasno da se preveniraju još jedni izbori koji krše prava Hrvata i da se prevenira daljnja destabilizacija zemlje - upozorio je Milanović te zamolio Stoltenberga da to pismo podijeli svim šefovima država i vlada članica NATO-a. 

>> VIDEO Rusija zaprijetila Finskoj i Švedskoj: 'Nećemo to jednostavno prihvatiti. Sve će se radikalno promijeniti'

Komentara 66

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
05:27 21.05.2022.

Ukaki nam se naš vrhovni komandant. Gdje je veto, ucjena, borba do zadnje kapi krvi? Ispade - dok je na Pantovčaku i jedna bijela crta biti će i junaka. Junak nam se pokloni "nevažnom ćinovniku". Prijetio ispraznim i prostačkim frazetinama, balegao i sve po pojeo ovim pismom. Kakav bi tek pokoran bio pred glavnim facama?

NV
novo vriijeme
22:04 20.05.2022.

Milanoviću uzimam pod veliki plus ovaj angažman, većina Hrvata u Hrvatskoj ne razumije da je to i naš strateški interes ne razmišljaju da je Hrvatska zemlja iz dva djela laki plijen za bilo koga. Ne razmišljaju da je rat u Bosni vjerojatni plan ali da nije zbog nas i u našem interesu nego zbog Albanaca. Jesmo u svakoj Riti ali nam to baš ne koristi.

DU
Deleted user
21:54 20.05.2022.

Eto, to je on- jedno za hrvatsku javnost (grube riječi, junačenje i ku.čenje), a prema vani snishodljivo i mizerno. Sve skupa, bijedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije