Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGOVI rutenija-106

Otkriveno odakle je stigla misteriozna radijacija nad Europom

radijacija
Petar Glebov/PIXSELL/Ilustracija
31.07.2019.
u 10:22

Nijedna država tada nije preuzela odgovornost za ispuštanje radioaktivnog materijala, kao ni Rusija

Nekoliko mjernih postaja u Europi 2017. detektiralo je povećanje radijacije. Tada znanstvenici nisu mogli objasniti što ju je prouzročilo. Tragovi radioaktivnog izotopa (rutenij-106) pronađeni su u povišenim, ali ne i štetnim količinama u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Švicarskoj i Francuskoj. Tada se navodilo da radijacija potječe iz istočne Europe i Urala.

Upravo taj misteriozan oblak radioaktivnog materijala koji se nadvio nad Europom 2017. najvjerojatnije je došao iz Rusije, piše Independent. Prema novoj studiji trag vodi do postrojenja za nuklearnu obradu u južnim planinama Urala u Rusiji.

Nijedna država tada nije preuzela odgovornost za ispuštanje radioaktivnog materijala, kao ni Rusija.

Znanstvenici su analizirali više od 1300 točaka podataka diljem svijeta kako bi pronašli izvor golemog curenja.

"Izmjerili smo radioaktivni rutenij-106. Mjerenja pokazuju najveće pojedinačno oslobađanje radioaktivnosti iz civilnog postrojenja za preradu “, rekao je Georg Steinhauser, jedan od vodećih istraživača sa Sveučilišta u Hannoveru.

Rutenij je bio jedini otkriveni radioaktivni materijal, što pokazuje da je izvor bilo postrojenje za preradu nuklearne energije jer nesreće u reaktorima obično oslobađaju više različitih elemenata.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar munšajn
munšajn
10:52 31.07.2019.

S dvije godine zakašnjenja. Super.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:37 31.07.2019.

Znaju li Rusi koji zive u okolici tog postrojenja zasto ce umrijeti od raka?

PA
Patek
13:25 31.07.2019.

Naravno da je radioaktivno zagađenje došlo iz Rusije, to je u međuvremenu nedvojbeno i seriozno dokazana činjenica. To nema uopće nikakve veze sa nekakvom propagandom protov Rusije. A da Rusi to i dalje zataškavaju je uobičajen stav ruske politike, koja laže čim zine. Sjetimo se samo Černobila ili potopa podmornice Kursk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije