Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alarmantni nalazi

Radijacija u Fukushimi rekordna – čovjeka može ubiti za 20 minuta

Radijacija Fukushima
Foto: DPA/PIXSELL
09.12.2013.
u 09:34

Radijacija na ventilacijskoj cijevi izvan zgrade reaktora nuklearne elektrane koja je stradala u havariji najviša je dosad – izmjereno je do 25 sieverta po satu.

Razina radijacije oko nuklearne elektrane Fukushima u Japanu najviša je dosad, sudeći prema podacima TEPCO-a, elektrooperatora u Fukushimi.

RT tako piše, spominjući rezultate mjerenja, da je radijacija na mjestu koje spaja zgrade s reaktorima, na čeličnoj ventilacijskoj cijevi, u petak bila rekordna – od osam mjerenja duž cijevi na dva je mjesta bila najviša – 15 Sv (sieverta) i 25 sieverta na sat! Dovoljno da čovjeka koji ondje bude izložen ubije za 20 minuta!

To je najviša radijacija utvrđena izvan zgrade reaktora, piše se, jer dosad je na cijevi bila maksimalna radijacija 10 Sv/h.

Ovog listopada TEPCO je objavio kako su japanski stručnjaci otkrili novo curenje radioaktivne vode iz jednog od spremnika razbijenog nakon havarije fukushimske nuklearke 11. ožujka 2011. (podsjetimo, podmorski potres doveo je do tsunamija koji se obrušio na Fukushimu i okolicu na glavnom japanskom otoku Honshu), navodeći da je iz spremnika mase 450 tona iscurilo oko 430 litara zatrovane vode.

Curenje u kolovozu, sa 300 tona radioaktivne vode, zabrinulo je Japance i Korejce, kao i Amerikance. No, iz američke Nuklearne regulatorne komisije objavili su kako bi do tamošnjih pacifičkih obala voda "zaražena" radijacijom stigla u kvaliteti 100 puta nižoj od pitke vode.

Razina radijacije kod Fukushime najviša od 2011. godine

Komentara 2

ZB
zbuniceva
11:20 09.12.2013.

Sva sreća da Krškom elektranom danas upravljaju slovenci a ne japanci, istina i Fukušima i Krško su američke no jugoslavenski hep je po svijetlim tradicijama nob-a sigurno bolje i nekorumpiranije kontrolirao gradnju i eksploataciju od tehnološki zaostalih japanaca koji ni pošteni auto neznaju sami napraviti. Za sada smo imali sreće s potresima i poplavama i Zagreb je tu gde je. Za one koji neznaju japanci pojma nemaju gde su im trenutno tri rastaljena reaktora koji izgleda vriju negdje u podzemlju i generiraju ovu radijaciju, čeka se da se probiju do podzemnih jezera kad bi mogao početi vatromet. Drugo važno saznanje za pobornike nuklearki je da u nadzemnom bazenu visine prosječne HR crkvenog tornja ima radioaktivnosti za 14.000 puta više od Hirošimske bombice. Počelo je izvlačenje tog goriva i dobro se je pomoliti u crkvi da im uspije jer Tokio se seli zauvijek ak se zeznu.

CA
canajrasim
16:53 09.12.2013.

#1 1,331 nuklearnih sipki treba izvuci iz reaktora. Kompjuterski se to vise ne moze a rucno je vrlo opasno .I najmanja pogreska moze dovesti do lancane reakcije. #2 Cezium-137 u tim sipkama je14,000 puta veci nego u A-bombi baceenoj na na Hirosimu #3 300 tona radioaktivne vode istjece u ocean SVAKI DAN. #4 To je 3 gigabecquerels ceziuma-137 svaka 24 sata. #5 Tepco tvrdi da je od pocetka nesrece isteklo oko 20 trilijuna - 40 trilijuna becquerela radioaktivnog tricijuma #6 Ribe na zapadnoj obali Kanade vec krvare iz ociju i skrga.Tisuce tona materijala doplivalo je na obalu. #7 Jod-131, Cezium-137 i Stroncium-90 ce zagadjivati svijet jos desetljecima sa nesagledivim posljedicama #8 Fukushima nuklearka ima 1760 tona nuklearnog materijala #9 Ako se ovako nastavi ,Tihi ocean ce ubrzo imati 10x vise radioaktivnog ceziuma. #10 Wall Street Journal je ustvrdio da ce uzeti najmanje 40 godina da se Fukusima ocisti ( “ocisti “)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije