Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJEST OBJAVILI SVJETSKI MEDIJI

Otkrivena Vučićeva tajna operacija: U Srbiju je već sletjelo šest kineskih aviona s moćnim raketnim sustavima

Beograd: Aleksandar Vučić obišao prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme
Foto: B.P./ATAImages/PIXSELL
1/3
10.04.2022.
u 21:05

Srbija, koja formalno traži članstvo u EU, već je pojačala svoje oružane snage ruskim i kineskim oružjem, uključujući ratne zrakoplove, borbene tenkove i drugu opremu

Srbija je ovog vikenda primila isporuku sofisticiranog kineskog protuzračnog sustava u prikrivenoj operaciji. Medijski i vojni stručnjaci rekli su u nedjelju kako je šest transportnih zrakoplova kineskih zračnih snaga Y-20 sletjelo u beogradsku zračnu luku rano u subotu, navodno noseći raketne sustave zemlja-zrak HQ-22 za srpsku vojsku. Isporuku oružja preko teritorija najmanje dvije zemlje članice NATO-a, Turske i Bugarske, stručnjaci su vidjeli kao demonstraciju rastućeg globalnog dosega Kine, piše AP.

Srpski vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da su "Kinezi izveli svoju demonstraciju sile".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo je potvrdio isporuku sustava srednjeg dometa koja je dogovorena 2019. godine, rekavši u subotu da će predstaviti "najnoviji ponos" srpske vojske u utorak ili srijedu. Ranije se požalio da zemlje NATO-a, koje predstavljaju većinu susjeda Srbije, odbijaju dopustiti letove sustava preko svojih teritorija usred napetosti zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Iako je Srbija glasala za rezolucije UN-a koje osuđuju krvave ruske napade u Ukrajini, odbila je pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv svojih saveznika u Moskvi ili izravno kritizirati zločine koje su počinile ruske trupe.

Američki dužnosnici još su 2020. godine upozorili Beograd na kupnju protuzračnih sustava HQ-22, čija je izvozna verzija poznata kao FK-3. Poručili su da, ako Srbija zaista želi pristupiti Europskoj uniji i drugim zapadnim savezima, mora svoju vojnu opremu uskladiti sa zapadnim standardima.

Kineski raketni sustav uspoređuje se s američkim Patriotom i ruskim raketnim sustavima zemlja-zrak S-300, iako ima manji domet od naprednijih S-300. Srbija će biti prvi operater kineskih projektila u Europi.

Srbija, koja formalno traži članstvo u EU, već je pojačala svoje oružane snage ruskim i kineskim oružjem, uključujući ratne zrakoplove, borbene tenkove i drugu opremu.

Godine 2020. isporučeni su Chengdu Pterodactyl-1 dronovi, poznati u Kini kao Wing Loong. Borbene bespilotne letjelice mogu gađati ciljeve bombama i projektilima i mogu se koristiti za izviđačke zadatke.

Na Zapadu postoji bojazan da bi naoružavanje Srbije od Rusije i Kine moglo potaknuti zemlju na novi rat, posebno protiv njene bivše pokrajine Kosovo koja je proglasila neovisnost 2008. godine, piše AP. 

Vučić najavio: Od Turske kupujemo moćne Bayraktare

Aleksandar Vučić sinoć je, nakon završene vojne vježbe Vojske Srbije s bojevim gađanjem “Vatreni štit 2022”, izjavio da je vojska sada mnogo snažnija. Usput je najavio nabavku turskih borbenih bespilotnih letjelica, prenosi Tanjug.

– Tražio sam u razgovoru prije dva dana od predsjednika Turske Erdogana Bayraktare i dobio obećanje da ćemo ih preko reda moći kupiti i uvrstiti u oružje srpske vojske – rekao je Vučić.

Komentara 174

Avatar Asterix
Asterix
21:43 10.04.2022.

Mi kupujemo Rafale a onda te iste Rafale kupuje ruska ekspozitura Srbija koja organski mrzi NATO. Tko je tu lud.

Avatar possibilis
possibilis
21:58 10.04.2022.

Sve cemo znati po razini njihove ugrozenosti. Kad krenu intenzivnije biti ugrozeni- onda znamo da pocinje. Treba nam omanji vojni aerodrom u pozeskoj kotlini, gdje se ne moze raketirati. I malo bolji raketni sustav na Papuku. Onda smo mirni. Bogomdane pozicije za sprecavanje njihove ugrozenosti

RI
Rise
21:18 10.04.2022.

Vučićev portal

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije