Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moždana smrt

Otac i majka donirali organe malog Karla koji se otrovao heptanonima

mali karlo (1)
Foto: privatna arhiva
1/4
Autori: Senka Knežević/VLM, Sonja Hoffman, Marijana Zrinjski
20.07.2012.
u 21:00

Roditeljima će dopustiti da se oproste od sina. Ministarstvo zdravlja poslat će inspekciju u KBC Zagreb da se utvrde sve činjenice.

Trogodišnji Karlo koji se prošli tjedan otrovao progutavši u svom domu smrvljene heptanone, doznajemo iz KBC-a Zagreb, moždano je mrtav. U bolnici je pokrenuta procedura za zakonsko dokazivanje moždane smrti potrebna zbog isključivanja aparata koji su dijete održavali na životu.

Doveli ih u bolnicu

Dječakovi roditelji Tomislav K. (37) i Jelena S. (30), podsjetimo, uhićeni su i pritvoreni u Remetincu jer ih se sumnjiči za zanemarivanje djeteta, a nakon isključenja aparata bit će prijavljeni i zbog ubojstva iz nehaja.

Dječak je u bolnicu bio dovezen još 11. srpnja kada je bio već u komatoznom stanju, a liječnici su se nadali da će ga ipak uspjeti spasiti, iako su prognoze upućivale na to da mu spasa nema. Mališan je na aparatima održavan jer se oni ne smiju gasiti sve dok postoji i jedna živa moždana stanica. Nakon što je moždana smrt dokazana, liječnici su obavijestili tužiteljstvo, koje će roditeljima dopustiti da posljednji put vide sina. To im je bilo omogućeno i u četvrtak jer je na molbu liječnika s odjela intenzivne njege, tužiteljstvo iste večeri roditeljima odobrilo da u pratnji pravosudnih policajaca obiđu dijete.

– Bili su potreseni, a izrazili su i želju da doniraju mališanove organe – rekli su u bolnici i dodali da je obaviješten i Eurotransplant te je pokrenuta procedura donacije koja će početi tek nakon što roditelji potpišu da na nju pristaju. Danas su potpisali potrebne papire.

Što se tiče činjenice da su liječnici KBC-a pet dana šutjeli o cijelom slučaju te naknadno obavijestili policiju o događaju, u Ministarstvu zdravlja kažu da će u bolnicu biti upućena inspekcija koja će utvrditi zašto su i pod kojim okolnostima liječnici prekršili zakonsku proceduru.

Tužiteljstvo je također naložilo policiji da ispita sve okolnosti kako bi se utvrdilo zbog čega je KBC tek 16. srpnja prijavio PP Maksimir u kakvom je stanju dijete koje se liječilo na Odjelu intenzivne skrbi.

Prema neslužbenim informacijama, roditelji su liječnika molili da se ništa ne prijavljuje, vjerojatno svjesni u kakvim će se teškoćama naći. Heptanoni koje je dijete progutalo bili su očevi, a on je pak pri kraju odvikavanja od heroina.

O djetetu su se majka i otac, neslužbeno doznajemo, brinuli s puno ljubavi. Mali anđeo plave kovrčave kosice i plavih očiju potkraj ožujka proslavio je treći rođendan. Mlada obitelj živjela je u zasebnoj kući u zagrebačkoj Dubravi, a pored njih u većoj kući živi ostala očeva obitelj. U njihovoj je ulici vladala tuga. Majka je dječaku, doznajemo, neprestano bila za petama, nije ga puštala iz vida.

– I kad se igrao u dvorištu nije bio bez nadzora. To je strašno, da se to dogodilo baš njima koji su toliko skrbili za to dijete! Oboje su bili brižni roditelji. Dogodila se nesreća, dovoljan je bio samo trenutak nepažnje – kazala je jedna susjeda.

Zajedničke fotografije

Dječačić je pohađao obližnji vrtić, u koji ga je uglavnom vodila majka, studentica Likovne akademije. Otac je vozio kamione, no trenutačno, barem prema pričama osoba koje ga poznaju, nije bio zaposlen. O ljubavi mladog para prema djetetu možda najbolje govori mnoštvo fotografija s Facebooka na kojima grle, ljube i igraju se sa svojim dječačićem, kojemu, na žalost, više spasa nema.

Komentara 34

UK
Ugo Kajvez
21:22 20.07.2012.

Izopaćeno društvo razara obitelj do kraja, ........ da, sigurno su malog "htijeli" usmrtiti ........... tretira se roditelje unaprijed kao ubojice i šalje se ih u zatvor sa ostalim kriminalcima umjesto da se im pruži pomoć preko psihologa ................. primitivno na razini srednjeg vijeka ..................... pravh kriminalaca i ubojica - autima u prometnim nezgodama pod utjecaja alkohola ima na pretek, slobodno se šeću - a ima i drugih koji namjerno čine zlo i "sud" ih pušta na slobodu !!?? ...................

MI
mica1111
21:23 20.07.2012.

...žao mi je...nažalost kad su djeca u pitanju,moraš stalno pazit i opet se dogodi... ...neka vam Bog dadne snage da sve prebolite i idete dalje...

IZ
izgubljeni
22:48 20.07.2012.

Lijepa nasa Hrvatska, lik namjerno ubije covjeka i puste ga doma, tata je faca pa eto. A onda se ovak na ljudima koji su prosli sve i svasta iskaljuju i igraju pravne drzave. Stoko, nadam se da ce vam se sve ovo sto ovim jadnim ljudima radite vratiti istom mjerom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije