Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubijen odvjetnik

Osumnjičeni za ubojstvo pobjegao s Odjela za duševne bolesti

policija, očevid, ubojstvo (1)
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/6
05.01.2013.
u 14:07

Bio je to najpošteniji čovjek u ovoj državi! Sigurno nije upleten u neki kriminal. Uvjerena sam da je stradao zbog svog poštenja, priča jedna od njegovih klijentica Nada Landeka

OSIJEK – Beživotno tijelo odvjetnika Luje Medvidovića (62) ležalo je u njegovom uredu u Vukovarskoj 2 u samom središtu Osijeka. Krvi je bilo posvuda. Uz njega je, neslužbeno doznajemo, ležao i ozlijeđeni R. R. (45). Stravični je to prizor koji je zatekla policija noćas oko jedan sat.

R. R., inače Vinkovčanin, prevezen je u Kliničku bolnicu Osijek. Ozljede su, doznajemo, lake, a riječ je, vjeruje se, o pokušaju samoubojstva. Upravo se taj muškarac, neslužbeno otkrivamo, dovodi u vezu s ubojstvom poznatog osječkog odvjetnika i književnika, pjesnika. Motiv stravičnog zločina još se utvrđuje. Vinkovčanin, otkrivamo, za sada ne želi surađivati s istražiteljima. Je li riječ o stranci, policija ne želi reći. Jedino što je uhićeni rekao bila je, navodno, tvrdnja "Uništio mi je život". U bolnici je bio dosta negativistički nastrojen, a ima porezotinu na vratu i ruci te ozljede od udaraca. Smješten je na poluintenzivnoj jedinci na Kirurgiji.

Policiju je u petak oko ponoći, nakon što joj se suprug nije javljao od 19 sati, alarmirala odvjetnikova supruga. Bilo joj je sumnjivo jer joj se suprug nije javljao na mobitel. Kako se nije vratio kući, što mu nije slično, u strahu je nazvala 192. Policijski su službenici otišli na adresu odvjetničkog ureda. Kada se točno ubojstvo dogodilo, ne zna se. Pretpostavlja se, pak, da se zbilo u kasnijim popodnevnim satima.

Policija je tek šturo izvijestila kako su u "prostorijama tvrtke u Osijeku pronašli mrtvo tijelo 63-ogodišnjaka iz Osijeka te ozlijeđenog 45-godišnjaka s područja Vinkovaca".

U dvorišnoj zgradi u Vukovarskoj 2, gdje je nesretni Medvidović godinama imao ured, tek je nekolicina stanara. Ulična se vrata automatski zaključavaju.

- Pozvonio mi je jedan muškarac popodne i pitao me kad radi odvjetnik. Ne znam kako je ušao u dvorište. Rekao sam mu da piše na vratima, posvijetlio sam mu da si prepiše radno vrijeme i otišao je – govori susjed Zdravko Zdravčević, koji je sve to ispričao i policiji kada mu je, nekoliko sati kasnije, pokucala na vrata.

- Izgleda da je to taj čovjek koji je zatečen u uredu. Imao je šiltericu, rifle, neobrijan, malo zapušten. Nije mi izgledao sumnjivo – opisuje. Nikakvu buku nije čuo, niti je ikoga više vidio. Izašao je na dvorište oko 20.20 sati, u uredu nije gorjelo svjetlo. No, sat vremena kasnije, pred spavanje, primijetio je da je ured osvijetljen.

- Odvjetnik je znao nekada raditi dokasno. Nisam primijetio da se netko kreće po stanu. Ništa – priča on u nevjerici. U susjedstvo se, ističe, doselio tek prije tri tjedna, ali odvjetnika je susreo.

- Došao se upoznati, čestitao mi Novu godinu. Znam da je bio i pjesnik pa me sve to šokiralo – nastavlja on.

A šok i nevjerica vladaju među Medvidovićevim kolegama, ali i u cijelom Osijeku. Opisuju ga kao dobricu i dragu osobu. Za svoje se klijente, kažu nam, žestoko borio i zalagao. Zastupao je, među ostalima, i Nadu Landeka, koja se godinama bavi istraživanjem gospodarskog kriminala. Osnovala je i udrugu Veronika Vere koja se bavi zaštitom pojedinaca koji nisu dobili odgovarajuću zaštitu od pravosudnog sustava i drugih institucija.

- Bio je to najpošteniji čovjek u ovoj državi! Trinaest uzlaudnih godina vodim bitku za nekretninu, a zahvaljujući njemu, kojeg sam lani angažirala, gotovo smo uspjeli riješiti slučaj – priča nam potresena N. Landeka. Dao je, nastavlja, ne samo svoje odvjetničko znanje, "nego i cijelog sebe da se raščisti kriminal".

- Sigurno nije upleten u neki kriminal. Uvjerena sam da je stradao zbog svog poštenja. Doslovno me besplatno zastupao – dodaje. Budući da je nedavno, navodi, primila prijetnje smrću, "i to s osječkog područja", danas se odmah stavila policiji na raspolaganje.

Lujo Medvidović 80-ih je godina radio i u tadašnjem Okružnom javnom tužilaštvu. Bio je, potom, direktor Zavoda za rad. Otišao je, na koncu, u privatnu odvjetničku praksu. U dugoj je karijeri radio u Vinkovcima, Osijeku, ali i Zagrebu. Magistrirao je iz područja filozofije prava. Član je Društva hrvatskih književnika od 1995. godine.

- Kolega Medvidović je bio pjesnik i ne mogu vjerovati da je ikome učinio išta nažao. Širio je jednu krasnu poruku među svim ljudima. Užasnuti smo! - kazao nam je odvjetnik Dubravko Marjanović, koji je danas posjetio obitelj pokojnika.

Očevid je u njegovu uredu trajao do jutra, a policija je satima razgovarala s njegovom obitelji, priječeći ulaz u hodnik. U stan su u subotu oko podneva stizali i kolege odvjetnici. Kriminalističko istraživanje još traje. Policija ne otkriva nikakve detalje, pa ni to je li muškarac iz Vinkovaca službeno osumnjičen za ubojstvo.

>>Izbodeno tijelo odvjetnika pronađeno u njegovu uredu

Komentara 26

DU
Deleted user
13:09 06.01.2013.

Obitelji pokojnika najiskrenija sućut,bio je pošten čovjek.Viječna mu hvala

OB
-obrisani-
14:10 05.01.2013.

kao najposteniji,a ovaj ga priklao. tolko o tome.

ST
stefica50
16:06 05.01.2013.

Neznam sto reci na ovu strahotu,moram samo dodati da cesto odvjetnici odugovlace s parnicom kako bi izvukli povecu sumu novca od klinta,ponekad im se to osveti,mozda nisam u pravu ,ali i u tome ima istine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije