Naslovnica Vijesti Crna kronika

Osumnjičeni za ubojstvo pobjegao s Odjela za duševne bolesti

Bio je to najpošteniji čovjek u ovoj državi! Sigurno nije upleten u neki kriminal. Uvjerena sam da je stradao zbog svog poštenja, priča jedna od njegovih klijentica Nada Landeka
05. siječnja 2013. u 14:07 26 komentara 36 prikaza
policija, očevid, ubojstvo (1)
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

OSIJEK – Beživotno tijelo odvjetnika Luje Medvidovića (62) ležalo je u njegovom uredu u Vukovarskoj 2 u samom središtu Osijeka. Krvi je bilo posvuda. Uz njega je, neslužbeno doznajemo, ležao i ozlijeđeni R. R. (45). Stravični je to prizor koji je zatekla policija noćas oko jedan sat.

R. R., inače Vinkovčanin, prevezen je u Kliničku bolnicu Osijek. Ozljede su, doznajemo, lake, a riječ je, vjeruje se, o pokušaju samoubojstva. Upravo se taj muškarac, neslužbeno otkrivamo, dovodi u vezu s ubojstvom poznatog osječkog odvjetnika i književnika, pjesnika. Motiv stravičnog zločina još se utvrđuje. Vinkovčanin, otkrivamo, za sada ne želi surađivati s istražiteljima. Je li riječ o stranci, policija ne želi reći. Jedino što je uhićeni rekao bila je, navodno, tvrdnja "Uništio mi je život". U bolnici je bio dosta negativistički nastrojen, a ima porezotinu na vratu i ruci te ozljede od udaraca. Smješten je na poluintenzivnoj jedinci na Kirurgiji.

Policiju je u petak oko ponoći, nakon što joj se suprug nije javljao od 19 sati, alarmirala odvjetnikova supruga. Bilo joj je sumnjivo jer joj se suprug nije javljao na mobitel. Kako se nije vratio kući, što mu nije slično, u strahu je nazvala 192. Policijski su službenici otišli na adresu odvjetničkog ureda. Kada se točno ubojstvo dogodilo, ne zna se. Pretpostavlja se, pak, da se zbilo u kasnijim popodnevnim satima.

Policija je tek šturo izvijestila kako su u "prostorijama tvrtke u Osijeku pronašli mrtvo tijelo 63-ogodišnjaka iz Osijeka te ozlijeđenog 45-godišnjaka s područja Vinkovaca".

U dvorišnoj zgradi u Vukovarskoj 2, gdje je nesretni Medvidović godinama imao ured, tek je nekolicina stanara. Ulična se vrata automatski zaključavaju.

- Pozvonio mi je jedan muškarac popodne i pitao me kad radi odvjetnik. Ne znam kako je ušao u dvorište. Rekao sam mu da piše na vratima, posvijetlio sam mu da si prepiše radno vrijeme i otišao je – govori susjed Zdravko Zdravčević, koji je sve to ispričao i policiji kada mu je, nekoliko sati kasnije, pokucala na vrata.

- Izgleda da je to taj čovjek koji je zatečen u uredu. Imao je šiltericu, rifle, neobrijan, malo zapušten. Nije mi izgledao sumnjivo – opisuje. Nikakvu buku nije čuo, niti je ikoga više vidio. Izašao je na dvorište oko 20.20 sati, u uredu nije gorjelo svjetlo. No, sat vremena kasnije, pred spavanje, primijetio je da je ured osvijetljen.

- Odvjetnik je znao nekada raditi dokasno. Nisam primijetio da se netko kreće po stanu. Ništa – priča on u nevjerici. U susjedstvo se, ističe, doselio tek prije tri tjedna, ali odvjetnika je susreo.

- Došao se upoznati, čestitao mi Novu godinu. Znam da je bio i pjesnik pa me sve to šokiralo – nastavlja on.

A šok i nevjerica vladaju među Medvidovićevim kolegama, ali i u cijelom Osijeku. Opisuju ga kao dobricu i dragu osobu. Za svoje se klijente, kažu nam, žestoko borio i zalagao. Zastupao je, među ostalima, i Nadu Landeka, koja se godinama bavi istraživanjem gospodarskog kriminala. Osnovala je i udrugu Veronika Vere koja se bavi zaštitom pojedinaca koji nisu dobili odgovarajuću zaštitu od pravosudnog sustava i drugih institucija.

- Bio je to najpošteniji čovjek u ovoj državi! Trinaest uzlaudnih godina vodim bitku za nekretninu, a zahvaljujući njemu, kojeg sam lani angažirala, gotovo smo uspjeli riješiti slučaj – priča nam potresena N. Landeka. Dao je, nastavlja, ne samo svoje odvjetničko znanje, "nego i cijelog sebe da se raščisti kriminal".

- Sigurno nije upleten u neki kriminal. Uvjerena sam da je stradao zbog svog poštenja. Doslovno me besplatno zastupao – dodaje. Budući da je nedavno, navodi, primila prijetnje smrću, "i to s osječkog područja", danas se odmah stavila policiji na raspolaganje.

Lujo Medvidović 80-ih je godina radio i u tadašnjem Okružnom javnom tužilaštvu. Bio je, potom, direktor Zavoda za rad. Otišao je, na koncu, u privatnu odvjetničku praksu. U dugoj je karijeri radio u Vinkovcima, Osijeku, ali i Zagrebu. Magistrirao je iz područja filozofije prava. Član je Društva hrvatskih književnika od 1995. godine.

- Kolega Medvidović je bio pjesnik i ne mogu vjerovati da je ikome učinio išta nažao. Širio je jednu krasnu poruku među svim ljudima. Užasnuti smo! - kazao nam je odvjetnik Dubravko Marjanović, koji je danas posjetio obitelj pokojnika.

Očevid je u njegovu uredu trajao do jutra, a policija je satima razgovarala s njegovom obitelji, priječeći ulaz u hodnik. U stan su u subotu oko podneva stizali i kolege odvjetnici. Kriminalističko istraživanje još traje. Policija ne otkriva nikakve detalje, pa ni to je li muškarac iz Vinkovaca službeno osumnjičen za ubojstvo.

>>Izbodeno tijelo odvjetnika pronađeno u njegovu uredu

Osumnjičeni za ubojstvo odvjetnika pobje

Osumnjičeni za ubojstvo odvjetnika pobjegao s odjela za duševne bolesti
Županijski sud u Vukovaru 19. prosinca prošle godine donio je rješenje kojim se R.R. određuje istražni zatvor od mjesec dana zbog pokušaja provale u obiteljsku kuću u Vinkovcima kada je i priveden. No, u policiji je glavom razbio staklo prozora pa je prevezen na Odjel traumatologije vinkovačke Županijske opće bolnice gdje je sutradan glavom razbio zidno ogledalo. Potom je smješten na Odjel za duševne bolesti odakle je nakon pet dana pobjegao. Rješenje mu nije moglo biti uručeno jer je u to vrijeme već dva mjeseca bio u bijegu pa je ono izvješeno na oglasnoj ploči suda. U Vinkovcima se priča da se prije nekog vremena razveo od supruge, ali i da je imao prepirku s odvjetnikom Medvidovićem koji ga je zastupao u sporu protiv jedne osiguravajuće kuće, pa bi, tvrde upućeni Vinkovčani, to mogao biti razlog tragičnom raspletu u petak na veće.  

– Sin je šetao psa blizu kuće kada je vidio muškarca kako stavlja na glavu "fantomku" i ulazi u našu kuću pa je počeo vikati "lopov u kući!". Istrčao sam van, ali je on već pobjegao iz dvorišta, ali sam ga sustigao na ulici. Tada su došli moji sinovi pa smo ga opkolili i u povoljnom trenutku sam ga oborio i pričekao dok nije došla policija. Cijelo vrijeme mi je prijetio da će ubiti i mene i moju obitelj i čak je prijetio i kada su ga uvodili u policijsko vozilo. Kada mi je jutros prijatelj javio što se dogodilo u Osijeku i tko je osumnjičeni, nije mi bilo baš svejedno jer to što je napravio odvjetniku, mogao je i meni ili djeci onog dana kada smo ga uhvatili. Ne znam da li ga je u ovom slučaju zastupao Medvidović, ali znam da ga je zastupao u sporu s osiguravajućom kućom i da su bile nekakve nesuglasice između njih oko isplaćenog osiguranja. Moguće je da mu je dao punomoć i za ovaj moj slučaj - priča Vinkovčanin čiju je kuću R.R. pokušao opljačkati. Zanimljivo je da je kuća koju je pokušao orobiti u istoj ulici u kojoj je živio R.R. (mf VLM)

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Obitelji pokojnika najiskrenija sućut,bio je pošten čovjek.Viječna mu hvala

  • -obrisani-:

    kao najposteniji,a ovaj ga priklao. tolko o tome.

  • stefica50:

    Neznam sto reci na ovu strahotu,moram samo dodati da cesto odvjetnici odugovlace s parnicom kako bi izvukli povecu sumu novca od klinta,ponekad im se to osveti,mozda nisam u pravu ,ali i u tome ima istine.