Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ines Balint:

'Oštro se protivimo smanjenju mreže primarne zdravstvene zaštite'

Ines Balint
Goran Jakuš/Pixsell
12.07.2015.
u 11:20

Tražimo da mreža primarne zdravstvene zaštite ostane i dalje isključivo u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

Ines Balint, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, napisala je u priopćenju da se oštro protive smanjenju mreže primarne zaštite.

"Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (udruga obiteljskih liječnika) nezadovoljna je prijedlozima za smanjenjem mreže primarne zdravstvene zaštite, posebice na otocima i u manje naseljenim ruralnim područjima Hrvatske. Stoga se oštro protivimo rješenjima u kojima se ne poštuju specifičnosti određenih područja RH te smatramo da će to dovesti do urušavanja zdravstvenog sustava ruralnih sredina", napisala je Balint te podsjetila da je Hrvatska država s više od 70 posto površine ruralnog područja, a "brojna istraživanja su pokazala kako je jedan od glavnih preduvjeta za povratak i uspješan život stanovnika na ruralnim područjima upravo kvalitetna i lako dostupna zdravstvena zaštita".

"Dodatno će se opteretiti liječnici"

"Smanjenjem mreže primarne zdravstvene zaštite dodatno će se opteretiti kolege liječnici na otocima i udaljenim ruralnim područjima koji i sada rade u vrlo teškim uvjetima (pripravnost, nedostatnost opreme, neriješeni odnosi s lokalnom zajednicom, smještaj liječnika itd.) te za koje često nitko, a posebno lokalna uprava, nema sluha. Tražimo stoga da mreža primarne zdravstvene zaštite ostane i dalje isključivo u nadležnosti Ministarstva zdravlja RH te da se postojeća mreža nikako ne smanjuje, već da se dodatno ojača kvalitetnim rješenjima koja će kolegama na otocima i udaljenim ruralnim područjima omogućiti bolje i lakše pružanje primarne zdravstvene zaštite na zavidnom profesionalnom nivou čime će se omogućiti stabilnost, sigurnost i budućnost našeg odgovornog liječničkog posla i poziva.

Pozivamo jedinice lokalne samouprave, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja da timove privatne prakse dodatno stimuliraju da rade i razvijaju se na otocima i manje naseljenim područjima, da im omoguće jednostavniju i povoljniju nabavu terenskih vozila, oslobađanje plaćanja koncesijske naknade poreza na ime tvrtke te da liječnike koji su još u Domovima zdravlja nagrade dajući im što prije dozvole za odlazak u privatnu praksu.

Također smatramo da resorno ministarstvo treba što prije izraditi Pravilnik o kretanju unutar mreže primarne zdravstvene zaštite tako što će liječnike sa specijalizacijom i stažem na otocima i ostalim ruralnim područjima nagraditi na način da, ukoliko to oni žele, imaju prednost u preseljenju prilikom otvaranja mjesta u mreži unutar gradskih područja. Medicinsko osoblje koje radi na takvim područjima mora imati na državnoj razini riješenu pomoć za odlazak na bolovanje, godišnji odmor, edukaciju te osiguranja u radu (od odgovornosti i sl.).Morali smo upozoriti na ove opasnosti jer smatramo da Hrvatska treba biti ponosna na dostupnost zdravstvene zaštite koju ima u odnosnu na druge zemlje EU te na raznolikost svojih područja koja treba njegovati i razvijati na najbolji mogući način", napisala je predsjednica KoHOM-a Ines Balint.

>>Plaća kirurga 6000 eura, cijene niže nego u nas, a država daruje zemlju

>>Ugradnja kuka u Splitu 12 tisuća kuna, u Rijeci dvije

Komentara 5

CH
chemica
12:29 12.07.2015.

Ajme pametnjakovićke...I njoj su na prvom mjestu "interesi ceha", a ne pacijenata. Umjesto da se bori za povratak superiornog sustava domova zdravlja gdje si na jednom mjestu imao liječnika i dobar dio dijagnostike, ona trkelja o dodatnoj privatizaciji, koju je dubokoumno osmislio još Shimadzu-Hebrang. Grobar našeg nesretnog zdravstva. Stariji liječnici plaču za socijalizmom, a ovi mlađi nas guraju još dublje u kapitalizam. Naravno da će to sve platiti bolesni ljudi, samo što to još ne razumiju. Kao što nisu ni devedesete shvatili što im izrodi spremaju.

NV
novo vriijeme
14:10 12.07.2015.

Zahtjevi ove udruge obiteljskih liječnika su sasvim na mjestu, država je dužna osigurati više toga za normalan rad u ruralnim područjima jer je tamo teže. U Zagrebu ako obiteljski liječnik ne riješi nešto pacijent ode na hitnu i obiteljski liječnik je miran, nema rizika posla, u ruračnim krajevima nije tako. A sada jedno pitanje gdje je nestao Zavod za telemedicinu koji bi ovdje moga odigradi ključnu ulogu, nakon što su osnivača i stručnog planer Klapana istjerali i za nešto optužili tamo se ugnjezdila gomila uhljeba koje uzdržavamo deset godina a da ne rade ništa gdje je Agencija za ivalitetu i akreditaciju u zdravstvu da osigura standarde protokole i postupanja za pacijente koja je također već 7 godina puna uhljeba i manekena čiji je zadatak da primaju plaće i putuju po svijetu od konferencije do konferencije i da ništa ne rade . Za funkcionalno zdravstvao treba puno toga napraviti Ministarstvo zdravlja a ne samo evo ti ordinacija u najam pa se ti i pacijenti dogovorite ja više sa zdravstvom nemam ništa osim što imam ministarsku, pomoćnika ministra, zamjenika ministra, plaću auto, karticu, putovanja.

SA
samoborka
13:09 12.07.2015.

ne trabunjaj chemica! Ines Balint je nasa obiteljska lijecnica i zena je fenomenalna! Niti rijeci prigovora nemam na nju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije