Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob oko Stepinca

Oštre riječi iz Srbije: 'Hrvatskoj ćemo uputiti prosvjednu notu zbog rehabilitacije fašizma'

ivica dačić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
26.07.2016.
u 16:00

Da će Srbija uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj, najavio je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić

Hrvatska je jučer Srbiji uputila prosvjednu notu zbog "neprihvatljivih izjava" srbijanskih dužnosnika o poništenju presude kardinalu Alojziju Stepincu. U MVEP-u su, između ostalog, istaknuli da takva retorika potiče raspirivanje netrpeljivosti između dvaju naroda. Danas je pak šef srpske diplomacije Ivica Dačić rekao da će zbog rehabilitacije fašizma njegova zemlja uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj.

"Srbija će danas Hrvatskoj uputiti prosvjednu notu zbog rehabilitacije fašizma, zločina protiv Srba, njihova pokrštavanja i incidenata koji se u toj državi povećavaju protiv građana srpskog porijekla", rekao je Dačić, javlja B92.

"Stepinac je bio duhovnik ustaškog pokreta, blagoslovio je zločine i ustašku državu govoreći da je to božje djelo i dar Hrvatima", rekao je Dačić.

Prosvjedna nota je samo forma

Na pitanje što će biti ako Hrvatska neće željeti primiti prosvjednu notu, Dačić je rekao da je to samo forma i da će ona u svakom slučaju biti objavljena. "Mi ne radimo prosvjedne note zbog paralele, već zato što je riječ o suštinskom pitanju. Isto kao što sam bio protiv rehabilitacije nekih na teritoriju Srbije", rekao je Dačić. 

Dodao je da je fašizam univerzalno zlo, da je zabranjena njegova promocija, a da je "ustaška NDH svakako fašistička tvorevina". 

Raspirivanje nesnošljivosti

Podsjetimo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je u ponedjeljak prosvjednu notu Srbiji zbog "neprihvatljivih izjava" srbijanskih dužnosnika o poništenju presude kardinalu Alojziju Stepincu, doznaje se u ministarstvu. Na Zrinjevcu smatraju da se tim izjavama na neprimjeren i revizionistički način ocjenjuju Hrvatska i djelovanje njezinih institucija, što predstavlja izravno miješanje u unutarnja pitanja susjedne zemlje.

Izražavajući najoštriji prosvjed, u MVEP-u ističu da takva retorika potiče raspirivanje nesnošljivosti između dvaju naroda i udaljava Srbiju od prihvaćanja europskih vrijednosti i priključenja europskoj obitelji.

MVEP poziva obnašatelje državnih dužnosti u Srbiji da svoj diskurs usmjere k jačanju dobrosusjedskih odnosa i da se umjesto tendencioznih verbalnih obračuna prožetih neistinama, povijesnim revizijama i optužbama posvete racionalnom dijalogu o svim pitanjima važnim za odnose dviju zemalja, doznaje se u Ministarstvu.

Komentara 29

PL
@ploto@
16:44 26.07.2016.

Likovi na čelu srpske službene politike su redom učesnici velikosrpske agresije na RH i BIH.Njima je prije mjesto u Haagu.Što očekivati od takvih ?

PL
@ploto@
16:39 26.07.2016.

Srbi su fašisti i jedini narod u regiji koji ima primitivnu srednjovjekovnu imperijalnu agendu u vidu Projekta Velike Srbije,kojeg se nikad nisu odrekli.RH diplomacija bi trebala manje slati prosvjedne note,a više raditi na blokadi Srbije i tražiti ispunjavanje uvjeta.Također,trebali su tražiti da se Srbija i njena službena politika Deklaracijom odrekne Velike Srbije I ispriča za sva zla koja je srpska politika nanijela hrvatskom i ostalim nesrpskim narodima u dvije propale države.

PA
pavel1001
17:13 26.07.2016.

Treba prekinuti svaku vrstu komunikacije sa Srbijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije