Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspirivanje nesnošljivosti

Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji zbog izjava o Stepincu

aleksandar vučić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
25.07.2016.
u 18:25

Na Zrinjevcu smatraju da se tim izjavama na neprimjeren i revizionistički način ocjenjuju Hrvatska i djelovanje njezinih institucija

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je u ponedjeljak prosvjednu notu Srbiji zbog "neprihvatljivih izjava" srbijanskih dužnosnika o poništenju presude kardinalu Alojziju Stepincu, doznaje se u ministarstvu.

Zagrebački sud poništio je u petak presudu Stepincu kojom su ga bivše komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora zbog suradnje s ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je da Hrvatska time "zatrpava jame u koje su ustaše pokapale Srbe" i riskira da ostane bez potpore civiliziranog svijeta, a premijer Aleksandar Vučić tim je povodom nazvao Stepinca "jednim od ključnih ideologa najgore nacističke vlasti na europskom tlu".

Raspirivanje netrpeljivosti

Na Zrinjevcu smatraju da se tim izjavama na neprimjeren i revizionistički način ocjenjuju Hrvatska i djelovanje njezinih institucija, što predstavlja izravno miješanje u unutarnja pitanja susjedne zemlje.

Izražavajući najoštriji prosvjed, u MVEP-u ističu da takva retorika potiče raspirivanje netrpeljivosti između dvaju naroda i udaljava Srbiju od prihvaćanja europskih vrijednosti i priključenja europskoj obitelji.

MVEP poziva obnašatelje državnih dužnosti u Srbiji da svoj diskurs usmjere k jačanju dobrosusjedskih odnosa i da se umjesto tendencioznih verbalnih obračuna prožetih neistinama, povijesnim revizijama i optužbama posvete racionalnom dijalogu o svim pitanjima važnim za odnose dviju zemalja, doznaje se u ministarstvu.

Reakcije iz Srbije

Vučić je u subotu rekao da Srbija želi dobre odnose s Hrvatskom i da će uvijek biti na strani antifašizma, ali da poništenje presude Stepincu više govori o Hrvatskoj, nego o Srbiji.

"Srpski narod nikada neće podupirati fašizam i znat će sačuvati svoju zemlju i ljude od fašizma. A što će drugi raditi, to je njihova stvar, i ovom odlukom su mnogo više govorili o sebi nego o Srbima", istaknuo je srbijanski premijer.

Nikolić je nakon ukidanja presude izjavio da "Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše pokapale Srbe, ali ako ovako nastavi, iskopat će ponor u koji će upasti i ostati sama, bez potpore civiliziranog, antifašističkog i antinacionalnog dijela čovječanstva".

Srbijanski predsjednik presudu vidi kao pritisak na papu Franju "da odustane od utvrđivanja istine i kanonizira bivšeg kardinala".

Poništenje presude

Presuda nadbiskupu Alojziju Stepincu iz 1946. poništena je jer grubo krši sadašnja i tadašnja temeljna načela materijalnog i procesnog kaznenog prava civiliziranog dijela čovječanstva, zaključio je sud obrazloživši odluku o reviziji presude kojom je Stepinac kažnjen sa 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnjim gubitkom političkih i građanskih prava.

Stepinca je u rujnu 1946. tadašnje Javno tužilaštvo NR Hrvatske, temeljem "Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države", optužilo da je surađivao s talijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Presudu je 11. listopada 1946. donio Vrhovni sud koji ga je proglasio krivim po svim točkama optužnice.

Zahtjev za revizijom presude podnio je uime obitelji Boris Stepinac, a na sjednici izvanraspravnog vijeća i predstavnica Državnog odvjetništva kazala je da je suglasna s revizijom i predložila da sud poništi pobijanu presudu u cijelosti.

Komentara 45

Avatar Idler 3
Idler 3
19:21 25.07.2016.

Zanimljivo je nekaj drugo. Kolko je na čelu komšiluka prodefiliralo deklariranih četničkih vojvoda kaj su otvoreno zagovarali genocid i prisvajanje tuđih teritorija. Lik sa slike je otvoreno na okupranim hrvatskim teritorijama držal borbene govore...i sad se kakti njih pita za neko mišlenje ?!

Avatar Herceg_Bosna
Herceg_Bosna
19:18 25.07.2016.

Nisu nama problem Srbi, mogu oni misliti što žele, veći problem su tzv. povjesničari sa upitnim znanjem i diplomama poput sveprisutnih Klasića, Jakovina, Goldsteina koji dobivaju najviše medijskog prostora, a taj prostor koriste kako bi što više popljuvali Bl. Stepinca.. Da o ostalima u udrugama civilnog društva ne govorim...

AR
aristip
19:20 25.07.2016.

Ovaj Nikolć priča samo o zatrpavalju grobova pa dali je on grobar po zanimanju? Nikakvu prosvjednu notu nije trebalo slati u Beograd nego je trebalo poslati optužnicu protiv Nikolića za ratni zločin 1991. godine protiv civila u okolici Vukovara te optužnicu protiv Vučića za podsticanje na ratni zločin svojim huškačkim govorima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije