Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pljušte osude

Oštre reakcije na sramotnu objavu pizzerije iz Samobora, uključila se i policija koja istražuje cijeli slučaj

pizza
Pixabay/Ilustracija
13.09.2022.
u 16:33

Samoborski dogradonačelnik Petar Burić i predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a osudili su u utorak objavu kao neprihvatljivu i diskriminatornu.

Policija istražuje, dok politika i ugostiteljska struka kao neprihvatljivu i diskriminatornu osuđuje objavu samoborske pizzerije koja je oglasila da traži djelatnike uz napomenu da ne primaju "pakistance, bangladeštance i četnike iz Niša".

Zagrebačka policija, kako se doznaje, radi na slučaju i istražuje moguća kaznena djela vezna za govor mržnje u oglasu za posao. 

Istovremeno, samoborski dogradonačelnik Petar Burić i predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a osudili su u utorak objavu kao neprihvatljivu i diskriminatornu.

Burić je istaknuo da Samobor osuđuje svaki oblik netrpeljivosti, diskriminacije i govor mržnje te izrazio žaljenje zbog tog događaja i što se Samobor našao u tom kontekstu. Iako Samobor ima puno ljepših priča, ovaj se put, nažalost, našao u negativnom kontekstu, rekao je Burić naglasivši kako se radi o izoliranom slučaju i da to nije stav svih građana Samobora, obrtnika i poduzetnika. 

Dodao je kako su u Samobor uvijek dolazili strani državljani turistički ili u potrazi za poslom pa tako i sada rade u nekim samoborskim tvrtkama u koje su došli spletom okolnosti u potrazi za poslom. "Smatramo da je Samobor gostoljubiv grad i da izneseni stav ne izražava stav njegovih građana ni gradske uprave", poručio je dogradonačelnik Burić.

Predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Joso Smolić istaknuo je da ne podržavaju takve ispade, rasizam i diskriminaciju, od toga se ograđuju i neprihvatljivo im je takvo komuniciranje.

"Imamo dugoročan problem nedostatka radne snage u ugostiteljstvu i turizmu koji će se morati sustavno rješavati, a sada se poduzimaju vatrogasne mjere i bez uvoza radne snage se neće moći raditi, poglavito u turističkoj sezoni, naglasio je Smolić. Stoga takvi ispadi i govori ne dolaze nikako u obzir, jer mi trebamo njih, a ne oni nas", poručio je.

Smatra kako je problem nedostatka radne snage potrebno rješavati sustavno, jer se sve manje polaznika upisuje u ugostiteljske škole i strukovno obrazovanje te da na tome trebaju ponajviše poraditi županije i škole u suradnji s poslodavcima. Nažalost, sada te suradnje nema, iako smo na to upozoravali, no sada smo tu gdje jesmo, rekao je Smolić.

Odgovor iz samoborske pizzerije, na upit za komentarom, za sada nismo uspjeli dobiti.

Podsjetimo, društvenim mrežama se proširila sramotna poruka jedne pizzerije iz Samobora čini vlasnik je podigao prašinu svojim objavama. On je naime, napisao kako mu nedostaje dobrih pizzamajstora, ali ne želi zaposliti strane radnike. O njima se izrazio izrazito pogrdnim riječnikom, napisavši kako mu se na oglas javljaju "Pakistanci, Bangladešani i četnici iz Niša"

Video: Po čemu stranci raspoznaju Hrvatsku? ''Apsolutno nevjerojatna zemlja''


 
Ključne riječi

Komentara 70

BE
Berri
17:22 13.09.2022.

Vlasnik je u razgovoru za medije sve potvrdio i stavio u kontekst zašto je to napisao. Što tu nije jasno i koji zakon je tu prekršen?

Avatar Tombstone
Tombstone
17:30 13.09.2022.

Kaj sad? Covjek iz svojih razloga ne voli "doktore I inzinjere" iz Pakistana kao ni srbe I kao vlasnik svog obrta jasno I glasno je rekao koga ne zeli zaposliti. I u cemu je problem?

BE
Berri
17:26 13.09.2022.

Čovjek je privatnik, ima pravo na svoj stav. Neka ga Aleksandar Stanković pozove u Nu2 ili neka ga pozovu u Otvoreno da objasni kako to nije nikakav govor mržnje već stav da četnici nisu dobri pizza majstori. To ne znači da vjernici nisu dobri kao majstori leskovačkog roštilja. Čovjek je govorio protiv chetnika iz Niša, a ne protiv Srba. Ok, mogao je biti nježniji prema Indijcima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije