Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gavrilović

Ostat ćemo u Petrinji i kad uđemo u Europsku uniju

Oko 700 sudionika stručnog skupa u Petrinji zabilježeno je milenijskom fotografijom Š. Strikomana
Nikola Čutuk/PIXSELL
02.05.2011.
u 14:09

Svi sudionici stručnog skupa pozirali su za milenijsku fotografiju Š. Strikomana

Uskoro se navršava dvadeset godina od moje kupnje Gavrilovića 11. studenoga 1991. Na taj datum ove jeseni povući ću se s posla. Imam 71 godinu i sada je dosta, najavio je jučer petrinjski vlasnik tvornice Đuro Gavrilović, ujedno predsjednik Nadzornog odbora tvrtke. On je govorio na početku stručnog skupa "Tradicijski obiteljski posao Gavrilović" u Petrinji, kojem je prisustvovalo 240 nastavnika iz 50 hrvatskih škola u obrazovnom sektoru ekonomije, trgovine i poslovne administracije.

320 godina postojanja

– U obiteljskoj poslovnoj tradiciji Gavrilović je iznimka. Ja sam osma generacija vlasnika tvornice, a deseti naraštaj ide trenutačno u drugi razred osnovne škole. To je unuk Gabrijel, dobio je ime po dalekom pretku istog imena iz 13. stoljeća. Iz srednje Bosne obitelj se selila prvo u Hercegovinu, prešla u zapadnu Bosnu i prije 320 godina došla u Petrinju. Tu smo osnovali prvu hrvatsku tvornicu salame. Kada uđemo u Europsku uniju ostat ćemo i dalje ovdje, još 300 i više godina – rekao je Đuro Gavrilović.

Stručni skup u Petrinji, radi ilustriranja i predstavljanja poduzetničke inicijative tradicijskog obiteljskog posla, održivosti i njegova razvoja, te snimanja prigodne milenijske fotografije, organizirali su tvrtka Gavrilović, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih iz Zagreba i Srednja  škola iz Gline.

Na fotki oko 700 ljudi

– Mi smo mala škola iz malog grada, ali velikih mogućnosti. Naših 240 učenika upisano je ovdje u gimnaziju, ekonomsku i elektrotehničku struku, a među 27 nastavnika osam je profesora mentora. Od rujna prošle godine uključeni smo u organizaciju ovoga skupa – kazala je ravnateljica škole Marija Žarinac.

Povijesno razdoblje tradicijskog obiteljskog  posla Gavrilovića okupljenima je opisao dr. Ivica Golec, znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu, a o tvrtki danas govorio Dinko Klepo, direktor prodaje. U predvorju Hrvatskog doma, gdje je skup i održan, bila je postavljena izložba tradicijskih obrta petrinjskoga kraja, a okupljeni su mogli i kupiti suvenire po pristupačnim cijenama. Sudionike skupa, nastavnike i učenike, te zaposlenike tvornice Gavrilović, poslijepodne je Šime Strikoman snimio za svoju novu milenijsku fotografiju. Više stotina ljudi poziralo je tako za njegovu 235. milenijsku fotografiju.

Komentara 3

Avatar deziderij
deziderij
15:14 02.05.2011.

\"Tradicijski obiteljski posao Gavrilović\" s nikad lošijim proizvodima i nikad skupljim. Nekada sam rado kupovao i mesne doručke i mesne paštete, i hrenovke čak, pa sve do zimske salame i drugih kvalitetnih proizvoda mesne industrije Gavrilović Ali to već dugi niz godina ne činim. Mesni doručci i mesne paštete su samo po nazivu mesni dok u njima mesa ima tek u tragovima. Čajna je očajna dok je o hrenovkama deplasirano bilo što reći pozitivno. Ovi skuplji artikli su, uglavnom preslani, zimska salama \"pali\" po ustima i uz to je sve astronomskih cijena koje nisu ni blizu u paritetu s kvalitetom. Može se gazda Đuro hvaliti s dugogodišnjom tradicijom, ali samo postojanja firme, dok po pitanju kvalitete svojih proizvoda komotno može, i treba, poklopiti se ušima. A na žalost nije on jedini. Svi su kvalitetu podredili kvantiteti i bezobzirnoj zaradi a nitko ih ne kontrolira niti provjerava kvalitet njihovih proizvoda. Što su nam samo sada pred Uskrs prodavali ? Šunkice koje su bile više nego očajnog i mirisa i okusa. Ali, kakva država tako i sve drugo u njoj, kao i u onoj da \"ima nešto trulo u zemlji Danskoj\".

GU
Gustavo
23:55 02.05.2011.

Potpisujem, tko zna što se sve miješa u te nareske i salame, u komunizmu to nije prolazilo, sramota.

Avatar Stralis
Stralis
08:57 03.05.2011.

Svaka čast Gavriloviću, ali bilo bi puno kvalitetnije da koristi meso sa Banovine, a ne iz hladnjači RALU-a i LA LOG-a, koje su svakodnevno u Petrinji, iz kontenjera koji dolaze iz luke Rijeka,.... Što Europa i Brazil bacaju, nama jee dobro, zato i je sve puno tih svih aditiva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije