Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRELIJEPE I NEPRISTUPAČNE

Ostale bi van otvorenog sukoba: Ovo je 10 najsigurnijih zemalja u slučaju 3. svjetskog rata

FIji
Foto: Wikimedia commons
1/4
06.08.2021.
u 12:16

Vojni i sigurnosni analitičari procjenjuju su ovo zemlje s najvećim izgledima da ostanu sigurne i van otvorenog sukoba

Tijekom ljudske povijesti rijetki su bili dulji periodi potpunog mira bez ratova. I danas postoje konflikti u različitim dijelovima svijeta. No, srećom od sredine 20. stoljeća barem nema svjetskih ratova. Unatoč brojnim filmovima s tematikom 3. svjetskog rata nadajmo se da do njega nikada neće doći. 

A kada bi se takav neki globalni sukob dogodio, vojni i sigurnosni analitičari procjenjuju su ovo zemlje s najvećim izgledima da ostanu sigurne i van otvorenog sukoba.

1. Švicarska

Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL

Švicarska ima dugu tradiciju neutralnosti pa nije iznenađenje da se nađe na ovakvom popisu. Švicarska ima vlastitu vojsku, ali poznata je po tome da nikako ne želi ulaziti ni u kakve oružane konflikte s drugim državama. Švicarcima dodatno pomaže što im je zemlja smještena unutar prirodnih barijera poput Alpi koje dobro služe i kao dobra zaštita u eventualnom prodiranju neprijateljskih trupa. 

2. Novi Zeland

Foto: Wikimedia commons

Ova udaljena otočna država nije uključena ni u jedan oružan konflikt. Planinski teren bi i Novom Zelandu pomogao u slučaju bilo kakvog rata, kao i dovoljne zalihe hrane, vode i plodnog tla. Miroljubiva vanjska politika Novog Zelanda donosi ovoj zemlji drugo mjesto na lanjskoj ljestvici indeksa Globalnog mira.

3. Tuvalu

Foto: Wikimedia commons

Za ovu malenu otočnu državu u Tihom oceanu južno od Kiribata i sjeverno od Fidžija vjerojatno ste rijetko kad čuli. Ekstremno udaljena lokacija joj je i najveća zaštita. Politički nije povezana ni uz jedan veliki blok. Zbog male populacije i nedostatka resursa nije ni na radaru velikih sila pa niti nemaju razloga za eventualni napad.

4. Butan

Foto: Nick Kaiser/DPA/PIXSELL

Nakon pridruživanju Ujedinjenim narodima 1971. godine ova se zemlja zavjetovala da neće ulaziti u konflikte. Okružena je planinama i jedno je od prirodno najizoliranijih područja.

5. Čile

Foto: RODRIGO GARRIDO/REUTERS/PIXSELL

Čile je stabilna država i jedna od najperspektivnijih u Južnoj Americi. Redovito je rangirana kao društveno najrazvijenija u Latinskoj Americi. Štite je visoke Ande na zapadnoj granici. 

6. Island

Foto: PA/Pixsell

Smatra se jedno od najmirnijih država na svijetu. Zadnjih 10 godina drži poziciju broj 1 na indeksu Globalnog mira. Island je udaljen od ostatka Europe i lako bi mogao izbjeći bilo kakav konflikt. Također, planinski reljef bio bi teško savladiv za bilo kojeg neprijatelja. 

7. Grenland

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Proteklih je dana ovaj najveći otok na svijetu izuzetno popularan zbog želje Donalda Trumpa da ga učini američkim teritorijem. U međuvremenu Grenland je poput Islanda dosta udaljen te također prirodno zaštićen i planinama i - dakako ledom. 

8. Malta

Foto: Wikimedia commons

Malena država usred Mediterana je prava mala otočna tvrđava. U povijesti se uvijek uspjela obraniti. 

9. Irska

Foto: DPA/PIXELL

Iako je bliža Europi od Islanda, politički nema neprijatelja. Irska je bila neutralna u međunarodnoj politici još od 1930. godine i nikad postala puna članica NATO-a, iako je od 1999. članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir. 

10. Fiji

Foto: Wikimedia commons

Još jedna udaljena malena državica u Tihom Oceanu. Udaljena je oko 2.000 km od Novog Zelanda. Takva izoliranost, kao i nedostatak prirodnih resursa znači da vrlo vjerojatno neće biti zanimljiva potencijalnim okupacijskim snagama.

Ključne riječi

Komentara 6

PA
Pax
12:27 06.08.2021.

Island i Malta izvan sukoba?! Pojma nemate o geostrategiji kao uostalom o bilo čemu što piskarate.

SI
sisavac
12:48 06.08.2021.

Island i malta bi u prvim danima sukoba bili razoreni, tako da zapad ne bi mogao ih koristiti ko baze. Točka. Novi zeland nije miroljubiv, već je dio američke globalne mreže orislupkivanja, five eyes, pa bi u prvom tjednu bio razoren. Planine bi im ostale, za koze. Grenland? Nenaseljen, golem, pretežak za braniti i napadati, totalno izvan lige. Ovo ostalo kao i prvo, uništen na početku, da ga drugi ne bi koristili. Švicarska? 800 godina utočište opljačkanog i otetog. U novom dijeljenju karata sravnata sa zemljom, da više nikad ne bude koristila neprijatelju za oporavak. Uostalom, tko razuman misli da bi itko napao kinu, rusiju? Pomorska blokada ne dolazi u obzir, jer ove imaju prežestoke rakete kojima se uništi sva napadačka tehnika. Ne shvaća novinar da je u tijeku ukopavanje. Jedino amer jop umišlja da je sila kojoj nema ravne, pa krši međunarodna pravila ponašanja, dvostrukim standardima i principima rastače ono malo što je ostalo od nekih pravila. Za 5 godina kina ima kompletiranu i zaokruženu proizvodnju čipova. A onda amer gubi utjecaj na ključnu tehnološku granu. Što onda?

PL
posten__lopov
07:47 09.08.2021.

Hrpenda gluposti, Sibir, Sahara, Amazonija i to samo ako nije u pitanju nuklearni rat, ako jeste, pisi kuci propalo sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije