Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAZA BOLESNA

Ospice nakon Srbije, BiH i Slovenije prijete i Hrvatskoj. Poruka liječnika: Cijepite djecu

10.01.2018.
u 22:27

Liječnici poručuju roditeljima da nadoknade cijepljenje djece ako su ga propustili jer je to jedina prava zaštita

Ospice koje su se već pojavile u susjednoj Srbiji, Bosni i Hercegovini te Sloveniji do Hrvatske još nisu došle. Epidemija te zarazne bolesti u Srbiji je krajem 2017. godine odnijela dva života, umrli su dvogodišnje dijete i 30-godišnjak koji se nisu cijepili.

Prvi slučaj ospica u ovoj godini zabilježen je u Sloveniji, i to kod djeteta koje se zarazilo u Srbiji, a broj oboljelih u porastu je i u BiH, no tamošnji epidemiolozi naglašavaju da nije viši od prosjeka za ovo doba godine.

Obično nema širenja infekcije

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) kažu da je unos virusa ospica u Hrvatsku kontinuirano prisutan te time i mogućnost nastanka epidemije. Svake godine u Hrvatskoj se javljaju pojedinačni slučajevi ospica uvezenih iz drugih zemalja, no zahvaljujući visokim cjepnim obuhvatima hrvatskog stanovništva, u većini slučajeva ne dođe do širenja infekcije, upozoravaju u HZJZ-u.

– Ospice su najzaraznija bolest koju može spriječiti cijepljenje pa rizik za epidemijsko širenje prvenstveno ovisi o tome u koju bi se populaciju unio virus ospica, odnosno o procijepljenosti populacije u koju bi došao bolesnik – kaže nam Bernard Kaić, epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj su cjepni obuhvati u opadanju zadnjih šest godina i razlikuju se među županijama i mjestima.

Najniži su cjepni obuhvati u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je 2016. godine cijepljeno tek 65 posto djece, a slijede Osječko-baranjska i Primorsko-goranska županija. U tim su županijama cjepni obuhvati niži u glavnim gradovima nego u drugim dijelovima županija.

Upravo zbog tog pada procijepljenosti, koja je prošle godine bila manja od 90 posto, epidemija ospica u Hrvatskoj nije isključena. Kaić kaže kako se ne zna razlog zbog kojeg tih 10-ak posto djece nije cijepljeno, odnosno koliko ih se nije cijepilo jer su se njihovi roditelji priklonili trendu necijepljenja.

Epidemiolog Kaić naglašava da nikada nije kasno za cijepljenje. Pacijent koji se cijepi 2-3 tjedna prije kontakta sa zaraženim već je zaštićen od ospica, a ako se cijepi i dan prije zaraze, bolest neće izbjeći, ali će imati puno blaže simptome i bolest će lakše podnijeti. U Hrvatskoj se cijepljenje provodi s navršenih 12 mjeseci života, a docjepljivanje u sedmoj godini života, odnosno prilikom upisa u prvi razred osnovne škole.

Vrlo osjetljiv virus

Bolest se prenosi kapljičnim putem u direktnom kontaktu s bolesnikom, a moguć je prijenos i preko treće osobe u bliskom kontaktu u obitelji, vrtićima i školama. Virus je jako osjetljiv pa je prenošenje bolesti preko treće osobe moguće ako je kontakt s bolesnikom bio kraći od 10 minuta, naglašavaju epidemiolozi.

– Obično se prvo javi povišena temperatura, slabost, hunjavica, konjunktivitis, odnosno upala očiju. Nakon 4-5 dana počinje izbijati osip – kaže Kaić. Osip po tijelu izbija najprije iza ušiju, po čelu i licu, a zatim se širi po ostatku tijela. Kad osip potpuno izbije, temperatura opada. Nakon 3-4 dana osip blijedi istim redom kojim je i izbijao.

Bolest se zna zakomplicirati jer bakterijska infekcija može izazvati upalu srednjeg uha, bronhitis ili upalu pluća, a moguća je i smrt. U razvijenim zemljama jedan od tisuću oboljelih umre od posljedica ospica. Onaj tko jednom preboli ospice ne dobiva ih opet.

– Ako netko po povratku iz inozemstva oboli uz visoku temperaturu praćenu osipom po licu i tijelu, treba se javiti liječniku radi pravovremenog postavljanja dijagnoze i zaštite osjetljivih osoba u kontaktu. Dolazak liječniku treba najaviti telefonom, da se izbjegne čekanje s drugim bolesnicima u čekaonici, s obzirom na to da grupiranje osoba u čekaonicama pogoduje širenju infekcije virusom ospica – poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

TIJEK ZARAZE I NAČIN LIJEČENJA:

Bolest se prenosi kapljičnim putem direktnim kontaktom s bolesnikom, a moguć je prijenos i preko treće osobe u kontaktu u obitelji, vrtićima i školama

Prvi simptomi: Obično se prvo javi povišena temperatura, slabost, odbijanje hrane, hunjavica, kašalj, suzenje i pečenje u očima. Ovi simptomi traju 4-5 dana

Osip izbija za nekoliko dana: Kreće od glave pa se širi po tijelu Četvrtog ili petog dana počinje izbijati osip – najprije izbija iza ušiju, po čelu i licu. Tijekom 2-3 dana osip se širi s lica na vrat, trup, noge i ruke

Pada temperatura: Nakon nekoliko dana osip blijedi. Temperatura opada kad osip potpuno izbije. Za nekoliko dana osip blijedi redom kojim je i izbijao.

Nema lijeka: Treba ležati, piti puno tekućine... Oboljeli treba biti u prozračenoj, lagano zamračenoj prostoriji, ne smije se pregrijavati, treba piti dovoljno tekućine te energično skidati povišenu temperaturu

1/18
Ključne riječi

Komentara 17

AR
Armagedon
10:43 11.01.2018.

antibiotici i cjepivo su zadnji veliki izum čovječanstva u medicini koji je spasio tisuće života...... ali današnji razmaženi i nedogovorni narod je pametan pa će filozofirati i s tuđim tući po koprivama.... a svoga u gaćama držati....... sve je dobro dok se ne dogodi vašem djetetu da oboli od ospica jer je drugi roditelj bio odgovoran kao i vi i nije htio cijepiti.... ima dana , sve se vrati....... samo vi pametujte i ne cijepite djecu

SL
Slaven
01:57 11.01.2018.

Tko ima alergiju na jaja ne smije se cijepiti, jer se MO-PA-RU cjepivo temelji na jajima. Pa ti sad budi pametan.

MA
Max33
23:30 10.01.2018.

Nikad nisam bio protiv cijepljenja dok nisam doživio osobno da skoro ostanem bez djeteta , uz izjavu dežurnog pedijatra "vidite koju štetu može napraviti cijepljenje i biti će čudo ako preživi do jutra " više ne vjerujem nikome ..nešto se se čudno događa , tko ne osjeti na vlastitoj koži može tu pametovati koliko hoće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije