Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE

Prva žrtva ospica u Srbiji, pacijent nije bio cijepljen

ospice
Foto: Thinkstock
27.12.2017.
u 13:37

Pacijent je umro u srijedu u bolnici na odjelu intenzivne njege od komplikacija izazvanih posljedicama zaraze ospicama, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Tridesetogodišnji muškarac iz Beograda prva je žrtva ospica u Srbiji, a pacijent nije bio cijepljen protiv te bolesti, potvrđeno je u srijedu u Beogradu.

Pacijent je umro u srijedu u bolnici na odjelu intenzivne njege od komplikacija izazvanih posljedicama zaraze ospicama, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar rekao je novinarima u Beogradu da je pacijent primljen na infektivnu kliniku 22. prosinca, te da je smrtni ishod jedna od posljedica na koju je "struka mjesecima upozoravala".

"Koristim priliku da još jednom naglasim - problem se ne može riješiti dok se ne cijepimo. To je jedini način da ne dolazi do ovakvih stvari", rekao je ministar Lončar i poručio roditeljima da cijepe svoju djecu i ne očekuju "da država bude čudotvorac i zaustavi epidemiju".

"Ako djeca nisu cijepljena ovakve stvari su neminovne", naglasio je.

Pema priopćenju nacionalnog Instituta za javno zdravstvo Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut", u Srbiji je u posljednja tri mjeseca registrirano ukupno 630 slučajeva ospica, a 225 laboratorijski je potvrdio institut za imunologiju "Torlak".

Beba stara dva mjeseca najmlađi je pacijent, najstarija osoba zaražena ospicama ima 60 godina, a najveći broj oboljelih je u dobi od pet godina i starijih od 30 godina.

Pogledajte galeriju najčešćih simptoma raka koje ne smijete ingorirati:

ospice
1/8

Ključni podatak na koji upozoravaju stručnjaci je da čak 91 posto pacijenata zaraženih ospicama nije cijepljeno, nepotpuno je cijepljeno ili je nepoznatog  statusa.

U Srbiji je mjesecima unazad u tijeku kampanja protiv cijepljenja u kojoj tzv. "antivakseri" nastoje proturječiti argumentima struke i medicinskim činjenicama na koje upozoravaju infektolozi.

Dominantni dio javnosti u komentarima na društvenim mrežama i internetskim portalima zahtijeva da se protiv "antivaksera" podnesu prijave i zatraži njihova kaznena odgovornost "zbog narušavanja zdravstvenog sustava i destruktivnog djelovanja".

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
14:22 27.12.2017.

Počivao u miru anđele!Tvoja tužna smrt je direktna posljedica gluposti tvojih roditelja zadojenih teorijama urote i internet doktorima. Strahota da nečije dijete mora umrijeti da se upali alarm u društvu. Nažalost, očito su samo represivne mjere te koje mogu budale natjerati da cijepe svoju djecu. Trenutno u HR te mjere se svode na jednokratnu kaznu i neupise u vrtić. Osobno bi davao kaznu za kaznom do procijepljenja pa čak i uveo mogućnost oduzimanja skrbništva nad djetetom. Nitko, baš nitko nema pravo pa tako ni roditelj, ugrožavati svojim stavovima tuđi život. Pravo na život je najvažnije ljudsko pravo, daleko ispred prava roditelja da odlučuje o vlastitom djetetu. Jer roditelj može biti i nažalost jest svatko! I pametan i budala.

ZI
ziva_istina
14:59 27.12.2017.

Ospice su djecija zarazna bolest i za ocekivat je da je tu bolest prebolio kao djete. Siguran sam da ta osoba nije imala samo ospice nego boga pitaj sta jos , a sve je pripisano ospicama samo da bi farmaceutska mafija namlatila lovu na po zivot opasnom cjepivu. I ja sam kao klinac odlezo 21 dan na zaraznom zbog ospica , a pored mene je bilo jos hrpenda djecurlije bolesnih od ospice i samo nas dvojica nismo bli cjepljeni, a svi ostali jesu. Dakle lazi o djelotvornosti cjepiva prodajte onima koji se zele trovati, pardon cjepiti, a ostale ostavite na miru.

DU
Deleted user
19:34 27.12.2017.

I u drugim zemljama umiru a ne samo u srbiji. Probudite se uredništvo, juga je propala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije