Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Osnovnu školu završi tek 
40 posto Roma

razred
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
25.10.2014.
u 07:05

Gotovo 30 posto Roma u Hrvatskoj živi u ruševnim kućama ili slamovima, a svaka treća romska obitelj nema pitku vodu

Malo kome u Hrvatskoj cvjetaju ruže, ali većina ipak živi osjetno bolje od romske manjine. Siromašno je, naime, čak 92 posto hrvatskih Roma. Prihod im je po kućanstvu dvije tisuće kuna niži nego ostalim stanovnicima, gotovo 30 posto živi u ruševnim kućama ili slamovima, svaka druga romska obitelj nema kupaonicu ni krevet za svakog svog člana, a gotovo toliko čak ni pitku vodu.

Nezaposlenost je među Romima tri do četiri puta viša nego kod neromskog stanovništva. Niz poražavajućih brojki nastavlja se i u obrazovanju.

Predškola obuhvaća samo 44 posto romske djece, osnovnu školu polazi ih 88 posto, ali svih osam razreda završih samo 40 posto. Ove podatke otkriva istraživanje sedamstotinjak romskih obitelji s oko četiri tisuće članova. Objavljeno je to u publikaciji “Romska svakodnevica u Hrvatskoj”, čijom su prezentacijom UNICEF, UNDP i UNHCR jučer obilježili Dan UN-a.

>> Konferencijom 'Romi, uzalud vam školovanje' ukazao na diskriminaciju manjina

Ključne riječi

Komentara 4

OP
optimistican
09:04 25.10.2014.

obrazovanje je besplatno...znaci da je ipak problem u romskoj manjini, a ne u diskriminaciji...romi su problem i to trebaju njihovi pretstavnici priznati i potaknuti ih na socijalizaciju, jer su samo neki prihvatili biti casni i odgovorn clanovi drustva.

NI
ninja72
09:10 25.10.2014.

Kaj bi mi trebali umjesto njih jos i uciti- svasta.

Avatar gladnijura
gladnijura
09:47 25.10.2014.

To je njihov način života. Ostavite ih u miru, nek žive kako su živjeli i njihovi preci. A kad ih hapite u kriminalu, ne smijete im dozvoljavati da se redovno izvlače na svoje porijeklo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije