Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osnovna mirovina novih umirovljenika 2. stupa 5235 kuna

Kad odlaze u mirovinu, osiguranici drugog stupa mogu birati hoće li im se isplaćivati dvostupne mirovine ili će se vratiti u prvi stup zajedno sa svojom štednjom
26. rujna 2019. u 10:33 34 komentara 43668 prikaza
Marko Pavić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Jedno od rješenja iz vladine mirovinske reforme koje  je preživjelo sindikalni referendum je isplata dodatka na mirovinu i za osiguranike drugog stupa, čime se ovih dana pohvalio i bivši ministar rada a sada ministar regionalnog razvoja Marko Pavić.  On kaže da "zahvaljujući njegovoj reformi tri tisuće žena danas ima veću mirovinu, a 13 tisuća umirovljenika radi", što je uglavnom točno. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje navodi da je do sredine ove godine u starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu otišlo 1077 osiguranika drugog stupa.

MIROVINSKA REFORMA Pavić: Mirovinska reforma ide dalje

Pretpostavlja se da su to većinom žene rođene 1962. godine koje  su  ove godine stekle prve uvjete za mirovinu. Da im nije priznato pravo na dodatak, njihove bi mirovine bile 27 posto niže od mirovina generacija koje su umirovljene do prošle godine. Njihova je osnovna mirovina bitno veća od  prosječnih mirovina i za 444 osiguranika u punoj starosnoj mirovini ona iznosi 5235 kuna za 39 godina staža. 

Međutim, ta razlika dobrim dijelom proizlazi iz toga što je većina umirovljenika, osiguranika drugog stupa, otišla u mirovinu s nepunih 65 godina. Jednako tako njihove su plaće sigurno bile veće od prosječnih primanja u zemlji. Prijevremene starosne mirovine najnovijih umirovljenika  obveznika drugog stupa određena je na 3948 kuna i to za prosječnih 35 godina staža i 62 godine života. Na tu osnovnu mirovinu, koja se isplaćuje iz državnog mirovinskog sustava, treba se pridodati i mirovina iz drugog stupa te trećeg stupa ako su ga uplaćivali. 

njemački umirovljenici KVALITETNIJI ŽIVOT Ni u Njemačkoj ne teče med i mlijeko; Njemica se odlučila preseliti na Balkan

Kad odlaze u mirovinu, osiguranici drugog stupa mogu birati hoće li im se isplaćivati dvostupne mirovine ili će se vratiti u prvi stup zajedno sa svojom štednjom. Prema iskustvu iz prvog dijela godine, šest od deset novih umirovljenika prima dvostupne mirovine. Prije nego što je isplata dodatka prenesena i na osiguranike drugog stupa, i to za  uplate u prvi stup, dvostupne je mirovine primalo manje od jedan posto osiguranika drugog stupa.

Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Top Chair
#OSTANIMOODGOVORNI
Super ideje za opremanje ureda kod kuće: Kako odabrati najfunkcionalniju stolicu?
 • Avatar joj.jao
  joj.jao:

  Jedino što nam treba od mirovinske reforme je da povlašteni prestanu biti dio mirovinskog fonda u koji nisu niti uplačivali.

 • tratincica68:

  Jel ja mogu dignuti sve i odjebat mirovinu

 • magdalenakristo:

  Sada svatko ima pravo izbora, pa neka odabere do kada će raditi, kako želi isplatu mirovine, i svi sretni i zadovoljni, nitko nikome ništa ne nameće!