Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Osmislili predstavu za djecu kako bi ih potaknuli na čitanje: 'Sve novo u svijetu kreće od mašte'

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/7
03.11.2021.
u 13:12

Čitanje, smatraju, pomaže djeci pri razvoju vokabulara, mašte, kreativnosti, empatije, znanja...

Djeca sve manje čitaju, posebno lektire, te često pribjegavaju kratkim sadržajima, ustvrdili su tvorci predstave za djecu "Ah ta lektira, ne da mi mira". Glumac i režiser Jakov Jozić, glumica i autorica teksta predstave Hana Kunić i glumac Jan Novosel gostovali su danas u studiju Večernjeg lista gdje su razgovarali s Lanom Kovačević. 

- Ja bih rekao da smo svo troje redatelji ove predstave. Ispalo je da sam ja redatelj jer me ima najmanje kao glumca, a trebalo nam je vanjsko oko. U nedostatku financija, ja sam preuzeo tu ulogu uz korekcije svojih kolega - kazao je Jakov Jozić te otkrio kako su došli na ideju za predstavu. 

- Sjedili smo u kafiću i razgovarali kako bi mogli napraviti dječju predstavu. Svako od nas je imao puno iskustva rada po dječjim predstavama, školama, vrtićima i nakon svih izvedbi bi se raspričali s učiteljima tako da smo došli do istog problema, iste tematike - da djeca danas slabo čitaju, posebice lektire - kazao je napominjući kako djeca uglavnom čitaju kratke sadržaje i sažetke. 

- Uzeli smo četiri klasična lektirska naslova, od prvog do četvrtog razreda, i obradili ih - kazao je te naveo kako je Hana Kunić došla na ideju da se sve poveže kroz dvoje likova, Vanju i Vekija, koji su u konfliktu. Veki ne želi čitati, Vanja je štreberica, otkrivaju glumci. Tekst su, navode, povezali i s lutkarstvom. 

- Imala sam konkretan zadatak, obraditi problematiku nečitanja. Bilo mi je interesantnije da bude određena dramaturgija koja prati dvije perspektive - kazala je Hana Kunić te pojasnila kako je riječ o perspektivi djece i perspektivi likova iz lektire te što se s njima događa kada ih djeca ne čitaju. Otkrila je i koje likove koriste u predstavi. 

- Imamo Crvenkapicu i Petra Pana. Razmišljali smo uzeti neke koji su svima jako poznati, da obrađujemo i problem crtića - rekla je dodajući kako djeca radije gledaju crtane filmove, nego što čitaju. - Priča nije nužno vezana uz njih - nadovezao se Jakov Jozić i kazao kako će predstave, zbog poznatih likova, moći pratiti i mlađa djeca.

Lutkarsko-glumačka forma izabrana je, kaže Jan Novosel, jer je se kroz lutke može pokazati ono što se ne može glumiti. Također, lutkarstvom žele poslati i poruku djeci.

- Postoji spoznaja kad nešto pročitaju, što nije lako prepričati nekome - rekao je dodajući kako će se to pokazati lutkama. Jakov Jozić i njegovi kolege glumci rođenih su, kaže, devedesetih godina prošlog stoljeća te je i u njihovoj generaciji zabilježen pad interesa za čitanje. 

- Nismo ni mi neka generacija koja je bila prikovana uz knjigu, i ja sam u osnovnoj školi čitao kratke sadržaje - rekao je Jakov te kazao kako se kasnije vraćao na lektire iz ranijih razreda. 

Koliko njihovi Crvenkapica i Petar Pan mogu spasiti knjigu, kažu kako ne mogu znati. Internet je, navodi Hana, lakša varijanta i široko dostupan

- To je problem suvremenog svijeta. Mi smo napravili utopiju da mogu spasiti - kaže Hana, a Jakov dodaje: - Možda se desi neki klik. 

03.11.2021 Zagreb- Glumac i producent Jakov Jozic i glumci Hana Kunic i Jan Novosel koji su napravili predstavu za djecu i citaju lektiru. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Čitanje, smatraju, pomaže djeci pri razvoju vokabulara, mašte, kreativnosti, empatije, znanja...

- Kad pogledamo sve novo u svijetu, sve kreće od mašte - navodi Jakov Jozić. 

Najmlađa je publika česti najkritičnija, a glumci navode kako ih to možda malo plaši, no sigurni su kako je njihova predstava kvalitetna. Osim njih troje, ključni u realizaciji predstave bili su su Tončica Knez koja je izradila lutke, skladatelj Tomislav Jozić, scenografkinja Sunčana Jozić Lučić te dramaturg Filip Rutić. Generalnu probu predstave imat će sutra, 4. studenog, u prostoru Lutkarskog kazališta Lutonjica Toporko, a petak je premijera u prostoru Pop up Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru. 

Jan Novosel kaže kako počinju u Samoboru, no planiraju ići i u druge gradove, ovisno o mogućnostima. Zaključno je kratko dao savjet svima koji se žele upisati na Akademiju, s obzirom na to da je svake godine zainteresirao puno više osoba, nego što je kvota koju primaju. 

- Budite svoji. U smisli da ponude što oni mogu ponuditi, primit će ih zbog onoga što oni jesu - kazao je, a njegovi su se kolege složili. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije