Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na kalifat

Oslobođen grad kršćana Karakoš

Irak
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
19.10.2016.
u 22:00

Najveći kršćanski grad u Iraku imao je oko 50 tisuća stanovnika, a nalazi se oko 15 kilometara južno od Mosula, glavnog cilja ofenzive

Iračke snage i kurdski pešmerge potpomognuti zapadnim saveznicima oslobodili su u sklopu ofenzive na Mosul grad Karakoš, prije rata najveći kršćanski grad u Iraku s 50 tisuća stanovnika.

Kada je prije dvije i pol godine taj grad, koji se nalazi 15-ak kilometara južno od Mosula, pao u ruke islamista, deseci tisuća kršćana bili su prisiljeni pobjeći kako bi sačuvali svoje živote. Iako je grad sada očišćen od islamista, povratak civila još nije moguć jer će Karakoš biti jedno od vojnih uporišta za udar na Mosul s juga.

Iračko ministarstvo obrane objavilo je da je od početka ofenzive na Mosul već oslobođeno 350 četvornih kilometara teritorija južno od toga grada. Svjedoci iz Mosula javljaju da je u gradu velika panika unatoč tome što je ISIL puštao snimke da se život u gradu normalno odvija.

Ujedno, prema tvrdnjama svjedoka, islamisti su u samom gradu Mosulu zapalili ili digli u zrak nekoliko važnih objekata koje je ISIL do sada koristio, tako i zgrade u kojima su se izdavali osobni dokumenti i putovnice. Islamisti su miniranjem počeli zametati tragove kako se ne bi otkrilo broj i identitet boraca ISIL-a koji bi mogli s izbjeglicama krenuti prema zapadnoeuropskim zemljama. Prema procjenama, trenutačno je u Mosulu oko tri tisuće stranih boraca ISIL-a koji su došli iz zapadnih zemalja.

Ofenziva je pomnjivo planirana jer Pentagon strahuje da bi ISIL mogao koristiti kemijsko oružje. Naime, upravo u Mosulu nalaze se velike zalihe bojnih otrova iračke vojske koje su islamisti zaplijenili prije dvije i pol godine u svom velikom pohodu.

Rasplamsavanje ofenzive na Mosul i očiti raspad sustava islamista na sjeveru Iraka potaknuo je ponovo strah od velikog vala izbjeglica koji bi uskoro mogao zapljusnuti Europu.

Potvrdila je to i glasnogovornica UNHCR-a kazavši da je više od 900 civila iz Mosula već prešlo preko granice u Siriju i da su trenutačno u izbjegličkom logoru. Prilično je izvjesno da će mnogi od njih preko Turske i Grčke takozvanom balkanskom rutom pokušati doći do Njemačke.

Inače, poraz islamista u Mosulu bio bi znatan udarac takozvanoj Islamskoj državi jer se, nakon sirijskoga grada Rake, radi o drugom po važnosti, ali i najvećem gradu koji islamisti drže pod kontrolom.

Prije nego što je pao u ruke islamista, Mosul je imao oko dva milijuna stanovnika, no otad ih je najmanje pola milijuna 
izbjeglo.

>> Kurdski borac: Teroristi ISIL-a nisu muslimani, uništit ćemo ih u Mosulu

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar nekakav
nekakav
07:27 20.10.2016.

ne kužim, nikakvih ratnih zločina nije bilo u ovoj agresiji, pardon, 'oslobađanju'? ni u mosulu ne stradavaju civili, ne, to tamo ginu samo od ruke islamista, koji im ne daju otići... baš je zgodno pratiti ovo licemjerje u izvještavanju, istata stvar, ali drugačije, irak i sirija. u iraku regularna vojska oslobađa, a u siriji regularna vojska napada, okupira, ona je agresor. nego, u svjetlu ovih spoznaja, jesmo li mi u hrvatskoj vodili oslobodilački rat, ili smo pak bili agresori? kako sad znati razliku, što smo to mi točno bili? isto kao sirijci i iračani, oslabađali smo svoje gradove, u kojima se našle neke terorističke i pobunjeničke skupine, naoružane.. i sad su jedni agresori i ratni zločinci, drugi su osloboditelji i vode kampanju, piše se samo o gubicima terorista... bojim se da nas čeka revizija domovinskog rata. ako službena sirijska vojska nema pravo koristiti sva sredstva za oslobođenje zemlje od okupatora, terorista, stranih plaćenika, kako to da iračka ima?

MX
Mister X
23:57 19.10.2016.

Izbjeglice bježe Iraka u sigurnu Siriju kako se piše ratuje se o mrtvima ni slova... Kako znamo u Siriji Assad i Putin ubijaju ljude a u Iraku se vodi samo kampanja !!!

MX
Mister X
00:00 20.10.2016.

Sad samo čekam prijatelja demokratski odluči da mi opet treći put napravi zabranu . Kako su ga ubacili na taj posao sa veseljem se iživljava na kritičarima rata ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije