Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SLIVNICI DONJOJ POPUCALI ZIDOVI

Osjetio se jaki potres od 4.7 stupnjeva kod Zadra: 'Žestoko je treslo, bježali smo van'

01.11.2020.
u 15:38

Novi potres se osjetio u Hrvatskoj, ovog puta u blizini Zadra, ali podrhtavanje se osjetilo na širem području. Centar 112 zabilježio je više od stotinu poziva građana. U Slivnici Donjoj u općini Posedarje popucali su zidovi na jednoj kući

Snažan potres pogodio je zadarsko područje. EMSC je zabilježio potres jačine 4.7 stupnjeva po Richteru 16 km od Posedarja. 

Građani nam javljaju kako se osjetilo jako podrhtavanje u Zadru, ali i na širem području, uključujući i zadarske otoke. 

"Zatreslo je jako, kao da nam se micalo tlo pod nogama, ljudi su uplašeni", javljaju nam čitatelji iz Zadra. 

Dojavljena je i prva šteta od potresa, naime centru 112 kako nam je rečeno dojavljeno je da su od potresa popucali zidovi na jednoj kući u Slivnici Donjoj. Poziva je bilo više od stotinu - doznajemo u centru 112.

Čitateljica iz Gospića nam javlja da im je padala fasada s kuće.

"Žestoko je treslo, pa to je pet stupnjeva. Drugi zna biti i žešći, ne daj Bože..." - rekao nam je jedan Zadranin.

Zadarski župan Božidar Longin obišao je područja u kojima je bio epicentar potresa i izjavio kako nema materijalne štete. 

"Prema informacijama koje smo prikupili, nema nigdje materijalnih šteta i, ono što je najvažnije, nema nigdje ljudskih žrtava. Dakle, potres je bio popriličan, ali prema informacijama koje imamo, bio je na dubini od 10 kilometara i to je ono što vjerujem da ga je ublažilo", rekao je župan.

Epicentar je bio 16 km sjeverno-zapadno od Posedarja na dubini od 2 kilometra.  Europsko-mediteranski seizmološki centar je prvo javio kako je riječ o potresu jačine 4.9 stupnjeva, a nešto kasnije je osvježio procjenu na 4.7 stupnjeva. 

I hrvatska Seizmološka služba sa zagrebačkog PMF-a objavila je izvještaj o potresu:

"Danas, 1. 11 2020. u 14:15 dogodio se sedam kilometara sjeverno od Starigrada Paklenica potres magnitude M=4.7. S obzirom na magnitudu, potres je u epicentralnom području bio maksimalnog intenziteta VI (šest) stupnja EMS ljestvice."

Potres se osjetio na širem području, evo nekih iskustava građana:

"Čuo se udarac, treslo se 5 sekundi. Neugodan osjećaj"

"Treslo se dosta, svi smo se odmah digli i izletili van, hvala Bogu nema oštećenja na kući", napisao je jedan građanin s Pašmana.

"Osjetilo se i u Karlovcu, blago se zatreslo, ali bez zvuka".  

"Treslo se i u Rijeci."

Ključne riječi

Komentara 38

TN
tnovak
14:38 01.11.2020.

Osjetili smo i u ZAgrebu - podrška Dalmaciji <3

KA
kajbiti
14:55 01.11.2020.

Drži se Zadre. I okolica naravno.

SO
sohnahoakasaa
17:01 01.11.2020.

Zadru i svim kojima se danas i nedaj Bože sutra i ubuduće bude treslo od potresa iskreno razumijevanje i briga. Mi se u Zagrebu još nikako ne možemo smirit. Svim ljudima ovim svime pogođenim želim da se probamo 'resetirati' pa se nadam smirenju zemlje i neba a onda ćemo i mi biti dobro. U nama je snaga samo trebamo željeti i moliti da nam Bog u tome pomogne. Bez nas nas je stvorio ali nas bez nas NE MOŽE SPASITI. Sretno Zadre..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije