Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osječkim "dijagnostičarima" kazne manje za 9 godina i dva mjeseca

- U oslobađajućem dijelu presude nije bilo moguće dokazati da su optuženi ta kaznena djela počinili te smatramo da u osuđujućem dijelu svrha kažnjavanja može biti postignuta i ovim kaznama - objasnio je sudac.
15. siječnja 2010. u 14:15 3 komentara 978 prikaza
dijagnoza2
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Nije se krilo oduševljenje danas u osječkoj sudnici Županijskoga suda nakon što je petorka uhićena u USKOK-ovoj akciji Dijagnoza 2 nakon nepune dvije godine puštena iz pritvora.

Za razliku od prve presude koju je Vrhovni sud poništio, svi su optuženi ovoga puta dobili znatno niže kazne. Prvooptužena Nataša Jokoš (41), tajnica u osječkoj bolnici, nepravomoćno je umjesto šest godina zatvora osuđena na tri godine i 10 mjeseci,  branitelj Nikola Prgić (55) dobio je četiri godine, gastroenterolog dr. Darko Horvat umjesto sedam godina ovoga je puta osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, policajac Mirko Lukić (37) na tri i pol godine te referentica u Uredu državne uprave Sandra Rudnički (42) umjesto pet na tri godine zatvora.

Šef osječke kardiologije dr. Robert Steiner (51) oslobođen je optužbe kao i neurolog dr. Darko Šimun Vukašinović-Soljačić (47). Njih su dvojica prvom presudom dobila uvjetne kazne.
Predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin iz sudnice je morao udaljiti Nikolu Prgića koji nije bio zadovoljan ni manjom kaznom.

- U oslobađajućem dijelu presude nije bilo moguće dokazati da su optuženi ta kaznena djela počinili te smatramo da u osuđujućem dijelu svrha kažnjavanja može biti postignuta i s ovim kaznama - objasnio je sudac Darko Krušlin. Svim osuđenima oduzima se i stečena imovinska korist, a najviše državi mora vratiti dr. Horvat - 4400 eura.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić najavila je žalbe.
- Žalit ćemo se na oslobađajući dio presude, a za kazne ćemo još odlučiti nakon što presudu primimo u pisanom obliku - kazala je Fumić.

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

  • pozitivnomisljenje:

    mora vratit najvise, 4400 eura, a gdje su ostali miliuni??? Hrvatska ide\" dalje,\" egal sa kojim predsjednikom na celu!!!!!

  • marsa55:

    pljuska svima onima koji su u posljednje vrijeme počeli vjerovati da je Hrvatska pravna država.

  • Mladen Miletić:

    marsa 55, kakova pljuska kojima? tko je tako naivan glup da vjerije da je Hrvatska postala pravna Balkanska država ! Naravno da nešto moraju malo odglumiti i objaviti za EU i to je sve... Osim toga gdje je problem . ... prikaži još!lem . Heroj iz Osjeka 100% slobodan i gradi vilu a ove bi Hrvate utopio u čaši vode jel su lječnici ? Pametno !