Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
josipović

Osim politike na neovisnost medija utječe i potreba za zaradom

vijeće za medije,doris pack,reinhard wessel,zdenko duka,robert zuber,domagoj novokmet (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/7
22.03.2012.
u 19:34

Hrvatsko vijeće za medije održalo je svoju prvu međunarodnu konferenciju pod nazivom "Izazovi samoregulacije medija".

Hrvatsko vijeće za medije, koje je osnovano prošle godine, u Novinarskom je domu u četvrtak navečer održalo svoju prvu međunarodnu konferenciju pod nazivom "Izazovi samoregulacije medija". Etičnost, odgovornost i vjerodostojnost ključni su temelji novoosnovanog vijeća čiji je glavni zadatak praćenje rada novinara, obrana od bilo koje vrste cenzure, ali i zaštita čitatelja, gledatelja i slušatelja.

– Osnivanje vijeća važan je korak za novinarsku profesiju. Postavljeni temelji, kao što su etičnost, odgovornost i vjerodostojnost izazovi su za svakog novinara. Medijska scena jest i mora ostati neovisna – poručio je predsjednik Ivo Josipović.

Osim njega, potporu radu vijeća dali su i Reinhard Wessel, direktor Zaklade Konrad Adenauer, Doris Pack, zastupnica u Europskom parlamentu i šefica Odbora za kulturu i obrazovanje, Manfred Protze, predsjednik Njemačkog vijeća za medije, John Horgan, predsjednik Međunarodnog udruženja vijeća za medije, i brojni drugi uzvanici.

Manfred Protze okupljenim je gostima opisao kako je  vijeće koje djeluje u Njemačkoj već postalo prepoznatljiv organ i kako novinarske kuće sve više zaziru od bilo kakve pogreške kako bi izbjegli demantije.

– Vlasnici su shvatili da je javna sramote nedopustiva i da umanjuje uspješnost poslovanja. Nitko si to ne može dopustiti, zato je rad Vijeća time uspješan, a profesija očuvana – poručio je Protze.

Predsjednik Josipović naglasio je da politika nije jedina koja ugrožava neovisnost medija, već kako na neovisnost utječe i potreba za zaradom. Upozorio je kako na HRT-u nedostaje više kulturnog, znanstvenog i obrazovnog sadržaja te sadržaja kojima se promoviraju temeljne vrijednosti. Svi okupljeni poželjeli su uspješan rad vijeća čija je prva predsjednica Sanja Mikleušević Pavić.

Komentara 30

TO
Toni50
19:57 22.03.2012.

Gle ovo odjednom kao novost \"osim politike tobož na neovisnost medija utječe i potreba za zaradom, ili iskrenije strah od gladi i jadi ......

KM
karakas.mario
20:20 22.03.2012.

Ajde! A kako utječe na predsjedničku odluku glavni \"prikupljač\" novca za predsjedničku kampanju? jedan stomatolog sa čivauvom i Bentleyem? Ha g. Josipoviću? Kako to utječe na vaše odluke? Nećemo dalje, to je dovoljno.

KO
korisnik2
20:11 22.03.2012.

nas predsjednik je jako pametan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije