Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Partnerstvo s Putinom

Ovako će izgledati novi svjetski poredak nakon izbora Trumpa za predsjednika SAD-a

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
11.11.2016.
u 16:21

Trumpov savjetnik za vanjsku politiku je Libanonac i već je najavio da će Muslimansko bratstvo SAD proglasiti teroristima

Izbor Donalda Trumpa za novog predsjednika najmoćnije sile na svijetu dovest će do novog svjetskog poretka. Analitičari su uvjereni kako Trumpa očekuje najmanje deset velikih žarišta diljem svijeta s kojima će se morati suočiti.

Osim poremećenih odnosa s Putinovom Rusijom i zategnutosti s Kinom koje će morati izgladiti, čeka ga izuzetno težak ispit na Bliskom istoku, Balkanu, kao i s Europskom unijom. Već je najavio reviziju sporazuma koje je s Kubom i Iranom sklopio Barack Obama.

Tu je i Venezuela za koju zajednice zemalja Južne Amerike traže da Washington povuče uredbu kojom je američki predsjednik Obama Venezuelu proglasio „prijetnjom američkoj nacionalnoj sigurnosti“. Tu je i golemi Brazil koji je utonuo u političku i ekonomsku krizu, Meksiko prema kojemu najavljuje gradnju zida...

Prioritet Trumpu, osim odnosa s Rusijom, bit će svakako i Bliski istok. Naime, Trumpov savjetnik za vanjsku politiku Walid Phares, porijeklom Libanonac, kazao je za arapske medije kako će prvo Trumpovo službeno putovanje biti u Egipat. Kako kaže, Egipat kao najveća arapska zemlja drži ključ rješenja Bliskog istoka te može odigrati veliku ulogu u ponovnom pokretanju mirovnog procesa na Bliskom istoku između Palestinaca i Izraelac.

Phares je otkrio kako će Trump, za razliku od Baracka Obame i Hillary Clinton koji su pokretu Muslimansko bratstvo dali politički legitimitet, taj pokret odmah staviti na listu terorističkih organizacija.

– Iako će Trump zasigurno promijeniti svoju retoriku, možda neće promijeniti svoju osebujnost, ali morat će mijenjati određene politike i vjerojatno će smanjiti svoju političku agresivnost – smatra geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila ističući kako svakako možemo očekivati promjenu politike prema Rusiji i Kini, s tim da je o Kini oštro govorio, a prema Rusiji je izražavao simpatije koje je i sam dobivao od Putina.

– Ako bude provodio sve što je zagovarao prema Putinu, doći će do stvaranja novog svjetskog poretka. To bi podrazumijevalo ukidanje sankcija Rusiji i zatopljenje odnosa što će opet dovesti do posljedica na Bliskom istoku u Siriji gdje je SAD zapeo u rješavanja tog problema – govori Cvrtila vjerujući da će Trumpova politika prema Kini biti vezana prije svega uz gospodarske interese.

Što se tiče Trumpova odnosa prema Izraelu i obećanja koje je dao u predizbornoj kampanji kako će veleposlanstvo SAD-a preseliti u Jeruzalem koji će priznati kao glavni grad Izraela, Cvrtila to smatra izuzetno osjetljivom temom i dodaje kako Trump još mora definirati svoj odnos s Izraelom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel jasno je rekla da izvan EU najjaču i najčvršću suradnju ima sa SAD-om i Trump to vjerojatno neće promijeniti te će Njemačka zamijeniti Veliku Britaniju i nakon njena izlaska iz EU postati najvažniji partner SAD-a.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Trump postaviti prema Filipinima i predsjedniku Duterteu te Iranu koji očekuje da će Trump poštovati potpisani nuklearni sporazum. Tu je i Balkan.

– Zasigurno po Trumpovu dolasku nećemo gledati dodatne ratove u svijetu jer će on sve prepustiti Rusiji. Osim Sirije, Trump će Rusiji prepustiti i Balkan gdje će najviše profitirati Srbija, dok će najgore proći BiH za koju SAD više nije zainteresiran – uvjeren je politički analitičar Žarko Puhovski.

Foto: VLm

>> Pet pitanja o ekonomiji na koja Trump mora uskoro odgovoriti

Komentara 61

Avatar Bruno
Bruno
16:45 11.11.2016.

Velika pobjeda, nakon izbora u Francuskoj dolaze pozitivne promjene i u EU. Ovo je nezaustavljivo.

Avatar sidex
sidex
16:51 11.11.2016.

Nije noramalno da EU pregovara sa Turskom i Erdoganom oko ulasaka u EU a odbacje Rusiju. Nakon što je NATO izgubi važnost, EU se treba okrenuti Rusiji i dati joj pridruženo članstvo te pregovorima ukomponirati u EU. To je jedini izlaz, Rusi su obrazovno, religijski i kulturno sastavni dio Evrope !

AU
audiat
17:11 11.11.2016.

Sto se tice Americke vanjske politike , tu se nece nesto puno mijenjati.Amerika ima zacrtanu vanjsku politiku i tu se ne mijenja nista.Bio demokrata ili republikanac predsjednik.Nakon Busha, sta je promijenio Obama.A da ce se Balkan prepustiti Ruskom utjecaju su nebuloze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije