Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Strani vojni izaslanici mislili su da je bespilotne letjelice, koje su u zraku mogle ostati 6 sati i imale dolet od 60 km, Hrvatska nabavila od Izraela
06. kolovoza 2018. u 18:22 75 komentara 13654 prikaza
tenk M-84
Foto: Jurica Galović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Vojno-redarstvena operacija Oluja najpoznatija je operacija Hrvatske vojske i jedan od simbola Domovinskog rata.

Ministri poručili Vučiću: 'Suoči se s činjenicom da je Domovinski rat bio pravedan, a Srbija agresor'

U napadnom dijelu operacije sudjelovalo je pet gardijskih brigada Hrvatske vojske, jedan gardijski zdrug, jedna gardijska bojna, 23 domobranske pukovnije, 17 brigada Hrvatske vojske, tri brigade Protuzračne obrane, četiri središnjice za elektronsko djelovanje, dijelovi topničko-raketne brigade, dijelovi protuoklopne topničko raketne brigade, dijelovi inženjerijske brigade, topništvo za potporu i protuoklopnu borbu iz samostalnih divizijuna ekvivalenta dviju brigada, pukovnija veze, cijelo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Protuzračna obrana, dijelovi Hrvatske ratne mornarice (za prijevoz postrojbi) i 2500 pripadnika specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske – ukupno 127 tisuća ljudi.

VIDEO Predsjednica RH odlikova Gotovinu i Markača

[video: 26218 / Gotovina i Markač odlikovani u Kninu]

Vojna sila pobunjenih Srba procijenjena je na oko 40.000 ljudi. Odnos u živoj sili bio je 3:1 u korist Hrvatske vojske, u teškom naoružanju (topništvo i oklopništvo) odnos je bio izjednačen ili je čak bio u korist Srpske vojske Krajine.

Borbeni helikopter Mi-24 “Leteća tvrđava”

“Leteće topovnjače” odnijele su prevagu na Banovini, kad je HV zapeo pred Petrinjom. Čistile su utvrđene položaje i oklop protivnika i imali jako prihološko djelovanje. Napadalo je 5 helikoptera, a šesti je korišten za elektronska izviđanja. Najveći su učinak postigli u operacijama HV-a u BiH. Poslije rata donesena je nerazumna odluka o besperspektivnosti eskadrile, koja od tada propada na Plesu.

Franjo Tuđman i Gojko Šušak Gdje su danas Dužnosnici u vrijeme Oluje: aktivni su još samo Gotovina i Norac, obojica poduzetnici

MiG-21 Bis

MiG-ovi 21 korišteni su u Oluji kao oružje iznenađenja i bombarderi. Gađali su centre veza i zapovjedna mjesta srpskih pobunjenika. HRZ je uništio 26 raznih objekata protivnika. U akciji je sudjelovalo gotovo cijelo zrakoplovstvo (dvije eskadrile), 17 MiG-ova, od kojih je 11 oštećeno, ali nije bilo uništenih letjelica.

>> Letački spektakl iznad Knina

[video: 26220 / MiG i F-16 iznad Knina]

Tenkovi M-84 i T-55

Na glavnim pravcima prodora napredovalo se uz napade nekoliko stotina tenkova, a najzastupljeniji su bili stariji i provjereni T-55 ruske proizvodnje. Sudjelovao je i puno moćniji i moderniji M-84, proizveden u “Đuri Đakoviću” uoči rata. Taj je tenk imao bolju zaštitu, jači, poluautomatski top od 125 mm, opremu za noćnu borbu, pa je u HV-u zadržan sve do danas.

bespilotna letjelica Obavještajna priprema Oluje Hrvatska nije imala vremena da u ‘Krajini’ stvara svoju špijunsku mrežu pa su iskorišteni dronovi

Bespilotna letjelica BL M-99 Bojnik

HV je u Oluji rabio i bespilotne letjelice srednjeg dometa “Bojnik” (kodni naziv “Mach 01”), koje su omogućile precizne topničke pogotke u okolici Knina. Proizvedene su u Hrvatskoj, a projektirali su ih profesori i studenti sa zagrebačkog FER-a. Isprva su služile za zračno snimanje, a 1993. dobile su i kameru pa je cijeli let praćen TV snimkom u realnom vremenu.

tenk M-84
1 / 26
Oluja, Knin
Gojko Šušak i Franjo Tuđman Mit o srpskoj vojsci Procjene zapadnjaka: HV sposoban samo za oslobađanje zapadne Slavonije

Haubice od 105 mm do 203 mm

Topništvo HV-a preciznim je pogocima pogađalo ciljeve protivnika s velikih udaljenosti, uz korekciju iz bespilotnih letjelica. Korišteno je oko 300 haubica: američke 105 mm, ruske 122 mm, jugoslavenske 152 mm, argentinske 155 mm, pa čak i “Berte”, američke haubice od 203 mm iz Drugoga svjetskog rata.

>>Pogledajte video - Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

[video: 26272 / Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:]
Celebrity
ZVIJEZDE
Najpoznatiji slučajevi osiguranja celebrityja – od dlaka na prsima do cijelog tijela

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Trgovac
  Trgovac:

  Mmm...volim proslavu Oluje ujutro, miriše na...pobjedu... :)

 • PainKiller:

  Ključnu ulogu u oslobođenju Hrvatske imali su hrabri hrvatski vojnici. Neka im je vječna čast i slava!

 • novisad1:

  Svi narodi svijeta su nedvojbeno nešto pridonjeli kulturnoj baštini čovječanstva. Neki više neki manje ali svi po svojim mogućnostima. Tako i Srbi. Složili su sve svoje najbolje glave i tako darovali građevinski materijal za Ćele-kulu u Nišu.