Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Oroslavje: Udruga Petrože Krušljevo Selo organizirala podsjećanje na čehatvu

cehanje-txt.jpg
import
24.10.2008.
u 13:24

OROSLAVJE – Nedavno osnovana udruga Petrože iz Krušljeva Sela priredila je podsjećanje na nekadašnji zagorski običaj čehatvu. Program je organiziran kao kulturni događaj, u kojem je čehatva, prikazana kroz igrokaz, bila samo jedan od njezinih dijelova, a održan je u Područnoj školi u Krušljevu Selu.

- Organizirali smo ovu priredbu kako bismo pokazali naše običaje našoj djeci, podsjetili starije na lijepe dane mladosti, a ujedno s gostima razmijenili lijepe naše stare pjesme, plesove i tradiciju koja je bogata, a još neotkrivena i nedovoljno neistražena - kaže predsjednik Petrože Darko Krušelj.

Udruga Petrože izvela je vlastiti igrokaz Susede pomažeju čehati. Zatim je nastupila dječja folklorna sekcija Kosi i grlice iz udruge Srce iz Bistranskih Novaka, koja je izvela splet zagorskih pjesama i plesova. Članica udruge Srce Vera Grgac pročitala je i prezentirala svoje vlastite pjesme na kajkavskom dijalektu. Nakon toga učenici četvrtog razreda Područne škole Krušljevo Selo izveli su igrokaz Materinska rieč, nakon čega su recitirali pjesme na kajkavskom.

Predstavljena su i djela samoukog majstora slikara iz Stubičke Slatine Rudolfa Oremuša. Nastupila je i udruga Igrišće, a ujedno su predstavljena originalna jela i kolači, prikazana su stara oruđa i alati kojima se nekad radilo, tkanja i ručnici, te drugi suveniri.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije