Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Oroslavje: Kriza unutar vladajućih koalicijskih redova

orosa-txt.jpg
import
27.10.2008.
u 14:55

Oroslavje je pred novom krizom koalicijske vlasti, no činjenica da su za manje od sedam mjeseci redovni lokalni izbori, vjerojatno će ipak spriječiti njezin raspad.

Tiha oporba
Nova kriza nastala je na relaciji HSS-a i HNS-a, odnosno u činjenici da HSS sprječava HNS u namjeri da promijeni svoga člana Poglavarstva, Stanka Gredičaka. Naime, kako neslužbeno doznajemo, stranačka tijela oroslavskog HNS-a donijela su odluku o Gredičakovoj smjeni iz Poglavarstva i imenovanju novoga člana.

Razlog nije naveden, no na sjednicama Poglavarstva bilo je razvidno da Gredičak predstavlja svojevrsnu tihu oporbu unutar same vladajuće koalicije. Kako su narušeni i unutarstranački odnosi između Gredičaka i nekih haenesovaca, odlučeno je da ga se promijeni u Poglavarstvu. Da bi u tome uspio, HNS mora dobiti podršku koalicijskih partnera. Kako se obično radi više o tehničkom pitanju provedbe takvih odluka, računajući kako je stvar same stranke tko će biti u njezinoj kvoti vlasti, haenesovci su ostali nemalo iznenađeni kada im je najavljeno da HSS neće podržati tu promjenu.

Kako koalicija ima tanku većinu od osam vijećnika, nasuprot hadezeovih sedam, za bilo kakvu promjenu nužan je pristanak svih partnera. - Kada je prije više od dvije godine haesesovac Hren ulazio u Poglavarstvo umjesto Božene Pellegrini, nitko se nije uplitao u njihove unutarstranačke stvari, iako je to bio početak krize vlasti koji je kasnije rezultirao s dva gradonačelnika za istim stolom - čude su neki članovi oroslavske koalicije postupku HSS-a.

Moguće i isključenje
Tako na sjednicu Gradskog vijeća nije stavljen očekivani zahtjev HNS-a za smjenom Gredičaka, jer je bilo jasno da neće proći. U svakom slučaju vrlo neugodna situacija. HNS će inzistirati na smjeni, jer ovako smatraju da imaju jednog člana Poglavarstva manje no što im pripada. Sljedeći korak je mogućnost da se Gredičaka isključi iz HNS-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije