Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raskol

Orepić: Nije vrijeme za konfliktnu politiku Mosta

Vlaho Orepić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
13.12.2017.
u 08:13

'Zanimljivo da se na konfliktnu politiku žali baš Orepić', kaže analitičar Relković.

Most nezavisnih lista pretrpio je jučer težak udarac. Stranačke redove napustili su saborski zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i splitski vijećnik Martin Pauk. I dok Orepiću smeta to što Most, kako tvrdi, nema unutarnju organizaciju i jasno profilirane ciljeve, a prema van inzistira na konfliktnoj politici, Pauku je sporno upravo to što dio novopridošlih mostovaca inzistira na zajedničkim izjavama i odlukama pa su od njega tražili da “malo primiri svoje izjave”.

Nije se konzultirao

– Ovakav Most, koji u svom djelovanju inzistira na konfliktnoj politici kad je riječ o djelovanju prema van, a unutar sebe ne rješava probleme, sužava prostor i mehanizme za realizaciju same ideje Mosta. Već dulje vrijeme nastojim iskomunicirati, potaknuti rješavanje problema koji se uglavnom odnose na jasno profiliranje političkih ciljeva, unutarnje organizacije, pa i djelovanje na terenu. Međutim, iscrpio sam sve formalne mogućnosti za to. Naše društvo u cjelini nalazi se u zaista iznimno složenim i zahtjevnim okolnostima. Stoga smatram da nepotrebna konfliktna politika jednostavno nema prostora ni vrijeme i da je trebamo zamijeniti jasnom, korisnom, životnom politikom – objasnio je svoju odluku Orepić. Na pitanje ostaje li i dalje dio parlamentarne oporbe Orepić nam jučer nije odgovorio.

Orepić se prošloga tjedna sukobio s političkim tajnikom Mosta Nikolom Grmojom, kojemu je zamjerio izjavu da bi Hrvatska, u slučaju tužbi bh. logoraša, mogla BiH naplatiti troškove za primanje njihovih izbjeglica u ratu. Orepić se tada na Facebooku distancirao od “uistinu skandaloznog dijela Grmojine izjave” i poručio da u ovom, za mir i suživot osjetljivom periodu, trebamo biti svjesni posljedica javno izgovorene riječi.

“Stari” mostovci, oni koji su stvarali platformu nezavisnih lista i pripremali je za izlazak na nacionalnu scenu, podsjećaju, međutim, kako se Orepić ni s kim nije konzultirao kada je kao ministar “oprao” Ustavni sud ili kada je, nakon izbacivanja Mostovih ministara iz Vlade, pozvao narod na bunt. Iako nisu svi bili zadovoljni njegovim izjavama, Most je tada stao u Orepićevu obranu, a dojučerašnji kolega im je, kažu, uzvratio na način da o svojoj odluci uopće nije obavijestio Klub zastupnika, nego je odmah “otrčao” novinarima. Ističu i da je Orepić Mostu prišao tek kada je iz kvote te stranke ulazio u Vladu, a sada se, tumače, našao u novoj situaciji, u oporbi, koja mu očito ne odgovara. Mostovi zastupnici koji nikada nisu formalno ušli u stranku poručuju kako bi za Most bilo pogubno da nekakva stranačka tijela donose “službene istine” kojih bi se onda svi morali držati, kako predlaže Orepić.

Uvjereni su da bi pokušaj takve politike značio kraj Mosta, čija je specifičnost otpočetka upravo “labava” veza između nezavisnih pojedinaca, umjesto stroge hijerarhije kakva vlada u konvencionalnim strankama.

Ne znaju biti oporba

Orepić nije prvi koji se žali na konfliktnu politiku Mosta. Učinio je to svojedobno i bivši Mostov ideolog Ivica Relković, no sada kaže kako je “zanimljivo da se na konfliktnu politiku žali baš Orepić, koji je bio i njezin najveći promotor i eksponent”. Upozorava, međutim, kako je nejasno je li Orepić usamljen i hoće li ga u takvom stavu slijediti i drugi mostovci, nakon što su saborske klupe već napustili Ivan Kovačić i Miroslav Šimić.

– Sada se događa ono na što sam davno upozoravao. Most je izišao na nacionalnu scenu, ali nikad prije nije bio u oporbi. Sada se prisiljen profilirati i utvrditi ciljeve svoje politike, a bojim se da, ako budu slijedili politiku koju promoviraju Božo Petrov, Nikola Grmoja i Miro Bulj, dolaze na teren koji je već dobrim dijelom zauzet i na kojem će se morati boriti sa Zlatkom Hasanbegovićem – kaže Relković. 

Vlaho Orepić
1/5

Komentara 8

Avatar navijač
navijač
08:52 13.12.2017.

Teški pokvareni debelokożac, da mu pljunešu lice rekao bi da pada kiša. Taj je bio ministar unutrašnjih poslova. Sramota. Isto ko i Ranko Ostojić na čelu "vijeća sigurnosti" Hrvatske.

KO
koraknaprijed
08:22 13.12.2017.

Tko visoko leti nisko pada,MOST je imao povijesnu priliku da promjene politiku u hrvatskoj,imali su šansu da pomognu svojem gradu i državi ali Grmoja i Petrov nisu mogli čekati, oni su htjeli sve i to odmah.

CR
croban1111
10:28 13.12.2017.

U kojoj je struci Petrov stručnjak, da nije shvatio tko je Orepić?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije