Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka bez presedana

Orbana i Fidesz privremeno suspendirali iz obitelji pučana

Viktor Orban
Reuters/PIXSELL
20.03.2019.
u 21:03

Dramatično zasjedanje političke skupštine Europske pučke stranke u Bruxellesu zbog “sina” koji se oteo kontroli

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana suspendirana je iz članstva u Europskoj pučkoj stranci (EPP), najsnažnijoj političkoj obitelji u EU, a vijeće sastavljeno od trojice EPP-ovih mudraca nadzirat će hoće li se i kada Orban vratiti europskim vrijednostima i tako zavrijediti povratak u obitelj. To je izglasano na političkoj skupštini EPP-a, sa 190 glasova za i 3 protiv, a sam Orban složio se s takvim prijedlogom i predstavio ga kao svoju pobjedu.

Vijeće mudraca, službeno nazvano Odborom za evaluaciju, predvodi bivši predsjednik Europskog vijeća, Belgijanac Herman Van Rompuy, a u njemu su još i bivši austrijski kancelar Wolfgang Schüssel i bivši predsjednik Europskog parlamenta, Nijemac Hans-Gert Poettering. Ta trojka će nadgledati poštuje li se vladavina prava u Mađarskoj pod vladavinom Orbana i stranke Fidesz, te općenito poštuju li se europske vrijednosti za koje se zalaže EPP.

- Dok sam sjedio na sastanku, u desnoj ruci imao sam službeno pismo predsjedniku stranke Josephu Daulu koje obznanjuje da Fidesz izlazi iz EPP-a. Upotrijebio bih ga da nisam bio zadovoljan tekstom odluke - rekao je Viktor Orban na konferenciji za novinare u Bruxellesu. Dodao je kako će nastaviti podržavati Manfreda Webera kao kandidata pučana za novog predsjednika Komisije. I da neće mijenjati svoju politiku, posebno ne onu prema migrantima, jer on tu politiku vidi kao obranu kršćanske kulture, a oko toga, kaže, nema kompromisa.

- Sve dok Fidesz u potpunosti ne obnovi povjerenje ne može biti punopravni član - izjavila je uoči početka političke skupštine EPP-a nova predsjednica njemačke demokršćanske unije CDU Annegret Kramp-Karrenbauer.

Međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović komentirao je nakon sastanka kako je EPP “ponovo pokazao jedinstvo” te kako je dogovoreno da Fidesz neće koristiti svoja članska prava do izvješća Odbora za evaluaciju. Orban je zadovoljan osnivanjem tog odbora jer, kako kaže, što je dobro za Austrijance dobro je i za njega. Austrijski pučani iz stranke ÖVP svojedobno su, baš dok ih je vodio Schüssel, bili pdo istragom EPP-ova vijeća mudraca zbog toga što su ušli u koaliciju s krajnje desnom strankom pod vodstvom Jorga Haidera, a nakon izvješća mudraca primljeni su ponovno u EPP.

- Prije 20 godina drugi su istraživali Schüsselovo poštivanje vladavine prava, sad će on istraživati nas, dakle u skladu s time ja ću istraživati za 20 godina - rekao je Orban.

Orban i njegova stranka Fidesz vode u Mađarskoj politiku koja već godinama izgleda kao da odskače od srednje struje EPP-a i od europskih vrijednosti za koje se EPP zalaže. Kap koja je prelila čašu bila je javna kampanja koju je Orban pokrenuo, uvjeravajući Mađare da predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (inače također EPP-ovac) kuje tajne planove EU koji navodno podrivaju mađarsku sigurnost, identitet i tradiciju.

Europska komisija demantirala je Orbana, a 13 stranaka iz obitelji EPP-a pokrenulo je zahtjev za izbacivanjem Fidesza, nakon čega ih je Orban nazvao “korisnim idiotima” ljevice. Pod pritiskom predsjednika EPP-a Josepha Daula i kandidata EPP-a za novog predsjednika Europske komisije Manfreda Webera, Orban se ispričao objasnivši da je Lenjinov izraz “korisni idioti” koristio kao kritiku određenih, pro-migrantskih politika, a ne pojedinaca političara. Molio je stranke koje su tražile njegovo izbacivanje da razmotre ponovo i ublaže svoj zahtjev.

Slovenski pučani, koje predvodi Janez Janša, pokazali su se kao najvatreniji Orbanovi saveznici. Još prošloga tjedna Janša je najavio da će se pridružiti Orbanu u stvaranju nove političke obitelji ako ga EPP izbaci iz svojih redova, a jučer je tražio povlačenje glasanja, tvrdeći da će to podijeliti najsnažniju političku obitelj u EU uoči važnih izbora za Europski parlament. Na kraju su i Slovenci podržali kompromisno rješenje.

Gubitkom Fidesza, Pučani ne bi bili najveća stranka u EP-u

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je kako je savjetovao EPP-u da izbaci Fidesz. Od 28 stranaka članica, njih 13 je zatražilo glasanje o isključenju ili suspenziji Fidesza iz EPP-a nakon što je stranka postavila plakate na kojima je Juncker, i sam član EPP-a, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja George Soros. Ulozi su veliki za obje strane. Gubitkom Fideszovih zastupnika, njih 12, EPP bi nakon europskih izbora mogao izgubiti primat kao najveća stranka u EP-u.     

Video: Tomislav Krasnec o presudi Radovanu Karadžiću

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar Piktor-
Piktor-
21:38 20.03.2019.

Opet FAKE NEWS. Orban nije suspendiran nego će na svoju vlastitu inicijativu pauzirati u radu EPP-a dok tročlano vijeće mudraca iz EPP-a ne ispita kavo je stvarno stanje kod njega s pravnom državom. To je izglasalo 190 od prisutnih 1933 delegata. Naime i oni sumnjaju, da su sve te pritužbe na Orbanovu vladu samo namještaljka lijevih anarholiberala i pobornika masovne migracije. Slično vijeće je ispitivalo i stanje pravne države u Austriji 2000. i naravno nisu ništa našli. Dakle ne govorite/pišite Fake.

AU
autoritet
22:51 20.03.2019.

Realno, Orban i nema što raditi s ovim polusvijetom iz EPP. A najdraže su mi "europske vrijednosti" tj. stavovi nametnuti od kakve babuskare iz Nizozemske kojih se svi (a pogotovo istočnoeuropljani) moraju slijepo držati, inače - fašizam i kuš.

OK
okolo
21:35 20.03.2019.

juncker "sveta krava" kao naš milorad..ne smije se krivo ni pogledat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije