Naslovnica Vijesti Svijet

Orbán ulaže milijardu eura kako bi podigao sasvim novi 'zeleni grad'

Za postavljanje energetske infrastrukture koja uključuje struju, grijanje i hlađenje odgovoran je E.ON. Riječ je, dakle, o “zelenom” poduzetništvu koje za cilj ima pretvaranje zapuštenog zemljišta u veliku ekološki prijateljsku poslovnu i stambenu zonu
01. lipnja 2019. u 12:30 7 komentara 328 prikaza
V. Orbán iznenadio: Mađarski premijer u Europi uglavnom se spominje u kontekstu konzervativnih politika
Foto: Reuters/PIXSELL

Na površini od otprilike 500 nogometnih igrališta u Mađarskoj će se razviti projekt Hegyeshalom-Bezenye (Bizonja), odnosno potpuno novi ‘zeleni’ grad. Vlada Viktora Orbána za to novo samoodrživo naselje namijenila je milijardu eura, a u ambicioznim planovima stoji da bi se tim projektom stvorilo pet tisuća radnih mjesta.

Ilustracija/Split Split Otkriven misterij balkona na zgradi u Vukovarskoj ulici

Domovi, škole, restorani...

Vlada će projekt razvijati s njemačkim tvrtkama E.ON SE, najvećim svjetskim ulagačem u pružatelje usluga za električne programe te FAKT AG, nekretninskom kompanijom također smještenom u Essenu, kao i mađarskim građevinarem KESZ Group. U tom novom gradu koji bi trebao u cijelosti biti bez emisija ugljika, uzgajalo bi se, primjerice, povrće na dosadašnjem zapuštenom močvarnom terenu na kojem bi se postavili plastenici. Prostor se nalazi na tromeđi Mađarske, Austrije i Slovačke, a izvori energije bili bi isključivo prirodni plin i sunčeva energija.

Za postavljanje energetske infrastrukture koja uključuje struju, grijanje i hlađenje odgovoran je E.ON. Riječ je, dakle, o “zelenom” poduzetništvu koje za cilj ima pretvaranje zapuštenog zemljišta u veliku ekološki prijateljsku poslovnu i stambenu zonu. Pokretači projekta drže kako mogu stvoriti model po kojem bi se razvijati i druge slične lokacije u Europi gdje drže da bi se pogotovo motivirao prelazak regija ovisnih o konvencionalnim gorivima na čistu energiju. Kada se dovrši, Hegyeshalom-Bezenye trebao bi imati oko tisuću domova, restoran, hotel, školu, vrtić, konferencijski centar, željezničku postaju, šoping-centar kao i škole i sportske dvorane te igrališta.

kamere zavirite na Google Maps Ovo su lokacije novih policijskih kamera, provjerite gdje se nalaze

Štedljiva upotreba vode

Projekt uključuje i politiku održivog raspolaganja vodnim resursima kojemu je cilj optimiziranje korištenja vode, odnosno njezina štedljivija uporaba. Geotermalne elektrane imat će zadatak klimatiziranja područja.

Kada se govori o poduzetništvu, planira se postići ozbiljnija proizvodnja rajčice, paprike te patlidžana, ali će tamo biti i najveći kontinentalni ribnjak u Europi gdje bi se uzgajali losos, grgeč te orada. Uzgoj kultura trebao bi biti omogućen tijekom cijele godine dok bi odmah uz ribnjak bila i postrojenja za preradu ribe. Orbánov ministar poljoprivrede Isztvan Nagy označio je projekt površine 330 hektara kao početak “ere promjena za poljoprivredu”.

– Ovim projektom želimo postaviti standard za održivu integraciju rada i življenja u Europi. Povećavamo dodanu vrijednost kako bi ljudi iz tog područja od projekta imali izravnu korist – rekao je Hubert Schulte-Kemper, direktor FAKT AG.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • Direkt:

    Orban gradi zeleni grad, Vučić Bg na vodi...mi? Ništa!

  • komar64:

    Orban legenda.

  • Bubalamala:

    Ni Orbanu ne cvjetaju ruže Njemačka je autoindustrija zaustavila već ugovorene investicije i to Daimler, BMW i AUDI ili su odustali ili smanjili produkciju jedino VW u Geru normalno funkcionira !