Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bit će još jedan summit

Orban blokirao 50 milijardi pomoći za Ukrajinu

Početak summita Europskog vijeća u Bruxellesu
NICOLAS MAETERLINCK/BELGA
15.12.2023.
u 07:06

Mađarska je u petak zadržala dogovor Europske unije o 50 milijardi eura za Ukrajinu iz proračuna Unije, a čelnici EU-a odlučili su se vratiti na raspravu u siječnju, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte.

Dodao je da se 26 zemalja EU-a složilo da se Ukrajini osigura novac iz proračuna EU-a do 2027. godine, no Mađarska je bila protiv, a potrebna je jednoglasna odluka. "Imamo još malo vremena, Ukrajina neće ostati bez novca u sljedećih nekoliko tjedana", rekao je Rutte novinarima napuštajući pregovore, prenosi Reuters.

"Dogovorili smo se s 26 zemalja. Viktor Orban, Mađarska, to još nije mogao učiniti. Prilično sam uvjeren da možemo postići dogovor početkom sljedeće godine, mislimo na kraj siječnja", rekao je Rutte, dodajući da će biti još jedan samit za postizanje dogovora. Nekoliko diplomata za Dpa je izjavilo da je Orban spriječio čelnike EU da postignu dogovor o paketu financijske potpore.

VEZANI ČLANCI 

Na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, Orban je napisao da će čelnici EU ponovno razmotriti dogovor sljedeće godine "nakon odgovarajuće pripreme". Odluku o novom paketu pomoći za Ukrajinu otežala je činjenica da je nastavak financijske potpore Kijevu dio zakonodavnog prijedloga opsežne revizije dugoročnog proračuna EU-a.

Europska unija radi sa sedmogodišnjim proračunskim sustavima, a trenutno razdoblje zajedničkog proračuna je do 2027. godine. Europska komisija je ranije ove godine predložila Ukrajini do 2027. financijsku potporu od 50 milijardi eura od čega bi 33 milijarde eura bilo izdano kao zajmovi, a 17 milijuna eura kao bespovratna sredstva.

Čelnici država članica EU odlučili su u četvrtak, prvi dan samita, otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobrili kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovinom pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskadi s kriterijima za članstvo, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

VIDEO Okršaj s umjetnom inteligencijom: Putinu pitanje postavio njegov 'dvojnik'

Komentara 19

SE
Serengeti
10:56 15.12.2023.

Bravo Orban! Ne treba gurati novac u zemlju koja je među najkorumpiranijma u svijetu, a bez nekog plana. Takvoj zemlji se u 3 godine daje 50 MILIJARDI eura, to je 16 MILIJARDI godišnje. I to je samo od EU. Ukrajinii još daju Australija, Japan, Kanada, SAD. Do kada treba tako? Koji je plan? Ruse ne mogu pobijediti kao što vidimo. Što bi treba idućih 50 godina toliko izdvajati samo zato jer Ukrajinci nisu htjeli potpisati da neće u NATO?

KR
Krug
13:32 15.12.2023.

Slažem se. Ne dam novce za rat i Zelenskog koji je više puta izabralo rat, a ne mir. Neka im Boris Johnson da 50 milijardi! Stephan Bandera je nacist i svaka zemlja koja drži da im je neki nacist iz prošlosti heroj nema što tražiti u EU.

KA
Kapitol
13:56 15.12.2023.

Kada se spominje Ukraina - hrvati moraju prvo misliti na svoju Hrvatsku.Sjetimo se samo kako se Hrvatska sama morala boriti bez pomoci. Imali smo sankcije od samog pocetka. Nije bilo govora o pristupu EU pregovorima dok je trajao rat i jos dugo poslije smo trpjeli nepravdu samo zato jer smo imali pravo odvojiti se od juge.Odvajanje Republika u jugi bilo je dogovoreno 1943.,i potvrdeno poslije Hrvatskog proljeca sedamdesetih.Ova muljaza sa Ukrainom ima vise pitanja a nema na nijedno odgovora.Tko , sto , zasto i kako?Hrvatska mora biti mudra i ne istrcavati bez razmisljanja.U EU Hrvatska mora puno vise stiti svoje interese a ne biti samo poslusni klimator.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije