Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

ORaH pokreće peticiju "Dosta je nezdrave hrane na našim tanjurima"

Potaknut nedavnim slučajem uvoza zaraženog mesa iz Poljske, ORaH će u Hrvatskoj do kraja ožujka pokrenuti peticiju koja nudi rješenja za sprječavanje ponavljanja sličnih slučajeva
26. veljače 2019. u 13:35 1 komentara 252 prikaza
OraH o početku kampanje "Dosta je nezdrave hrane na našim tanjurima"
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) pokreće u koordinaciji s Europskom zelenom strankom (EGP) potpisivanje peticije "Dosta je nezdrave hrane na našim tanjurima", kojom će od Europske komisije zatražiti izuzimanje hrane iz sustava javne nabave, označavanje porijekla i promicanje kraćih lanaca opskrbe hranom.

Nije uvijek dobar Ovakav krumpir može biti otrovan, izbjegavajte ga!

Potaknut nedavnim slučajem uvoza zaraženog mesa iz Poljske, ORaH će u Hrvatskoj do kraja ožujka pokrenuti peticiju koja nudi rješenja za sprječavanje ponavljanja sličnih slučajeva, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare. Organizatori očekuju da će kampanju podržati bar nekoliko desetaka tisuća ljudi te ističu da Zelena grupa u EU parlamentu ima 52 zastupnika.

Cilj akcije je sprečavanje stavljanja na tržište nekvalitetne i zdravstveno neispravne hrane. Kampanja je već počela u Sloveniji, a organizira se i u Mađarskoj. Izuzimanjem hrane iz sustava javne nabave omogućuje se da hrana visoke kvalitete dobije prioritet

Predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović ustvrdio je da se izuzimanjem hrane iz sustava javne nabave omogućuje da lokalno proizvedena hrana visoke kvalitete dobije prioritet nad onom jeftinijom niske kvalitete. ORaH se zalaže za obvezno označavanje hrane na temelju porijekla i promicanje kraćih lanaca opskrbe, tj. poticanje prodaje lokalnih proizvoda.

Nezdrava hrana Oprez! Smanjite unos ove hrane – povećava rizik za prijevremenu smrt!

Peticija je organizirana na platformi europske mreže građana Tilt, koja osigurava povezivanje građana sa stručnjacima i članovima Europskog parlamenta, kazao je međunarodni tajnik ORaH-a Teodor Ostojić. Pozvao je građane da potpišu peticiju koju mogu naći na stranicama platforme Tilit. Po završetku kampanje peticija će biti predana Europskoj komisiji.

>>Orah

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Avatar VinkoL
    VinkoL:

    Orah jedino v orehnjaći vredi, ovo drugo su samo prazne ljuske.