Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Opušteno na plaži, ali ne i u prometu

HŽ Infrastruktura
Foto: HŽ Infrastruktura
1/2
01.08.2023.
u 14:05

Iako je vrijeme godišnjih odmora i opuštanja tijela i uma, nemojte se opustiti i zaboraviti prometna pravila u blizini željezničke pruge

Hrvatska je protkana s 2617 kilometara željezničke pruge i ako ste vozač ili pješak, sigurno ste često u situaciji da morate prijeći preko željezničko-cestovnog prijelaza. Na prvu se to možda čini samo kao križanje ceste i pruge, no pri prelasku ipak je potrebno malo više pozornosti i opreza. Upravitelj pruga, stajališta i kolodvora jest HŽ Infrastruktura, koja ima ključnu ulogu u razvoju i održavanju željezničke infrastrukture u Hrvatskoj. Međutim, njihov je zadatak brinuti se i o sigurnosti kako na samim prugama tako i na prijelazima na kojima se nesreće događaju, najčešće kada vozači cestovnih vozila ne poštuju pravila. Zato je bez obzira na modernizaciju prijelaza povećanje razine sigurnosti moguće jedino uz sudjelovanje i disciplinu sudionika cestovnoga prometa. Stoga iz te državne tvrtke već godinama apeliraju na poštivanje prometnih pravila i signalizacije.

Foto: HŽ Infrastruktura

Pritom posebnu pozornost pridaju najugroženijim sudionicima u prometu, a to su najmlađi. Prije 23 godine u cilju promicanja sigurnosti i prednosti željezničkog prometa pokrenuta je kampanja „Vlak je uvijek brži“. To je ujedno postao prepoznatljiv slogan koji se koristi i dandanas. Edukativno-preventivna akcija provodi se u osnovnim školama, gdje se učenike nižih razreda kroz igru interaktivno upoznaje s prometnim propisima, sigurnim načinom prelaženja preko pruge te ponašanja uz prugu, a učenike viših razreda i s tematikom opasnosti od strujnog udara. Akcija se u suradnji s policijom provodi i na licu mjesta – na željezničko-cestovnim i pješačkim prijelazima.

Željeznički promet s godinama je sve popularniji, što smanjuje broj vozila na cestama i doprinosi smanjenju gužvi, osobito u središtima velikih gradova i u doba špice. Također, ima niže emisije stakleničkih plinova, što ga čini održivijim izborom za zaštitu okoliša. Putovanje željeznicom usto je brže i sigurnije, a samim time i primamljivije putnicima u odnosu na druge vrste prometa.

Zbog svega rečenog potrebni su pojačana edukacija i apeli. Kada nailazite na križanje ceste i pruge, ako su polubranici spušteni – nailazi vlak. Ne zaobilazite ih! Ako su upaljeni svjetlosni i zvučni signali – nailazi vlak. Ako se ispred prijelaza nalaze znakovi „STOP“ i „Andrijin križ“, obvezno je zaustaviti se. I imajte na umu: koliko god mislite da ste brzi, vlak je uvijek brži!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije