vojnici objavili novo pismo

'Da, islamizam može dovesti do građanskog rata u Parizu'

Le président Emmanuel Macron lors de la cérémonie du 14 juillet à Paris
Foto: JACQUES WITT/PIXSELL
1/3
10.05.2021.
u 22:13

Autori novog teksta, aktivni vojnici, podržali su autore nedavnog sličnog pisma

Novo otvoreno pismo trese francusku javnost. Nekoliko tjedana nakon što je više od 20 umirovljenih generala poručilo vladi i predsjedniku Emmanuelu Macronu da zemlji prijeti građanski rat ne zauzda li se islamizam, tekst su sa sličnom porukom u nedjelju objavili i neki aktivni vojnici. Sve to upućuje na razmjere problema odnosa zemlje prema imigraciji i islamizmu, ali i krajnjoj desnici, u Francuskoj.

Novo otvoreno pismo objavio je ponovno desni magazin Valeurs Actuelles, i autorski ga potpisuje aktivno vojno osoblje, ali anonimno, vjerojatno strahujući od sankcija koje su najavljene za 18 vojnika koji su potpisali prethodno otvoreno pismo, objavljeno u travnju. Vojnici su rekli da se bore protiv islamizma u Afganistanu, Čadu, Srednjoafričkoj Republici te sudjeluju u domaćim antiterorističkim akcijama.

Većina Francuza se slaže

Dali su podršku umirovljenim generalima te govore da se bore za opstanak Francuske.

“Raspravljati oko forme pisma naših starješina umjesto da se prihvate dokazi njihovih tvrdnji, znači da ste kukavice. Govoriti o pogrešno protumačenoj dužnosti rezerve kako bi se ušutkalo francuske građane, znači da ste prijetvorni”, poručuju vladi. Tvrde da su njihovi suborci dali živote da bi porazili islamizam od kojeg se sada gubi na domaćem tlu.

“Jesu li se borili zato da bi Francuska postala propala država”, upitali su se.

Ponovno su, slično kao i umirovljeni generali u travnju, upozorili na mogućnost izbijanja građanskog rata u zemlji. “Još jednom mogućnost građanskog rata vrije u Francuskoj i savršeno to dobro znate”, poručili su vladi i predsjedniku Macronu.

“Izbije li građanski rat, vojska će održati red na svom vlastitom tlu”, zloslutan je ton pisma koje će ponovno zabrinuti cijelu državu.

Posljednje otvoreno pismo na stranici Valeurs Actuellesa potpisalo je do danas poslijepodne 145 tisuća ljudi. Slično tomu, prema anketama, čak 58% Francuza slaže se s tezom koju su u travnju postavili generali. Oni su rekli da Francuskoj prijete “horde iz predgrađa”, jasno aludirajući na muslimane i imigrante koji u njima žive. Čak 49% Francuza podržalo je ideju da vojska i bez poziva vlade intervenira i uvede red, a 45% njih misli da je građanski rat realna opasnost.

Francuska ministrica unutrašnjih poslova rekla je da će kazniti aktivno vojno osoblje, njih 18, koje je potpisalo prvo otvoreno pismo. Neutralnost i lojalnost dvije su karakteristike koje bi trebale krasiti francuske vojnike, govori ministrica.

Le Pen nadire zdesna

Ovi procesi suočavanja s prijetnjom islamizma i krajnje desnice događaju se 11 mjeseci uoči predsjedničkih izbora na kojima bi se protiv Macrona u drugom krugu, prema anketama, trebala natjecati liderica tvrđe desnice Marine Le Pen. Mnogi analitičari vjeruju da su njezine šanse male, ali rastu sa svakim terorističkim napadom. Od 2017. na francuskom tlu bilo je 14 terorističkih napada koji su rezultirali s 25 žrtava, a sigurnosne su službe spriječile još 36 drugih terorističkih akcija. U francuskim je zatvorima u ovom trenutku oko 500 ljudi zbog zločina povezanih s terorizmom. Parlament je nedavno donio zakon protiv separatizma koji državi olakšava bobu protiv govora mržnje na internetu, otežava financiranje džamija iz inozemstva te bolje štiti prava žena. No, desnica tvrdi da to nije dovoljno.

S druge strane, zajednica muslimana u zemlji, najbrojnija na Starom kontinentu, žali se da su njihovi vjernici stalno stigmatizirani u javnosti. Neki govore da je Francuska otvoreno postala diskriminatorna prema muslimanima, a rejting Pariza u svijetu islama znatno je pao nakon što je Macron branio objavu karikatura proroka Muhameda. Sve to pokazuje kako će se svaka francuska vlada vrlo teško suočiti sa svim problemima, a da ne izazove dodatne potrese u društvu.

Ključne riječi

Komentara 48

Avatar Vukomerec
Vukomerec
19:20 10.05.2021.

Dobro da je pismo objavljeno. Situacija u Francuskoj je očajna. Arapi i Čečenci se danima međusobno bore pucajući iz kalašnjikova npr. po Dijonu. Od vlasti tj. establišmenta ne treba očekivati nešto smisleno, oni su i stvorili problem.

VL
Vlaskoulicanec
19:04 10.05.2021.

Svaka im čast!!! Krajnje je vrijeme da se kršćanstvo digne na noge prije nego bude prekasno!!! A kaj su trebali ići imenom i prezimenom? Pa da ih ubiju??? Ovaj Darmanin je fakat genijalan...

Avatar Pavel ic
Pavel ic
19:21 10.05.2021.

Bilo je i vrijeme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Protests in Israel
Premium sadržaj
Video sadržaj
2
VELIKI INTERVJU: BORIS HAVEL

Bio sam puno puta u Izraelu, ali ovo još nisam vidio. Događa se nešto neobično, poziv na ubojstvo je šok

Antisemitizam je ideologija koja je nadahnula najmasovnija pogubljenja u ljudskoj povijesti, u kojima je život izgubilo šest milijuna europskih Židova. Civiliziranom svijetu ta se ideologija gadi. No antisemiti danas imaju nov način da iskažu svoju mržnju prema Židovima, a ne kompromitiraju se kao rasisti. Taj je način protucionizam. Obrušavati se na židovsku državu samo zato što je židovska nije ništa drugo doli antisemitizam. S druge strane, prosuđivati židovsku državu kao što se prosuđuje i svaku drugu, pa i oštro je kritizirati, sasvim je legitimno i normalno. Izraelci ne žele da se njihova država procjenjuje ni blaže ni oštrije nego druge, a u oštrim kritikama Izraela nerijetko prednjače sami Židovi. Mislim da nije teško razabrati kad se radi o legitimnoj kritici, a kad se ispod fasade protucionizma krije antisemitizam. Waters je puno bolji glazbenik nego politički komentator, ali ne mislim da je antisemit, za razliku od Corbyna. Što se tiče Sorosa, on se u Izraelu povezuje s financiranjem krajnje lijevih protucionističkih organizacija, pa čak i pokreta povezanih s terorizmom. Soros je u Izraelu među izraelskim domoljubima omraženiji nego u Hrvatskoj među hrvatskim. Ukratko, mrziti Židove zato što je Soros Židov jest kao mrziti Hrvate zato što je Zoran Pusić Hrvat.