Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slučaj Maćešić ubrzava Horvatinčićevu kaznu?

Europski sud za ljudska prava upozorio i da naš regulatorni okvir nema povjerenje javnosti
10. svibnja 2021. u 20:32 21 komentara 26837 prikaza
Tomislav Horvatinčić na Županijskom sudu tražio odgodu odsluženja kazne
Foto: Goran Stanzil/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nedavno je Jutarnji list objavio da je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo žalbu Tomislava Horvatinčića na odluku suca izvršenja koji mu je prepolovio šestomjesečnu odgodu odlaska u zatvor. Prema sada pravomoćnoj odluci već 1. srpnja morao bi se javiti u Remetinec na izdržavanje zatvorske kazne od četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog pomorske nesreće u kojoj je 2011. usmrtio talijanski bračni par Salpietro. Horvatinčić je pravomoćno osuđen u prosincu 2019. godine, a odlazak u zatvor odgađao mu se zbog zdravstvenih razloga, i to već četiri puta jer u zatvoru nema uvjeta za liječenje koje je njemu potrebno zbog maligne bolesti.

Zagreb: Doktorica Dijana Zadravec čak 16 potpisnika Zadravec prijavljena za mobing: Pola ovih potpisnika uopće nisam srela prošli tjedan

Izvlačio se na psihičko stanje

Nedavno je Europski sud za ljudska prava obitelji prometne žrtve koja je tužila Hrvatsku dosudio 26.000 eura nematerijalne štete i 4540 eura za troškove postupka jer su utvrdili povrede njihovih konvencijskih prava. Riječ je o važnom presedanu koji bi mogao biti primjenjiv na svaki sličan slučaj pa možda i u slučaju Tomislava Horvatinčića, s čime su suci Županijskog suda u Zagrebu sasvim sigurno upoznati, a možda je i nedavna odluka posljedica tog pristupa.

Naime, obitelj Smiljanić požalila se na niz propusta i blagonaklonosti u procesuiranju Dejana Maćešića, poznatog suvlasnika tvrtke One2Play, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog nesreće u kojoj je poginuo 23-godišnji motociklist Siniša Smiljanić. Maćešić je nesreću izazvao pijan prošavši na crveno, a prema presudi ESLJP-a, do tada je bio evidentiran za 35 prometnih prekršaja od 2000. do 2012. godine, u 17 slučajeva s novčanom kaznom, u dva navrata mu je oduzeta vozačka dozvola, dok je za devet prekršaja nastupila zastara, u nekim je slučajevima bio oslobođen ili je ishod bio nepoznat. Za smrt motociklista izrečena mu je kazna ispod zakonskog minimuma jer se pokajao, ranije nije osuđivan, dobro se ponašao i ima obitelj.

Obitelj Smiljanić pridružila se žalbi Državnog odvjetništva zbog vrlo blage kazne pri izricanju koje se nije vodilo računa o njegovu stalnom kršenju prometnih propisa. Ali kazna je potvrđena 14. svibnja 2013. godine. Gotovo godinu kasnije obitelj se žalila sucu izvršenja kazne jer je Maćešić još bio na slobodi. Tvrdili su da on manipulira pozivajuće se na svoje teško psihičko stanje te da još vozi automobil unatoč izrečenoj mu zabrani na pet godina. Maćešić je 12. svibnja 2014. upućen na izdržavanje kazne te je 31. srpnja 2015. pušten na uvjetni otpust. Obitelji je odbačena i ustavna tužba, a ESLJP-u su se požalili zbog neodgovarajuće reakcije na prethodne prekršaje u prometu, a i zbog blagog pristupa.

Slavonski Brod: Proljetni pljusak iznenadio prolaznike na brodskom Korzu NESTABILNO VRIJEME Ljetne temperature samo kratko, a onda pljuskovi, grmljavina i led. Stabilnije vrijeme neće tako brzo

Nema odvraćajućeg učinka

ESLJP je utvrdio da čak i ako svaki od utvrđenih nedostataka – blaga kazna, odgađanje izvršenja i uvjetni otpust – ne bi nužno svaki za sebe mogli dovesti u pitanje postupke naših vlasti, svi zajedno dovode do zaključka da se naš regulatorni okvir sigurnosti cestovnog prometa pokazao “daleko od rigoroznog i imao je malo odvraćajućeg učinka” u smislu učinkovite prevencije, a i povjerenja javnosti u poštivanje vladavine zakona i sposobnosti državnih tijela da spriječe bilo kakvo toleriranje takvih nezakonitih djela.

VIDEO: Ministar Malenica predstavio je reforme i investicije Nacionalnog plana za oporavak

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Split: Slavlje na Poljudu nakon što je Hrvatska pobjedila Mađarsku s velikih 3:0
MEDIJI UOČI UTAKMICE
Englezi slave što u Hrvatskoj više nema jednog čovjeka
RBA
Bliska budućnost
Igor Car o digitalizaciji banaka: Ako uz mobitel možeš doći do informacija, zašto ne bi i do novca?
 • Avatar Rubinet
  Rubinet:

  Sve se to može srediti preko noći . Samo kad bi se htjelo. Smjelo. Željelo.

 • generacija57:

  Tko će platiti tu kaznu,mi ili suci?

 • cjepljeni:

  Volio bih znati tko to stoji iza Horvatincica i brani ga tolikom snagom i zasto?