Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt ruskog disidenta

Optužuju Trumpa: Putin je kriv za smrt Navaljnog, a on ga brani

People gather at the monument to the victims of political repressions following the death of Alexei Navalny in Saint Petersburg
Foto: Stringer/REUTERS
1/13
18.02.2024.
u 07:15

Bidenova je kampanja i prije vijesti o smrti Navaljnog namjeravala plasirati spot u kojem upravo podsjećaju na pozitivno Trumpovo mišljenje o Putinu

Očekivano, smrt Alekseja Navaljnog neće biti tek vijest koja će trajati nekoliko dana, već će se razvijati kao katalizator događaja prije svega na američkom unutarnjem političkom planu. Predsjednik Joe Biden izravno je okrivio ruskog predsjednika Vladimira Putina za smrt ruskog disidenta, a čak i prije njega isto je učinila potpredsjednica Kamala Harris u Münchenu. I oboje su iskoristili tragediju koja se dogodila u zatvoru u ruskom arktičkom krugu kako bi pozvali na nastavak pomoći Ukrajini u oružju.

– Ne znamo točno što se dogodilo, ali nema sumnje da je smrt Navaljnog bila posljedica nečega što su učinili Putin i njegovi nasilnici. Ruske će vlasti ispričati vlastitu priču. Ali ne griješite. Ne griješite: Putin je odgovoran za smrt Navaljnog – rekao je Biden u Bijeloj kući nakon što su službenici ruskog zatvora objavili da je Navaljni umro.

Harris i Biden simultano

– Kakvu god priču ispričali, budimo jasni, Rusija je odgovorna – rekla je Harris na početku svog govora u Münchenu, dodajući da će Bidenova administracija uskoro reći nešto više o svom odgovoru. Američka potpredsjednica rekla je kako bi, ako se vijest doista ispostavi točnom, “to bio daljnji znak Putinove brutalnosti”, iako je malo razloga da se u nju sumnja. I to američkom vodstvu otvara prostor za novi pritisak na Kongres koji tek treba izglasati paket pomoći vrijedan 60 milijardi dolara koji bi Ukrajini omogućio efikasniju obranu od sve jačeg pritiska ruskih snaga. Američki je Zastupnički dom na dvotjednoj pauzi koju predsjednik Biden naziva “praznicima”. No, otvorio se prostor i za pritisak na vjerojatnog republikanskog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, Donalda Trumpa. Njega su za svojedobno hvaljenje Vladimira Putina okrivili i Biden i Nikki Haley, jedina preostala republikanska političarka u utrci s Trumpom za kandidatsko mjesto.

>> VIDEO Rusi odbacili upozorenja vlasti i odali počast Navaljnom, policija odvela 'neposlušne' građane

People gather at the monument to the victims of political repressions following the death of Alexei Navalny in Saint Petersburg
1/16

Dakle, Trump, koji je u više navrata hvalio Putina, prošlog je tjedna ponovno uzdrmao javnost svojom izjavom da će potaknuti Rusiju na invaziju na zemlje NATO-a koje ne daju pravičan udio savezu. No, to nije ništa neobično jer je Trump kao predsjednik prijetio da će povući Sjedinjene Države iz NATO-a. Biden je Trumpove izjave smatrao “neameričkim” i njegova je kampanja kritizirala, prema Politicu, njegova vjerojatnog protivnika na općim izborima u novom oglasu koji je trebao biti objavljen u petak čak i prije smrti Navaljnog. Iako su mnogi republikanci ponovno umanjili važnost Trumpovih izjava, njegova jedina preostala protukandidatkinja, bivša veleposlanica UN-a Nikki Haley, u petak ga je oštro napala.

– Putin je ovo napravio. Isti Putin kojeg Donald Trump hvali i brani. Isti onaj Trump koji je rekao: “Pošteno govoreći prema Putinu, kažete da je ubijao ljude. Nisam to vidio”, rekla je Haley u objavi na društvenim mrežama.

Prijeteće jačanje Rusije

No, ono što je sasvim sigurno točno jest da SAD više nema previše instrumenata za kažnjavanje Vladimira Putina i članova njegove vlasti za ovakve radnje. A odgovornost je nesumnjivo na njegovu režimu jer je jednostavno bilo i politički mudro da se na Navaljnog pazi, a ne da ga se seli po zatvorima u kojima je često boravio i u samicama pa na kraju i u onaj najgori u kojem bi teško izdržali i okorjeli kriminalci, što za i velik dio Rusa Navaljni nije bio. Zapadni su stručnjaci, dapače, gotovo pa osupnuti ruskom sposobnošću da uspostavi još izdašniju proizvodnju vojne opreme kao i otpornost na zapadne sankcije.

POVEZANI ČLANCI:

Tako se sada sve više vrti vijest o navodnom razvoju kapaciteta za nuklearno naoružavanje u svemiru čega bi cilj mogli biti američki sateliti u kojima su SAD zaista nadmoćne i u odnosu na Rusiju ali i u odnosu na Kinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije