Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

"Optužnicu protiv Mladića treba proširiti i na zločine u Hrvatskoj"

Nastavak saslušanja bit će sutra ako liječnici potvrde da je najtraženiji haaški bjegunac za to sposoban
26. svibnja 2011. u 11:24 1505 komentara 2229 prikaza
ratko mladic
Foto: AFP/Pixsell

- Do uhićenja je došlo kasno, no važno je da se ono dogodilo. Ratko Mladić jedan je od najvećih ratnih zločinaca, ali ostaje nam još uhititi i Gorana Hadžića. Mladićevo uhićenje ipak je važan signal za međunarodnu pravdu jer je to poruka da oni koji su odgovorni za ratni zločin moraju biti privedeni pravdi. To je uhićenje od velike važnosti prije svega za žrtve koje na to čekaju već 17 godina - rekao je Serge Brammertz, glavni haaški tužitelj, u četvrtak navečer u Fažani napuštajući Brijune, gdje je sudjelovao na petoj regionalnoj konferenciji tužitelja.

Suradnju Srbije s Haaškim sudom glavni haaški tužitelj ocijenio je riječima:

- Srbija mora i može napraviti puno više, ali danas nije dan za kritike. Sada je na Srbiji da odradi svoje i nadam se da će Ratko Mladić uskoro stići u Haag jer želim da suđenje što prije počne - kazao je Brammertz i dodao da se optužnica protiv Mladića treba proširiti i na zločine koje je počinio u Hrvatskoj, a ne samo u Srebrenici.

Pred istražnim sucem Mladić ponavlja da ne priznaje Haaški sud

Poslije samo sat vremena saslušanje uhićenog Ratka Mladića prekinuto je zbog njegova psihofizičkog stanja. Beogradski mediji prenose da se Mladić otežano kreće, ali i da komunicira sa svima koje sretne unutar zgrade suda. Desna ruka mu je nepokretna od posljedica moždanoga udara koji je imao prije nekoliko godina.

Tijekom saslušanja Mladić je, kako prenosi B92, stalno ponavljao da ne priznaje Haaški sud te i dalje zastupao svoje stavove koje je iznosio tijekom 90-ih godina. Navodno, u razgovorima je komentirao medijske istupe srbijanskog tužitelja i njegova zamjenika - Vladimira Vukčevića i Brunu Vekarića, što samo dokazuje da je pratio televiziju i vijesti. Mladić će dalje biti pod stalnim nadzorom, a kako nosi naočale, istražni sudac donio je odluku da one nikako ne smiju biti uz njega kako se ne bi ozlijedio.

Interesantno je i da je kod Mladića, prilikom uhićenja, pronađena osobna iskaznica s njegovim imenom i prezimenom koja je istekla. Primjera radi, Radovan Karadžić  imao je posve drugi identitet prilikom uhićenja.

Tijekom večeri u Beogradu i Novom Sadu zabilježeni su i manji prosvjedi nekoliko stotina osoba protiv uhićenja Ratka Mladića. U Beogradu se okupilo 200-tinjak građana, dok ih je u Novom Sadu bilo 500-tinjak i bili su mnogo vatreniji. Tamo su dvije osobe ozlijeđene, a prosvjednici su skinuli hrvatsku državnu zastavu te su pokušali skinuti i zastavu BiH u čemu ih je spriječila policija.

Saslušanje prekinuto

U beogradskom Specijalnom sudu u 19.30 počeo je saslušanje Ratka Mladića, ali je ono ubrzo prekinuto, navodno zbog lošeg zdravstvenog stanja Ratka Mladića. Nastavak saslušanja bit će sutra ako liječnici potvrde da je najtraženiji haaški bjegunac za to sposoban.

- Ratko nije mogao sastaviti ni cijelu rečenicu, teško govori i teško se kreće, a ovamo je došao s punom vrećicom lijekova. Ignorirao je pitanja suca i okretao se prema Bruni Vekariću (zamjeniku srbijanskog tužitelja za ratne zločine), koji mu je očito vrlo antipatičan, i komentirao Vekarićevu bradu - prenosi Blic riječi Miloša Šaljića, odvjetnika Ratka Mladića. Šaljić je rekao i kako je Mladić na saslušanju više puta ponovio da ne priznaje Haaški sud. Također, priznao je da je u trenutku uhićenja kod sebe imao dva pištolja, ali "nije htio ubiti djecu koja su ga došla uhapsiti".

- Ratka ne treba voditi u Haag, jer on je teško bolestan i neophodno mu je liječenje u specijalnoj ustanovi, zaključio je njegov odvjetnik.

Bruno Vekarić potvrdio je da će se saslušanje nastaviti sutra, ali i dodao da je Ratko Mladić vrlo komunikativan. Na pitanje zašto je onda saslušanje prekinuto, Vekarić je rekao da ne bi ulazio u detalje.

Srbijanska policija uhitila je jutros u selu Lazarevu kod Zrenjanina najtraženijeg haaškog bjegunca Ratka Mladića. Kako javljaju srbijanski mediji, Mladić je agentima BIA-e odmah priznao: "Ja sam Ratko Mladić!".

Informaciju je na konferenciji za novinare, nekoliko sati nakon što je neslužbena informacija puštena medijima, potvrdio srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je rekao da je u tijeku proces njegova izručenja Haaškom sudu. Iako su neki  mediji krivo prenijeli da je Mladić već na putu u Haag, zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da se sada čeka da se Mladić izjasni o optužnici te da bi procedura njegova izručenja Haaškom tribunalu mogla trajati oko sedam dana.

Dok je Vekarić davao izjavu, nekoliko je prolaznika uzvikivalo: "Ne daj se, generale".

Rasim Ljajić, predsjednik nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom, kazao je za RTS da je Mladić za uhićenja kod sebe imao dva pištolja.

B92 javlja da je Mladić surađivao s policijom tijekom uhićenja, da nije bio prerušen, nije imao bradu te da je jako ostario. List Blic doznaje da je Mladić imao najmanje jedan moždani udar zbog čega ne može pomicati ruku..

Mladića će saslušati istražni sudac Milan Dilparić u nazočnosti zamjenika tužitelja za ratne zločine Dragoljuba Stankovića. Istražni će sudac Mladiću i njegovu branitelju, koji će također nazočiti saslušanju, predočiti optužnicu i saslušati što ima reći u povodu nje, nakon čega treba donijeti rješenje "o ispunjenosti pretpostavki za izručenje Haaškom tribunalu".

Kako javlja reporter B92 iz Lazareva, mještani ovog vojvođanskog sela pokraj Zrenjanina, gdje je rano jutros uhićen Ratko Mladić, sukobili su se s novinarskim ekipama, a ekipi B92 počupali su kabele potrebne za televizijsko uključenje uživo i pokušali su napasti ekipu Prve televizije.

Reporter B92 koji se nalazi u Lazarevu javlja da se ispred kuće u kojoj je uhićen Mladić okupilo oko 150 ljudi, a nazočno je i nekoliko desetaka policajaca. Slušaju srpsku domoljubnu glazbu, a među njima je i jedan svećenik. Okupljeni oko kuće Mladićeva strica kažu da se "neće pomaknuti dok sve novinarske ekipe ne odu".

Karadžiću žao zbog uhićenja R. Mladića

Bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je od 2008. godine u haaškom pritvoru, žao je zbog uhićenja Ratka Mladića, prenosi srbijanski Press.

– Predsjedniku Karadžiću žao je zbog gubitka slobode generala Mladića i očekuje da će surađivati s njim kako bi se otkrila istina o onome što se dogodilo u Bosni i Hercegovini – kazao je Karadžićev odvjetnik.

Tadić obećao i uhićenje G. Hadžića

Srbijanski predsjednik rekao je da će biti procesuirani svi Mladićevi pomagači. Također je obećao i da će do kraja njegova mandata biti uhićen i Goran Hadžić. Istaknuo je da su akciju koordinirano izvele Služba za otkrivanje ratnih zločina i Savjet za nacionalnu sigurnost i čestitao im na provedenoj akciji.

>>Državno odvjetništvo RH izdalo priopćenje o presudi i postupcima koji se vode zbog ratnih zločina

– Ovime je potvrđeno da je Republika Srbija u svom punom kapacitetu dovršavala suradnju s Haaškim sudom, tragajući za bjeguncima. Sada smo jedan korak bliže pomirenju u regiji. Svi zločini moraju biti posve istraženi, a svi zločinci moraju se suočiti s pravdom – izjavio je Tadić.

"Skinuli smo ljagu sa Srbije"

Tadić je također istaknuo da su "ovim uhićenjem okončali težak period povijesti i skinuli ljagu sa Srbije i srpskog naroda".

– Akcija je pokazala da je ova zemlja sigurna, da je osigurana vladavina prava i da Srbija može podići svoj moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti. Dobro je da je ova stranica povijesti zatvorena da možemo kreirati prosperitetnije društvo – dodao je.

Ne očekuje da će Srbija zbog uhićenja Mladića uroniti u političku nestabilnost.

– Svatko tko pokuša takvo što, bit će odmah sudski gonjen – poručio je. Tadić je na kraju svoju izjavu pročitao i na engleskom jeziku.

Na pitanje kako komentira da se uhićenje dogodilo tjedan dana prije izvještaja glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, Tadić je rekao da su optužbe o lošoj suradnji sada pale u vodu.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton također je pozdravila Mladićevo uhićenje i zatražila da on "bez odgađanja" bude prebačen u Haag.

>>Svi svjetski mediji prenijeli vijest o uhićenju Ratka Mladića

>>J. Kosor: Hrvatska kao žrtva agresije pozdravlja uhićenje

>>Tko će dobiti nagradu od 13,5 milijuna eura za uhićenje Mladića

Ratko Mladić u Lazarevu navodno uzg

Ratko Mladić u Lazarevu navodno uzgajao pčele
Kako prenosi srbijanski Blic, Sigurnosna informativna agencija (BIA) uhitila je Mladića u jutarnjim satima u Lazarevu kod Zrenjanina, a koristio je lažne dokumente na ime Milorad Komadić. Ističu da u trenutku uhićenja Mladić nije bio prerušen. Navodno je uhićen u Ulici Vuka Karadžića broj 2 u kojoj živi njegov rođak Branislav Mladić. Jedan mještanin sela kaže da se rođak, u čijoj je kući uhićen Mladić, bavi poljoprivredom.

Neki mještani Lazareva kažu da nisu poznavali Mladića. Samo je jedan upitao: \"Je li taj Komadić onaj s brkovima što je dolazio?\". Prema nekim informacijama Mladić je u Lazarevo dolazio devedesetih u posjet rođacima te se pričalo da je u tom naselju uzgajao pčele, prenosi Blic.

Optužnica protiv R. MladićaHaaški

Optužnica protiv R. Mladića
Haaški sud optužio je Ratka Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti, teške povrede ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja rata.

U optužnici se navodi da je Mladić kao zapovjednik vojske bosanskih Srba od 1992. do 1996. sudjelovao u progonu nesrpskog stanovništva, odnosno granatiranju Sarajeva u kojem je stradalo civilno stanovništvo.

Mladiću se u optužnici na teret stavlja i genocid u Srebrenici. U optužnici se navodi da su vojnici pod Mladićevim zapovjedništvom ubili oko 7000 muslimanskih muškaraca i dječaka, a oko 30.000 žena i djece je deportirano.

Procedura do izručenja Ratka Mladića Od

Procedura do izručenja Ratka Mladića

Odmah poslije uhićenja Ratka Mladića srbijansko tužiteljstvo obavijestilo je javnost o daljim postupcima za njegovu predaju sudu u Haagu. Nakon privođenja uslijedit će saslušanje okrivljenoga kod istražnog suca Odjeljenja za ratne zločine suda u Beogradu a koje je sinoć prkeinuto radi zdravstvenog stanja Mladića. Poslije saslušanja istražni sudac određuje pritvor. Dalji postupak se odvija u skladu sa Zakonom o suradnji sa Haaškim trinunalom a gdje se okrivljenome mora predočiti optužnica i njegom branitelju kao i izjašnjavanje optuženoga. Nakon tog koraka istražni sudac ima rok od tri dana da donese rješenje o ispunjenosti pretpostavki za predaju optuženika Haaškom sudu. Protiv toga rješenja može se uložiti žalba također u roku od tri dana o kojoj odlučuje tročlano izvanraspravno vijeće suda opet u roku od tri dana. Žalba može biti poslana poštom i ona ne odlaže izvršenje. Inače, nalog za izručenje potpisuje ministar pravosuđa Republike Srbije. Ukoliko se svi ovi koraci budu poštivali i ulože se sve žalbe Ratk Mladić bi u pritvor u Sheveningenu mogao biti izručen u roku od nekih tjedan dana. Ako se Mladić i njegov branitelj ne budu žalili onda bi Mladić put Nizozemske mogao vrlo brzo.

Mladić radio kao fizički radnik u zoni č

Mladić radio kao fizički radnik u zoni čiju izgradnju financira EU

Poslije uhićenja haaškog bjegunca Ratka Mladića svi redom srpski mediji objavljuju razne priče o uhićenom zločincu, gdje se krio, što je radio i slično. Prema pisanju beogradskog Blica Mladić, odnosno Milorad Komadić, radio je jedno vrijeme i kao običan fizički radnik u zrenjaninskoj Novoj industrijskoj zoni. Riječi su to dvadesetogodišnjeg studenta iz Zrenjanina, kojemu se samo navode inicijali R.R., koji je zajedno s njim danima radio.

- Ne vjerujem... Milorad Komadić, pa ja sam poznavao čovjeka, radio sam sa njim! Eto koliko smo bili kolektivno slijepi. Ličio je na Mladića, čak sam ga i pitao da li je svjestan koliko, ali sam samoga sebe ubjedio da to nije to, da zvučim kao neki teorista zavjere. Odakle Mladić na gradilištu? Kad ono to jeste on, rekao je za Blic ovaj student dodajući da je Ratka Mladića ili Milorada Komadića upoznao prošlog srpnja na jednom od gradilišta u novoj zoni u Zrenjaninu. Ista ta zona poznata je i kao zona čiju je izgradnju plaćala Europska unija. Mještani Lazareva, sela nedaleko od Zrenjanina, sinoć su se počeli okupljati kako bi održali prosvjed radi uhićenja Mladića. Kažu i da su spremni promijeniti ime sela, koje broji oko tisuću ljudi, u Mladićevo ali i da još uvijek ne postoji takva inicijativa.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • Majur:

    andjeo Nista se ne zna,a sve se vidi,nista se ne cuje,a svi govore....

  • -obrisani-:

    nije virus, samo moraš imati odgovarajući player - WMP ne radi

  • Augustiner:

    \"oslobodioci\" pod navodnicima