Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.07.2018. u 17:57

Za državu je bitno da, po uzoru na svoje nogometaše, poveća ambiciju, da se uključi u borbu za napredak i uskladi se oko ključnih pitanja

Hrvatska je opet ujedinjena, kako nije bila ujedinjena od Domovinskoga rata; to je prva velika pozitivna posljedica velikog sportskog uspjeha na koheziju hrvatskoga društva i na moral nacije. Toliko zanosa, pozitivne energije, osjećaja o povratku važnosti nije se moglo tako brzo proizvesti ni na jednome drugom terenu. Nogomet se opet potvrđuje kao čarobni napitak za naciju kad se osjeća žednom i gladnom pobjeda i uspjeha.

U Rusiji reprezentacija je pokazala da pripada svima; nije bila podijeljena na ljevicu i na desnicu, postojala je samo jedna stranka – Hrvatska. Kako su navijači podržavali njene igre u Rusiji, a osobito kako su slavili konačni rezultat, srebrnu medalju, nema razlike između Zagreba i Splita, između Zadra i Varaždina, između Miholjca i Karlovca: Hrvatska je jedna, ujedinjena oko Dalića, Modrića i njihovih (su)igrača. U demokraciji ne postoji trajno jedinstvo oko svih pitanja; bitno je da dva Hrvata nemaju tri mišljenja o svakome pitanju. Za državu je bitno da, po uzoru na svoje nogometaše, poveća ambiciju, da se ne zadovoljava borbom za opstanak, nego da se aktivnije uključi u borbu za napredak. Na tome će izgraditi trajno jedinstvo oko nekoliko bitnih pitanja države i društva; sve drugo u demokraciji podliježe različitim mišljenjima, demokratskom osporavanju i usklađivanju.

Dok je lopta bila u pokretu, jedinstvo je počivalo na sigurnome, na nepisanome paktu igrača i njihovih navijača, nogometnoga naroda. Želi li ostati vektor jedinstva države i nacije, nogomet bi trebao ostati izvan utjecaja politike. Uz druge plemenite vrijednosti sporta, najpopularnija igra izražava i domoljublje, kod Hrvata kao i kod Francuza ili Belgijaca. Jedinstvo oko hrvatske (srebrne) medalje obvezuje sve, maksimalno da ga čuvaju, minimalno da ne potiču nove podjele.

Stoga je teže razumjeti da se obnavljaju stare rane, da se u trenucima slavlja traže opet „najveći neprijatelji hrvatskoga naroda“ ili da se na vrhuncu izražavanja nacionalnog jedinstva protežiraju estradne ličnosti koje su pokazivale veću sposobnost da dijele nego da ujedinjuju narod. Sve se to događa na margini veličanstvene sportske i narodne sage; treba, ipak, na to upozoriti da ne poprimi razmjere koji mogu ugroziti ostvareno jedinstvo. Ne zato da se zagovara zabrana rada, nego uime odgovornosti za javne nastupe. I za račun hrvatskoga ugleda u svijetu. Kad bi se samo radilo o glazbenim afinitetima, o ukusima se ne bi trebalo raspravljati. Radi se o politici; njoj nije mjesto ni u nogometu ni oko nogometa. Politika, po definiciji, više dijeli nego što ujedinjuje; nogomet samo ujedinjuje, ako nije politika.

Doček Vatrenih na trgu
1/38
Ključne riječi

Komentara 19

Avatar nisam_robot
nisam_robot
18:31 19.07.2018.

Da hvala druze Galicu. Oni komunisti koji su nas odgurali svojom destrukcijom u ponor imaju sigurno dobre recepte za boljitak.

ST
stefj
18:33 19.07.2018.

Hm, nije Thompson dijelio narod, oni koji ga napadaju dijele narod. Danas zabranjivati nekome nastup, isključivati mikrofon i stalno napadati kroz medije, sve je samo ne demokratski izričaj, zapravo to pokazuje da su ti koji napadaju veći fašisti od onih koje nazivaju fašistima... A napredak države može se ostvariti smanjenjem prava uhljeba koji su dobrim dijelom naslijeđeni iz prošlog sustava, što onda za posljedicu može imati smanjenje poreza, rast gospodarstva i sve što ide s time. Uhljebi su najveći razlog razdora i podjela...

MI
misho32
18:34 19.07.2018.

nije to vaša reprezentacija Galiću , aktualna politika je sve poduzela da uništi tu reprezentaciju a sada joj smeta kako narod slavi i smetaju im Tomsonove domoljubne pjesme . Jasno da im smetaju kada su selekcionirani prema anithvatstvu a rezultatii njihovog djelovanja je uništavanje države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije