Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PUT U JAVNOSTI

Oproštaj od EL Comandantea: Kubanska televizija prikazala urnu s pepelom Fidela Castra

kuba
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
29.11.2016.
u 08:17

Nakon dvodnevne ceremonije u Havani urna bi tijekom četiri dana trebala biti nošena u "karavani slobode" diljem Kube, a svoj bi put trebala okončati u nedjelju kada će biti položena u zemlju u gradu Santiago de Cuba.

Urna s pepelom kubanskog čelnika Fidela Castra prikazana je po prvi put u javnosti u ponedjeljak na kubanskoj televiziji tijekom privatne ceremonije koju je vodio njegov brat i nasljednik Raul Castro.

Drvena urna, pravokutna oblika bila je postavljena u sobi u ministarstvu obrane, u kojoj je Raul Castro bio okružen vojnim i civilnim kubanskim čelnicima, uključujući potpredsjednika Miguela Diaz-Canela.

Nakon objave bratove smrti u petak Raul je objavio da će ostaci oca kubanske revolucije biti kremirani dan kasnije, u subotu, no urna od tada nije bila viđena u javnosti.

U ministarstvu je urna bila postavljena ispred crno-bijele fotografije mladog Fidela, a dužnosnici su ispred nje polagali bijeli cvijet i potpisivali zakletvu u kojoj su obećali lojalnost Castrovoj "koncepciji revolucije", kao što su to radili Kubanci diljem otoka.

 Tijekom ponedjeljka deseci tisuća Kubanaca prolazili su pored velike fotografije Fidela Castra želeći mu odati posljednju počast u središnjem spomeniku na Trgu revolucije. No na iznenađenje mnogih, urna nije bila postavljena na mjestu odavanja počasti.

Nakon dvodnevne ceremonije u Havani urna bi tijekom četiri dana trebala biti nošena u "karavani slobode" diljem Kube, a svoj bi put trebala okončati u nedjelju kada će biti položena u zemlju u gradu Santiago de Cuba

>> Rijeka ljudi pohrlila oprostiti se od revolucionara, prisutni u suzama: 'Fidel je Kuba'

>> Ekskluzivno iz Havane! Na ulice su raspoređene jake snage sigurnosti. Zatvorene su škole, muzeji, barovi, pa čak i hoteli: 'Ne znate da je umro naš predsjednik?'

Komentara 4

DU
Deleted user
12:36 29.11.2016.

Diktator, ubojica, unistio i unazadio cijelu naciju. Naravno kod nas ima puno fanova jer imamo i mi takvog jednog, ti isti su i za titom plakali.

Avatar nekakav
nekakav
10:45 29.11.2016.

castro već dugo nije nikakvi diktator, to nije bio ni u mlađim danima. pa kak obi sad bio? jeste li vi ikad vidjeli diktatora, koji se desetak godina prije smrti odrekne položaja? e vidite, ovaj jeste. a nije diktator. po. po čemu? da vidim dal se vaše definicije mogu primijeniti na merkelicu, busha, obamu... otišla je veličina. revolucionar. ono što vi nikad nećete biti. jer nemate ono nešto u sebi. vaš najveći domet i želja u životu je novi ajfon. kako bi na fejsu mogli objaviti sliku iz pivnice.

OB
obivankenobi
08:40 29.11.2016.

Ko o cemu VL o diktatoru. Opet crko marsal, razumljivo da je tuga u komitetu i među kvazinovinarima. Bravo za vecernji, ovo je bas na vasem nivou.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije