Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAKO SE ZABUNITI

Ova kovanica nije euro iako mu sliči, pazite da vas ne prevare

Lira vs. euro
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Wikipedia
1/6
04.01.2023.
u 14:49

Zbog ovakvih slučajeva, ali i brojnih drugih prijevara koje su se događale i prije nego što smo promijenili valutu, HNB je izdao vodič za provjeravanje autentičnosti kovanica i novčanica

S uvođenjem eura otvorile su se nove mogućnosti, ali pojavile su se i nove prevare. Osim lažnih novčanica, počele su podvale kovanica drugih valuta koje izgledom podsjećaju na euro. Na ovo upozoravaju i brojne druge europske zemlje, a prevare su naročito raširene u turističkim zemljama.

Foto: Pixabay

Prevaranti, ali i osobe koje slučajno pogriješe, kovanicu od jednog eura mijenjaju za kovanice od jedne turske lire. Ona je izgledom vrlo slična euru, no vrijednost im se znatno razlikuje, jer jedna lira vrijedi tek 0,05 eura, piše Index. Osim jednog eura, do zabune može doći i s kovanicom od dva eura koja je bojom i veličinom identična kovanici tajlandskog bahta. Njihove se vrijednosti razlikuju još više, jedan baht iznosi otprilike 0,02 eura.

Zbog ovakvih slučajeva, ali i brojnih drugih prijevara koje su se događale i prije nego što smo promijenili valutu, HNB je izdao vodič za provjeravanje autentičnosti kovanica i novčanica. Prvih nekoliko tjedana ili mjeseci uporabe nove valute ne bi škodilo pažljivije promatrati novac dok se ne naviknemo na njegova obilježja.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Wikipedia

Autentičnu kovanicu lako je prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na kovanicama. Velike su razlike u veličini, težini ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih kovanica rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja na kovanicama. Autentičnost kovanog novca provjerava se s pomoću povećala.

MOTIVI – provjeri jasnoću i izražajnost detalja na motivima

RELJEF – provjeri oštrinu rubova reljefa i natpisa

VIJENAC – provjeri izgled zubaca na vijencu Ako niste sigurni, usporedite sumnjiv kovani novac s kovanim novcem istog apoena za koji znate da je autentičan.

>>OPŠIRNIJE

Iz HNB-a upozoravaju da sumnjiv novac odmah treba predati u najbližu policijsku postaju. Sve novčanice i kovani novac za koje se sumnja da su krivotvoreni policijski službenici prosljeđuju na tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku. Uporaba krivotvorenog novca jednako je nezakonita i kažnjiva kao i izrada krivotvorenog novca. Krivotvoreni novac ne može se zamijeniti za originalni novac.

VIDEO Istražili smo koje kovanice kune najviše vrijede na tržištu: Jedna se prodaje za 130 eura
Ključne riječi

Komentara 13

CR
crocro
15:12 04.01.2023.

Da li to znači da mi građani moramo biti i mali hodajući laboratorij snabdjeven minimalno naočalama ili povećalom kao i viškom vremena za analizu? Kada mi na blagajni vraća novac ili papirnati ili kovani, da li moramo zadržati red na blagajni dok se ne uvjerimo da papirnati novac ima sva obilježja kao i kovanice da su iskovane čisto i jasnih reljefnih rubova. Jer ne daj Bože ako ne provjerite a poslije nekome nehotice proslijedite papirnati ili kovani novac koji je krivotvoren, on vam se može oduzeti a nitko vas neće obeštetiti a k tome ćete i kazneno odgovarati da ste posjedovali krivotvoreni novac i da ste ga svjesno prosljeđivali drugima. Da ne bi niti krivi niti dužni kazneno odgovarali za krivotvorinu, dobro je nositi sa sobom u torbi, naočale, povećalo ili prijenosni mikroskop. Naka ljudi čekaju u redu da se maknete s blagajne. Jer ako se vi pomaknete u stranu provjeravati novac i pronađete krivotvorinu i javite blagajnici da je vraćeni novac krivotvorina, ona vam neće priznati već će reći da ste vi to podvalili. I kako onda postupiti a da ne budete okrivljenik. Ako su vam na blagajni predali krivotvorinu i naknadno to ustanovili pa prijavili policiji, nitko vas neće obeštetiti. A ako ideš provjeravati na blagajni cijeli red će vas psovati i izbaciti van da ne zadržavate red.

Avatar Zbregov
Zbregov
15:10 04.01.2023.

hahahahha! bome dobro nas je opet "izvrdao" naš veliki vožd Plen ki moon....

TE
TexWiller
15:12 04.01.2023.

Ako mi netko iuvali turku liru i tajlandski baht - trebam li ih predati u najbližu policijsku postaju!? ili ne, pošto je to ipak legalan i važeći novac!? Koliko povećalo mora puta povećati, da bih bio siguran kod provjere? I najvažnije pitanje gdje se mogu kupiti UV lapme?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije