Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ-OVCI GA BRANE

Oporbi sada sumnjiv i Turudićev braniteljski put

Ivan Turudić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
14.02.2024.
u 18:05

Ne postoji nijedan argument da se Turudića sad ne pošalje na novu sigurnosnu provjeru, naglašavaju u oporbi

Na prijedlog HDZ-ova Krunoslava Katičića vladajuća većina odbila je jučer na sjednici Odbora za pravosuđe sazivanje tematske sjednice na temu provođenja postupka izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, uz obrazloženje da je Turudićev izbor “proveden zakonito i transparentno”. Ista većina odbila je i prijedlog Mostova Nikole Grmoje da se na sjednicu Odbora pozove sadašnja šefica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek kako bi se čulo što ona kaže na "napade premijera Andreja Plenkovića na DORH zbog curenja informacija te njegovih prijetnji da se DORH bavi svojim poslom, a ne politkom".

Valjanost sigurnosnih provjera

– Svjedočimo raznim dokazima i indicijama da je Turudić itekako suspektna osoba da bi uopće mogao postati GDO. Lagao je pred Odborom o svojim odnosima sa Zdravkom Mamićem i Josipom Rimac, kao i o tome koliko je dugo u ladici držao predmet svoga bratića. Protiv Rimac već četiri godine nema podignute optužnice, a Mamić je pobjegao u BiH. Tko je Mamiću omogućio taj bijeg? Usto, v. d. ravnateljica USKOK-a jasno je navela da je sigurnosnu provjeru Turudića trebao zatražiti onaj tko ga imenuje, što znači Vlada. Iz svega što se doznalo dobili smo potvrdu da Turudić nije dobar kandidat za GDO, osobito nakon njegove izjave da Ured europskog javnog tužitelja nije potreban u Hrvatskoj. Ne postoji nijedan argument da se Turudića sad ne pošalje na novu sigurnosnu provjeru. Pitanje je – je li on 2019. SOA-i priznao da se 2015. noću sastajao s Mamićem i je li ta činjenica tada bila poznata SOA-i DSV-u. Zato bismo od SOA-e i DSV-a trebali zatražiti deklasifikaciju dokumenata koji se odnose samo na to.

Ivan Turudić
1/7

Treba otvoriti i pitanje valjanosti sigurnosnih provjera. Turudić je miljenik kriminalnog podzemlja i HDZ-a, a čak nam se i branitelji obraćaju sumnjajući u njegov braniteljski put – nizali su oporbenjaci Mišel Jakšić (SDP), Urša Raukar (Možemo!), Sandra Benčić (Možemo!), Dalija Orešković (SsIP), Arsen Bauk (SDP) i Nikola Grmoja (Most) te nezavisna Ružica Vukovac. Katičić je uzvraćao da sve izrečeno spada u laži, pri čemu se imaju dvostruka mjerila jer se u vrijeme izbora predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića nije tražila ista sigurnosna provjera.

– Za Turudića postoji validna sigurnosna provjera koju su radila nadležna tijela – ustvrdio je Katičić. Na stavljanje Dobronića u isti kontekst s Turudićem oporba je reagirala "kako je poznato da se Dobronić nikada nije vozio niti prijateljevao s kriminalcima niti mu je mobitel pun suspektnih poruka".

VEZANI ČLANCI:

Svaki dan novi dokazi

– Svaki korak koji HDZ čini usprkos tome što svaki dan saznajemo nove dokaze zašto Turudić ne smije stupiti na tu dužnost dodatno motivira ljude da kažu što misle. I među biračima HDZ-a vidim veliko razočaranje ovime što se događa jer i oni kažu: "Pa ne želimo biti kao Vučićeva Srbija." I Karamarko je išao đonom pa su ljudi rekli – ne može tako. I nije mi jasno da Plenković iz svega do sada ništa nije naučio – kazala nam je nakon sjednice Odbora Sandra Benčić referirajući se i na subotnji prosvjed.

VIDEO Milanović komentirao poruke i Turudića

Komentara 7

ŠT
ŠtoReći
20:04 14.02.2024.

Je li im sumnjiva Sandrina diploma?

PA
Pajdo
18:28 14.02.2024.

Lijeva smrad puše i kad je hladno

KA
Kapitol
22:47 14.02.2024.

Svi gradani Hrvatske dobro znaju da ovaj kandidat za DORH nije dobar. Svaki dan novi dokazi pokazuju kakav je to covjek. Zasto ga se i dalje gura? Ocito je kradezeu tesko priznati da su pogrijesili. Usput - svi koji poznajuju povijest dobro znaju tko je osudio Kardinala Stepinca - nisu ga osudili hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije