Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izbori u Crnoj Gori: Oporba skupa ruši Milu Đukanovića?

Na parolu ‘Mi ili on’, Đukanović odgovara: ‘Sjedi đe si, ni za to đe si nijesi’
15. listopada 2016. u 12:15 3 komentara 1365 prikaza
Milo Đukanović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

‘Mi ili on’ poručuje oporba biračima u Crnoj Gori uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora. U zemlji s ukupno 528.817 birača od 621 tisuću stanovnika ne treba posebno isticati tko je ‘on’, jer je Milo Đukanović na vlasti 27 godina.

Je li vrijeme da ga zamijeni netko drugi? Đukanović je krenuo po još jednu pobjedu, pa opoziciji poručuje: ‘Sjedi đe si, ni za to đe si nijesi.’ Čini se da će i ovaj put biti jako teško skinuti s vlasti Đukanovića jer je oporba, upozorava Boško Jakšić, vanjskopolitički komentator beogradske ‘Politike’, podijeljena na dva teško spojiva dijela.

Jednu koaliciju, Demokratski front, vodi prosrpski i proruski orijentirani Andrija Mandić, a drugu, liberalnu koaliciju Ključ Miodrag Lekić, 69-godišnji nekadašnji jugoslavenski pa Đukanovićev diplomat. Mogu li liberal i srpski nacionalist stvoriti novu crnogorsku vladu?

Jakšić misli da to nije moguće i da će Đukanović još jednom osvojiti vlast. Oporbeni lideri ipak se nadaju, a u jurišu na vlast u Podgorici dvije oporbene koalicije planiraju surađivati, poručujući kako je pred Crnom Gorom najveći demokratski iskorak u povijesti, demokratska smjena vlasti. Neće ovdje biti kaos kad ode Milo, kaos je on napravio jer je država postala poligon za rat organiziranih kriminalnih grupa, poručuje oporba.

No, koja bi bila zajednička platforma srpske nacionalističke koalicije, koja bi zaustavila i ulazak u NATO i to dala na referendum, i liberalnih struja, koje su i za NATO i za EU, ali u državi žele reforme i udar na korupciju?

Jedino što ih povezuje je želja da se s vlasti skine Đukanović, za koga Jakšić kaže da je najumješniji, najsposobniji političar na cijelom području bivše Jugoslavije u ovom trenutku. Jer, ističe, Đukanović je hrabro ulazio u sve svoje bitke i svaki put je dobio, još od vremena kad se suprotstavio Slobodanu Miloševiću kad je ovaj još bio neprikosnoveni vladar u Beogradu, pa preko odvajanja Crne Gore iz posljednje državne zajednice sa Srbijom, te pridobivanja podrške za ulazak u NATO iako većina članstva njegove stranke, Demokratske partije socijalista (DPS), to nije podržavala.

– U Crnoj Gori precizno broje i paze na svoje birače. Đukanović ima svojih sigurnih 95 tisuća birača i on na njih jako pazi, obilazi ih, odlazi i na sahrane i na sve što se po crnogorskoj tradiciji očekuje. Tamo gdje ne dobiva glasove, na sjeveru Crne Gore gdje su većinom oni koji se osjećaju Srbima, nema investicija, ne grade se ceste ni domovi zdravlja. Svoje birače nagrađuje, tuđe kažnjava – kaže Jakšić.

Đukanović je za svoj izborni slogan izabrao ‘Siguran korak’, što možda i nije dobar znak, jer je ‘Siguran smjer’ bio misao vodilja Zorana Milanovića. Đukanovića već godinama prate brojne optužbe za kriminal, pa i ozbiljne međunarodne istrage, no on je i tu zasad pobjednik.

Milo Đukanović podgorica Nakon tri dana debate crnogorski parlament izglasovao povjerenje Đukanovićevoj vladi Milo Đukanović Šokantna izjava Crnogorski premijer Milo Đukanović: Čestitam slobodu Šešelju John Kerry, Jens Stoltenberg i Milo Đukanović 'VAŽAN DAN ZA RH' Crna Gora potpisala ulazak u NATO, Kovač čestitao Đukanoviću

– Đukanović vješto igra između svjetskih sila, pa kad ga stisne Europska unija, on zaštitu potraži kod Amerikanaca – kaže Jakšić, dodajući kako je Đukanović sve svoje ciljeve postigao.

U maloj Crnoj Gori u igri su i velike sile, odnedavno Rusija igra jače kako bi tu zemlju zadržala izvan NATO-a. Oporba tako optužuje Đukanovića da je zemlja premrežena organiziranim kriminalom, a Đukanović kaže kako Rusija novcem pokušava utjecati na izbore.

‘Rusija velikim novcem, tajnim kanalima pokušava utjecati. Razumijem globalne interese, ali ne razumijem to što Rusija, kao tradicionalni saveznik Crne Gore, ne poštuje njenu slobodu izbora. Crna Gora je na referendumu u svibnju 2006. izabrala svoj put, članstvo u EU i u NATO-u, a Rusija, uza sve poštovanje za veliku antifašističku zemlju i saveznika, nema pravo miješati se u unutarnje poslove’, poručio je Đukanović u intervjuu televiziji Pink M. No, oko Rusa i nije sve tako jednostavno, jer oporba optužuje vlast da je upravo ona dovela ruske oligarhe, pa su Rusi kupili i ‘milijune kvadrata na obali’.

‘Đukanovićeva stranka surađuje s Putinovom strankom. Tko je doveo Viktora Ivanjenjka, zadnjeg šefa KGB-a, koji je osnovao Splendid? Tko je doveo Olega Deripasku koji je Đukanovićev prijatelj’, pitao je u sučeljavanju jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević. Đukanovićevi saveznici su manjinci, među njima i Hrvati, čiju listu ‘Hrvatsko srce za Crnu Goru’ vodi Adrijan Vuksanović.  

>> Đukanović optužuje Rusiju da financira kampanju protiv NATO-a

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • Avatar Kapetan Magelan
  Kapetan Magelan:

  Stigla ga je Miloševićeva kletva!!! GOTOV JE!!!.

 • Ne_Bumo_Se_Dali:

  "Rusija velikim novcem, tajnim kanalima pokušava utjecati. Razumijem globalne interese, ali ne razumijem to što Rusija, kao tradicionalni saveznik Crne Gore, ne poštuje njenu slobodu izbora" . čudi se Đukanović. No, on sigurno tak ne misli, već zna da je ... prikaži još! Rusiji u interesu da otvori put od mora do Srbije koja je sada kontinentalno blokrana zemlja pa se u nju može doći samo preko EU, a ne kao u Siriju, brodovima. Na svoju veliku žalost Crna Gora je prokockala svoju šansu da postane balkanska Švicarska, među ostalim i time što je stalno tražila sponzore, čime je pokzala da ne vjeruje u mogućnost prave samostalnosti.

 • Nemesis100:

  Srbi destabilizuju Crnu Goru.