Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ministar, stari problemi

Oporba šalje interpelaciju o radu Vlade, novi sustav za obnovu Bačić predstavlja u ponedjeljak

Zagreb: Velike prometne gužve i zastoj tramvaja u Šubićevoj ulici
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
12.01.2023.
u 22:58

Zasad je samo jasno da će obnovom, koja je bila raštrkana na više mjesta s nejasnom podjelom posla, od sada vladati novi ministar Branko Bačić

U mini rekonstrukciji Vlade koju je u utorak predstavio premijer Andrej Plenković najavio je i smjenu Gordana Hanžeka s pozicije šefa Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Osim toga najavio je da će se proces obnove reorganizirati, no danas se u Vladi nije moglo doznati kako bi novi model mogao izgledati, odnosno hoće li se provesti potpuno ukidanje ili tek pripajanje ovog ureda Ministarstvu graditeljstva. Nejasno je i hoće li svoj dosadašnji opseg poslova zadržati Fond za obnovu, a u Banskim dvorima rečeno nam je da se strpimo do ponedjeljka, kada će nova organizacija biti predstavljena javnosti.

'Bura u čaši vode'

Ono što se jasno dalo primijetiti jest tek da HDZ-ovci izbjegavaju riječ centralizacija, vjerojatno zato što je nju zagovarao ministar graditeljstva u odlasku Ivan Paladina, a Plenković za to dosad nije imao sluha. Jasno je, međutim, da će obnovom, koja je do sada bila raštrkana na više mjesta s nejasnom podjelom posla, a onda i nejasnim odgovornostima, od sada suvereno vladati novi ministar Branko Bačić. A dok je budući ministar danas izbjegavao stati pred kamere, njegovi stranački kolege Željko Reiner i Damir Habijan nisu štedjeli riječi hvale.

– Duboko sam uvjeren da će Bačić to itekako uspješno raditi, tim više što ima veliko političko, ali i stručno iskustvo. On je bio ministar graditeljstva i itekako dobro zna resor i poznaje sve probleme – rekao je Reiner. Habijan je, pak, odbacio komentare da bi smjena Nataše Tramišak s pozicije ministrice regionalnog razvoja i fondova EU mogla stvoriti podjele u HDZ-u.

– Čini mi se da se namjerno podigla bura u čaši vode te se oko zamjene dvoje ministara sada stvara velika halabuka – kazao je Habijan i dodao da oporba "stvara razne konstrukte koji služe kao bi prikrila svoju nemoć". Oporba, kaže Habijan, nema što predložiti niti je pridonijela bilo kojem uspjehu aktualne Vlade i saborske većine.

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Objava zamjena u Vladi prije početka nove saborske sezone donekle je poremetila planove oporbe, poput plana Mostova Nikole Grmoje da se pokrene postupak opoziva Ivana Paladine. No oporbi su ostale još neke mogućnosti da problematizira obnovu, za koju i Plenković kaže da je "nestvarno spora".

Smjene starih i novog ministra graditeljstva komentirao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je za Večernji list kazao da je novi ministar Branko Bačić jednom već bio na čelu resora graditeljstva, a ne sjeća se njegovih velikih rezultata ili pomaka. Poručio je i kako se vidi da jedini koji nije kažnjen kad je o nepostojećoj obnovi riječ glavni koordinator, potpredsjednik Vlade Tomo Medved koji se, kaže, zavukao u "mišju rupu", a pošteđen je, drži, zbog svoje lojalnosti i svega što radi za predsjednika Vlade. Grbin je poručio kako je zadatak oporbe da se pobrine za to da se o obnovi stalno govori te da Vladi puše za vratom. A prva inicijativa koju pokreću jest, kako se i najavljivalo, interpelacija o radu Vlade.

Inicijativa je potekla od šefice Glasa Anke Mrak Taritaš koja je potrebne potpise za interpelaciju već prikupila i sutra će ih uputiti i u saborsku proceduru. U njezinu tekstu jasno stoji kako je najodgovorniji za loše stanje na području pogođenom potresom premijer Andrej Plenković, kao i svi resorni ministri te ostali dužnosnici zaduženi za provedbu obnove.

– Nesposobnost Vlade RH i fijasko što se tiče obnove nakon potresa u Zagrebu i Banovini rijetko je zabilježen slučaj neuspjeha. Razmjeri tog neuspjeha ući će u anale političke povijesti Hrvatske i Europe – stoji u tekstu interpelacije kojom će se od Vlade tražiti odgovori na više pitanja. Jer u ovom trenutku, stoji u tekstu, mnogo se toga ne zna. Pa ni to jesu li pregledane sve građevine stambene namjene, koliko će obiteljskih kuća, odnosno višestambenih zgrada trebati sagraditi, ali i u kojem se roku predviđa donošenje odgovarajućih odobrenja. Ne zna se ni u kojem se roku predviđa dovršenje gradnje, koliko je sredstva potrebno za to ni kako će se ona osigurati, jesu li srušene sve ruševne zgrade, ali ni koji je stav prema zaštićenim stambenim zgradama koje su u privatnom vlasništvu. Ne zna se ni jesmo li svjesni iznosa koji su potrebni za obnovu zgrada u privatnom vlasništvu koje su zaštićene s aspekta kulturne baštine kao što je nepoznato tko i kada će njih obnavljati.

Interpelacija oporbe

U interpelaciji se naglašava i to da je Europska komisija produljila rok za korištenje sredstava iz Fonda do 30. lipnja 2023. godine, a budući da se i taj produljeni rok približava, Vlada mora odgovoriti i na pitanje koliko je sredstava iskorišteno i kako prije isteka roka planira potrošiti cijeli iznos. A s obzirom na katastrofalnu sporost obnove, stoji u prijedlogu, Vlada treba odgovoriti i na pitanje predviđa li se izmjena regulative koja bi omogućila ubrzanje i transparentnost cijelog postupka te drukčiju koordinaciju obnove.

Komentara 4

ST
stefj
23:20 12.01.2023.

Ova vlada nije nešto, drastično je bolja od Milanovića ili Kosor, ali je i dalje to zapravo loše. No oporba je živi užas, to više nije niti politička borba, to su birtijaška prepucavanja... Jadni mi.

BU
burza
23:09 12.01.2023.

Opet ce u saboru mlatiti praznu slamu bez rezultata ko grmoja u vezi ine a nista od toga

DU
Deleted user
07:41 13.01.2023.

Branko je suradljiv i ne pita previše samo nosi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije