Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvješće o radu policije

Oporba: Odstraniti policajce povezane s kriminalcima; HDZ: Policija ne štiti kriminal

Zagreb: Možemo! o preuzimanju Fortenove i aktualnim temama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.11.2023.
u 19:51

Navevši kako iznimno cijeni rad policijskih službenika koji svoj posao obavljaju srčano i u javnom interesu, Ivana Kekin (Klub Možemo!) istaknula je da se treba aktivno boriti i sankcionirati neadekvatno ponašanje policajaca a nikako ne zataškavati takva zlodjela niti umanjivati njihov značaj.

Oporba je u četvrtak, tijekom rasprave o Izviješću o radu policije u 2022. , pozdravila rad policije ali i upozorila da iz njihovih redova treba odstraniti one koji su povezani s osobama iz kriminalnog miljea dok su iz HDZ-a odbacili ocjene da policija štiti korupciju i kriminal. 

Navevši kako iznimno cijeni rad policijskih službenika koji svoj posao obavljaju srčano i u javnom interesu, Ivana Kekin (Klub Možemo!) istaknula je da se treba aktivno boriti i sankcionirati neadekvatno ponašanje policajaca a nikako ne zataškavati takva zlodjela niti umanjivati njihov značaj. Upozorila je da su od 2016. u Hrvatskoj 56 žena ubili njihovi partneri a u pet slučajeva radilo se o policajcima koji su ih ubili službenim oružjem. Podsjetila je i na slučaj silovanja u Lici, gdje se policajcima prijavljenim za to kazneno djelo nije odredila mjera zabrane kontakta i približavanja.  Upitala je i je li tako blago postupanje na neki način povezano s tim što se radi o policajcima. Podsjetila je i na dio izvješća pučke pravobraniteljice koje se odnosi na postupanje policije a u kojem se iznose zabrinjavajući primjeri neadekvatnog policijskog postupanja. 

I Siniša Hajdaš Dončić (Klub SDP-a) je, iznoseći podatke, zastrašujućim ocijenio nasilje različitog oblika koji doživljavaju žene od malih nogu i kroz sve faze svog odrastanja unutar svoje obitelji ali i u društvu. "To traži angažman svih nas a ne zatvaranje očiju pred takvim brojkama", poručio je. Osvrćući se na dugo najavljeno donošenje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kazao je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u EU koja još uvijek kažnjava pružanje seksualnih usluga uz naplatu tako da se kažnjava samo pružateljica seksualnih usluga a ne i korisnika seksualnih usluga.

Sačić: U policiji treba pojačati stegu i profesionalnost

Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) smatra kako se u policiji treba pojačati stega i profesionalnost jer, kako je rekao, mora se znati tko je u policiji  ili kriminalističkoj policiji u vezi sa osobama iz kriminalnog miljea. "Takve morate odstranjivati a ne da čitamo da je policajac član zločinačke organizacije, da šverca drogu, da je upetljan u neka kriminalna djela. Morate naći model kako da to zatvorite", rekao je.

Oporbene ocjene da policija štiti kriminal i korupciju te da tolerira zlouporabu droga i narko mafiji negirao je Mario Kapulica (Klub HDZ-a). Istaknuo je kako podaci o više uhićenja i više zaplijene droga pokazuju rezultate mukotrpnog rada policijskih operativnih radnih skupina koji u borbi protiv krijumčara drogom odlično surađuju sa međunarodnim partnerima. Kapulica je istaknuo i da je zahvaljujući rezultatima rada ministra unutarnjih poslova i policajaca naša zemlja jedna od najsigurnijih država EU.

Grmoja: Borba protiv ilegalnih migracija prvorazredno političko pitanje

Nikola Grmoja (Klub Mosta) ponovio je kako Most kontinuirano traži slanje vojske na kritične točke na granicu upozorivši da je u ovoj godini u našoj zemlji bilo 190 posto više nezakonitih prelazaka granice dok je u EU takvih prelazaka bilo 64 posto više u odnosu na godinu prije. Ocijenio je katastrofalnom politiku Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova u borbi protiv ilegalnih migracija, te ustvrdio da je to postalo prvorazredno političko pitanje u zemlji. 

Hrvatska je po njegovim riječima ulaskom u šengen postala jednom od ciljanih destinacija ne samo za 'proboj' prema državama zapadne Europe nego i poželjna destinacija za prvu registraciju i traženje azila na području EU.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Ministrica Vučković: Situacija je pod kontrolom, jučer nismo zabilježili ni jedan slučaj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije