Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREOKRET U IZRAELU

Oporba nikad ujedinjenija za konačni pad premijera Netanyahua

Benny Gantz
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL
1/6
17.03.2020.
u 09:22

Arapske, lijeve i nacionalističke stranke udružile su se protiv Netanyahua pa su Gantza izabrale za mandatara, ali su zbog loših odnosa među njima mogući izbori

Izraelska politička scena danas je najkompliciranija u cijelom demokratskom svijetu. Prije 15 dana na parlamentarnim je izborima, već trećima u godinu dana, konačno jedan političar proglasio pobjedu: stranka Likud premijera Benjamina Netanyahua osvojila je tri mjesta u parlamentu više od glavnog opozicijskog saveza Plavo i bijelo koji vodi bivši šef izraelske vojske Benny Gantz. I onda u nedjelju navečer novi, tko već zna koji, preokret: većina se parlamentaraca složila da Gantz postane mandatar te sad ima 42 dana da oformi vladu kojoj bi glavni cilj trebao biti borba protiv pandemije koronavirusa. No, sasvim je nejasno hoće li se vlada uspjeti sastaviti i tko će u njoj biti.

Najdugovječniji premijer

Gantzu je jučer predsjednik Reuven Rivlin dao mandat te ga zamolio da čim prije sklopi što širu koaliciju. Mandataru su podršku dale stranke ljevice i centra, ali i nacionalistička i sekularna stranka bivšeg ministra obrane Avigdora Liebermana te Zajednička lista na kojima su arapske stranke. Za Gantza je potpis dala minimalna većina, 61 od 120 parlamentaraca. No, Izrael ne bi bio Izrael kad bi sve bilo tako lako: dvojica zastupnika Gantzove stranke već su ga obavijestila da neće glasati za eventualnu manjinsku vladu ako će je podržati arapske stranke zato što su neki od njihovih lidera javno podržavali teroriste.

Arapske pak stranke odbijaju pomisao da uđu u Gantzovu vladu, ili bilo koju drugu izraelsku, zbog tretmana arapskog stanovništva i neslaganja s definicijom Izraela kao židovske države. Zbog svih je tih crvenih linija koje su stranke podvukle jedne ispred drugih portal Jerusalem Post u jučerašnjoj analizi Gantzu poručio: "Ubrzo ćete saznati da nekada 61 ne znači i većinu."

Mandatar je jučer rekao da je spreman surađivati sa svima kako bi oformio vladu koja se mora boriti s posljedicama koronavirusa od kojeg se zarazilo 344 ljudi u zemlji, a još nitko nije poginuo. Zbog koronavirusa, Židovi su jučer zamoljeni i da ne ljube Zid plača. Religiozne stranke desnice odbile su razgovarati s njim o ulasku u koaliciju, ali novi mandatar je rekao, u skladu s današnjim vremenima, da "pruža lakat Netanyahuu" kako bi zajedno sastavili vladu nacionalnog jedinstva. Netanyahu, najdugovječniji premijer u povijesti Izraela, na vlasti želi ostati nudeći Gantzu veliku koaliciju u kojoj bi prvo premijer bio Netanyahu pa zatim njegov suparnik. Druga je solucija privremena, šestomjesečna izvanredna vlada za borbu protiv virusa, na čijem bi čelu bio Netanyahu.

Ključno pitanje korupcije

Gantz odbija pomisao da bi buduća vlada mogla na čelu imati trenutačnog premijera kojem je danas trebalo početi suđenje za korupciju koje je odgođeno zbog epidemije koronavirusa.

Nedavno se pojavila vijest da oporbene stranke žele donijeti zakon koji bi zabranio političarima protiv kojih se vode procesi da formiraju vladu. Neki analitičari smatraju da je to pravi razlog zašto se okupila privremena većina iza Gantza: raznorodne stranke ujedinjene protiv Netanyahua mogle bi mu jednim zakonom završiti karijeru. Bez Netanyahua, vjeruju, bilo bi lakše sastaviti široku vladu.

Premijeru Netanyahuu danas je trebalo početi suđenje za korupciju u tri različita slučaja: optužen je da je primao mito te da je, u zamjenu za bolji novinarski tretman, činio poslovne usluge velikoj medijskoj kući. (On odbacuje sve optužbe kao dio harange establišmenta protiv njega.)

No, zbog epidemije koronavirusa suđenje je odgođeno do 24. svibnja, što je bilo dovoljno da mnogi Netayanhuovi kritičari premijeru prigovore da koristi izvanrednu situaciju da se održi na vrhu vlade. O

ptužbe za korupciju ne samo da su glavni uteg oko vrata trenutačnom premijeru već su i glavni razlog zbog kojeg se ne može sastaviti velika koalicija Likuda i saveza Plavo i bijelo. Oporba odbija svaku pomisao da bi na čelu vlade mogla biti osoba optužena za korupciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije