Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Saboru

Oporba napustila sabornicu tražeći izvanrednu sjednicu

Zagreb: Miro Bulj isključen sa sjednice
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
14.07.2023.
u 11:32

Nakon stanke, oporbeni dio sabornice ostalo je prazan i trenutačno je u tijeku glasanje na kojem se izjašanjava prisutnih 78 zastupnika i zastupnica.

Nakon što je sjednica Sabora nastavljena bez prisustva zastupnika Mosta Mire Bulja, koji je isključen s današnje rasprave jer je zbog svojih zahtjeva za sazivanjem izvanredne sjednice Sabora dobio četiri opomene, ono što je Bulj tražio i nastavku su ponavljali i ostali oporbeni zastupnici ističući kako se zemlja, zbog već 40-dnevnog štrajka pravosudnih službenika i afere u HEP-u, nalazi u izvanrednom stanju.

- Imamo epsku krađu u HEP-u, 40 dana traje štrajk pravosudnih službenika... Treba sazvati izvanrednu sjednicu - kazao je Mostov Nikola Grmoja, da bi Katarina Peović iz Radničke fronte na kraju svog izlaganja zaključila kako sve što se događa u zemlji pokazuje da u izvanrednom stanju. To isto naglašavali su u svojim govorima i Marijan Pavliček (HS), i Dalija Orešković (Centar), i Sandra Benčić (Možemo!) koja je kazala kako nikada, ni u ratu,nismo imali ovakvu situaciju da ovako dugo nijedan postupak koji traži sudsko administriranje ne može biti proveden. Zbog, kako rekoše, izvanrednog stanja u zemlji izvanrednu su sjednicu Sabora zatražili i Marija Selak Raspudić (Most) i Emil Daus (IDS), i Peđa Grbin (SDP).

VEZANI ČLANCI:

- Želimo izvanrednu sjednicu. Nismo toliko bezobrazni da nakon sjednice izađemo na cestu i odemo na godišnje odmore dok se stanje u zemlji ne riješi. Napustiti ćemo sjednicu i nećemo sudjelovati u glasanju - najavila je Selak Raspudić, da bi se Grbin nadovezao riječima upućenima Jandrokoviću: 

-Odmor vam je važniji od paralize vlasti i pljačke države. Na pravosudne radnice šaljete specijalnu policiju. Vi možete, ali ne želite sazvati izvanrednu sjednicu Sabora. Ako sad ne kažete da ćete to učiniti, mi ćemo napustiti sjednicu.

Jandroković je potom ponovio uzvraćajući:

- Ako skupite 76 potpisa, isti dan imate izvanrednu sjednicu sabora. A nju mogu sazvati i predsjednik Vlade i predsjednik države. Zna se procedura kako to ide. 

Dok je Jandroković to govorio najveći dio oporbenih zastupnika se počeo dizati i izlaziti iz sabornice. Njihovo napuštanje sabornice Hrvoje Zekanović (HDS) je popratio riječima:

- Neki iz oporbe koji traže izvanrednu sjednicu već su uplatili ljetovanje koje počinje od danas. Konkretno, obitelj Selak-Raspudić već je uplatila ljetovanje. Znam to. 

Potom je Jandroković odredio novu, drugu po redu stanku u prvih sat vremena današnjeg rada Sabora. Nakon stanke, oporbeni dio sabornice ostalo je prazan i trenutačno je u tijeku glasanje na kojem se izjašanjava prisutnih 78 zastupnika i zastupnica. Stoga ih je šef Sabora Gordan Jandrokoć upozorio da koncentrirano prate rad i pristupaju glasanju jer se već pri prvom glasanju, o Zakonu o stambenom zbrinjavanju, nekome omaklo stiskanje krivog glasačkog gumba. 

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Bulj izbačen sa sjednice Sabora: "Ideš na more? Je l' ti Pavo plaća?!"

Komentara 1

OB
Oblacni
19:19 14.07.2023.

A koja je to pogresna, a koja ispravna tipka? I dajte maknite tog HDZ uvlakaca Zekanovica, malo kad mi je netko tako odvratan kao on.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije