Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Salami provodi čistke

Oporba iranskom režimu je u dijaspori i kontrolira je Zapad

Ilustracija
Foto: Patrick T. Fallon/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.01.2020.
u 21:30

U želji da sruši iranski režim, Donald Trump počeo je “tvitati” i na perzijskom jeziku

Lažu da nam je neprijatelj Amerika, naš neprijatelj je ovdje, uzvikivalo je stotine prosvjednika ispred Sveučilišta u Teheranu pozivajući čelne ljude Irana da odstupe nakon što je Iranska revolucionarna garda priznala da je pogreškom srušila ukrajinski zrakoplov. Prosvjednici su se okupili i u drugim iranskim gradovima. Policija je bacala suzavac na prosvjednike koji su skandirali “Smrt diktatoru” i usmjeravali svoj bijes prema iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hamneiju.

Salami provodi čistke

Iako su se na društvenim mrežama pojavile videosnimke na kojima je “snimljena” pucnjava u blizini iranskih prosvjeda, policija ih je demantirala.

– Policija apsolutno nije pucala na prosvjednike jer su policijski časnici u prijestolnici dobili zapovijed da budu suzdržani – rekao je čelnik teheranske policije Hosein Rahimi ističući da policija postupa fer i korektno i ne koristi nikakve metode nasilja osim protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost u Iranu.

Prosvjedi u Teheranu doveli su do zaoštravanja sukoba između Irana i Velike Britanije. Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije jučer je pozvalo iranskog veleposlanika u Londonu te mu uručilo protestnu notu zbog uhićenja britanskog veleposlanika u Iranu Roberta Macairea navodeći taj potez kao “grubo kršenje međunarodnog prava”. Britanski veleposlanik u Iranu Robert Macaire, kojeg su iranske sigurnosne snage uhitile dok je sudjelovao na prosvjedima u Teheranu, kako to tvrde u ministarstvu unutarnjih poslova Irana, nakratko je priveden za vrijeme prosvjeda, gdje je, kažu iranske vlasti, “organizirao i poticao ljude na bijes”. Iako ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije tvrdi da se veleposlanik sasvim slučajno zatekao na ulici u blizini Sveučilišta Amir Kabir, iransko ministarstvo sigurnosti ustupilo je snimke medijima na kojima se jasno vidi da se veleposlanik Robert Macaire nalazi među prosvjednicima s kojima i razgovara.

Istodobno, zapovjednik Iranske revolucionarne garde, Hosein Salami, najavio je velike smjene i reorganizacije nakon što je zapovjednik zrakoplovnih snaga Čuvara revolucije preuzeo punu odgovornost za rušenje ukrajinskog aviona objasnivši da je avion zamijenio za krstareću raketu i tako izazvao pad Boeinga 737 pri čemu je poginulo 176 osoba. Salami smatra da je u određenom razdoblju, u vrijeme napada na američke baze, odmah trebalo zatvoriti iranski zračni prostor.

Iako je želja Donalda Trumpa i ostalih zapadnih saveznika da prosvjedi u Iranu rezultiraju rušenjem režima, a Trump je počeo o tome “tvitati” čak i na perzijskom jeziku, analitičari su uvjereni da do toga neće doći jer je iranski režim izuzetno jak, a oporba gotovo i ne postoji. Ako je iranski režim opstao 2009., nakon najvećih demonstracija u povijesti Irana poslije 1979. i rušenja šaha Reze Pahlavija, kada su na stotine tisuća Iranaca prosvjedovale protiv reizbora tadašnjeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, neće ga srušiti ni sada.

Prava opozicija u Parizu

U Iranu ne postoji prava opozicija. Vlast je podijeljena između konzervativaca, koje predvodi ajatolah Ali Hamnei, i reformista na čelu sa sadašnjim predsjednikom Hasanom Rohanijem. Iako oba tabora imaju različite poglede glede otvaranja Irana prema Zapadu, i jedni i drugi čvrsto stoje iza načela Islamske Republike Iran, jer i jedni i drugi su djeca revolucije, kojoj nikada neće okrenuti leđa. Prava opozicija nalazi se u Francuskoj na čelu s Nacionalnim vijećem otpora Iranu, krovne iranske oporbene političke organizacija čije je sjedište u Parizu, a objedinjuje nekoliko grupacija, među kojima su najsnažniji Narodni mudžahedini Irana – poznati i po kraticama PMOI, MEK i MKO. Obje organizacije snažno potiču i podupiru prosvjede u Iranu tražeći njima smjenjivanje teokratskog režima u kojem glavnu riječ vode šijitski vjerski vođe na čelu s ajatolahom Alijem Hamneijem.

I dok se u Iranu izvana pokušavaju pokrenuti masovniji prosvjedi, američki ministar obrane Mark Esper demantirao je svoga šefa Donalda Trumpa – kazao je kako nema dokaza o tome da Iran planira napasti četiri veleposlanstva Sjedinjenih Država. Trump i dalje tvrdi da su likvidirali generala Kasima Sulejmanija zbog planiranja napada na američka veleposlanstva.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar arba_arba
arba_arba
21:56 14.01.2020.

Dubinu i iskrenost Trumpovog prijateljstva su najbolje upoznali sirijski Kurdi i Melanija

DU
Deleted user
06:15 16.01.2020.

Sve u slogu CIA -e , način i izvršenje destabilizacije Irana kao u J. Americi ,Siriji , Ukraini , Libiji itd. Trumpić je tu samo kao paravan kolo vode ljudi u sjeni . I u našoj ljepoj djeluju u redovimaju u redovima jedinih i pravih imena su poznata .

PL
@ploto@
07:04 15.01.2020.

Klaunove objave na persiju koje ostavlja na Tweeteru na dobro nasmijavaju iranski narod.Ta propalica ne shvaća da Iranci nisu njegovi saveznici iz Vehabijske Arabije,nego puno zreliji,napredniji ,kulturniji i ponosniji narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije